[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Funderingar inför Atorox-prisutdelningen

I kväll klockan 19 är det dags, då öppnas dörrarna till en sf-kväll på Bokcaféet i Åbo (adressen är Gamla Stortorget 3, klicka på adressen för en karta). Kvällens huvudprogrampunkt är årets Atorox-prisutdelning. Under kvällen koras även vinnarna i Nova-novelltävlingen samt arrangeras en paneldiskussion om att skriva sf. Inträdet är fritt och alla intresserade är varmt välkomna.

Årets Atorox-omröstning blev mycket spännande. Bland de nominerade novellerna fanns ingen absolut säker vinnare. Ja, det här är naturligtvis endast min personliga tycke och tro, hur det egentligen gick i omröstningen får vi höra efter klockan 19 och Enhörningen försöker gå ut med en notis om det hela ännu i kväll.
   I år deltog Enhörningen för första gången i Atorox-omröstningen med en egen femmannajury. Enhörningens Atorox-jury bestod av Peter Damlin, Mikaelina Lagström, Jan Ray, Jennie Öhman och undertecknad. Varje jurymedlem läste igenom alla nominerade noveller, valde ut högst tio texter och ordnade dem i rangordning. Jurymedlemmarna jobbade alla självständigt så vi påverkade inte varandras åsikter på något sätt. Såvitt jag vet visste i själva verket inte de övriga jurymedlemmarna om varandras existens.
   Efter att röstningstiden gått ut kontaktade jag Enhörningens jurymedlemmar och bad att få en top-5 lista av alla. Att sammanställa resultatet av dessa listor var mycket intressant. Alla fem jurymedlemmar hade sin egen favorit och totalt fördelades Enhörningsjuryns top-5-röster bland 16 noveller av 21 nominerade. Ingen av dessa sexton texter fick röster av alla jurymedlemmar, rekordplatsen intogs av Petri Laines och Anne Leinonens Tänään kosketin maailmaa (Idag rörde jag världen) som också fick de flesta rösterna i Enhörningens Atorox-top-5. Röster av tre jurymedlemmar gick till Petri Salins Täysikuun sirppi (Fullmånsskäran). Fyra noveller fick röster av två jurymedlemmar och resten alltså endast "ströröster".
   Bland dessa ströröster finns dock de flesta medlemmars favoritnoveller. Hela tre förstaplatsare fick poäng endast av de personer som ansåg dessa vara årets bästa finländska sf-noveller. De övriga två lyckades få röster även av en annan jurymedlem.
   Enhörningens jury bestämmer naturligtvis inte ensam om Atorox-utdelningen och ifall chefred. skulle ha samlat ihop hela röstningslistor i stället för att endast ta de fem bästa av alla skulle resultatet av den här sammanställningen ha kunnat se ganska så olika ut. Men visst tror jag att Enhörningsjuryns beteende ger en viss vägvisning om hur årets omröstning har gått: rösterna har fördelats bland många noveller och röstarnas åsikter har gått totalt i kors.
   Tag som exempel novellen Tänään kosketin maailmaa som fick de flesta poängen i Enhörningens "skuggAtorox". Om den här novellen tyckte en av jurymedlemmarna "En grundlig skildring där speciellt karaktärsbeskrivningarna har ett djup som bidrar till novellen. Språket var flytande och spänningen upprätthålls till slutet. Trots att mycket skrivits om detta tema och flera liknande filmer gjorts, hade novellen någonting nytt att komma med." medan en annan tyckte "Övermelodramatiskt amatörmässigt 80-tals science fiction. En usel novell som egentligen inte ens borde ha blivit nominerad för Atorox-priset."
   Så här spännande har inte en Atorox-omröstning varit på flere år!

I nedanstående tabell kan du se hur rösterna och poängen fördelade sig i Enhörningens skuggAtorox. Flest poäng fick följande tre noveller:

Tänään kosketin maailmaa av Petri Laine och Anne Leinonen, publicerad i Portti 4/2001.
13 poäng
Nooan arkki av Jouni Rikhard Vienola, publicerad i Portti 2/2001
8 poäng
Täysikuun sirppi av Petri Salin, publicerad i Portti 4/2001
7 poäng

Enhörningsjuryns favoritnoveller var i sin tur följande:

  • Sokeat näkevät unia av A.C. Ross, publicerad i Portti 4/2001.
  • Ladies only av Katja Salminen, publicerad i Finnzine 3/2001.
  • Lohikäärmefragmentteja av Katja Salminen, publicerad i Spin 4/2001.
  • Sofia Nimettömän kaksi kuolemaa av Katja Salminen, publicerad i Legolas 2/2001.
  • Nooan arkki av Jouni Rikhard Vienola, publicerad i Portti 2/2001.

Att Katja Salminen definitivt är årets namn är det knappast någon som tvekar, men hon står inför samma problem som Boris Hurtta har stött på redan i flere år: med flere goda noveller publicerade under samma år fördelas rösterna bland dessa och ingen av dem får tillräckligt för att kunna vinna.

Följande tabell visar röstfördelningen av Enhörningens Atorox-jury för de fem bästa novellerna enligt varje jurymedlem. Varje kolumn (A. B, C, D, E) betäcknar alltså en jurymedlem och poängen är fördelade från 5 till 1 (5 poäng till favoritnovellen, 4 till nästa o.s.v.).
Novell/jurymedlemABCDEsumma
Koppiaiset
Harri Erkki
Portti 4/2001


3

3
K.H.E.I.R.O.N
Carita Forsgren
Portti 3/2001
22


4
Tautimies
Boris Hurtta
Portti 4/2001
44
Kuningas
Anssi Hynynen
Portti 1/2001
44
Korvikemies
Seppo Koskinen
Spin 3/2001
33
Tänään kosketin maailmaa
Petri Laine och Anne Leinonen
Portti 4/2001
3442
13
Vaihtotalo
Else Lassila
Portti 3/2001

1


1
Peto mieheksi
Mika-Petri Lauronen
Spin 1/2001
11
Helppoja esineitä
Tapio Ranta-aho
Kosmoskynä 4/2001


23
5
Sokeat näkevät unia
A.C. Ross
Portti 4/2001
1

5
6
Täysikuun sirppi
Petri Salin
Portti 4/2001


1427
Ladies only
Katja Salminen
Finnzine 3/2001


5

5
Lohikäärmefragmentteja
Katja Salminen
Spin 4/2001

5


5
Sofia Nimettömän kaksi kuolemaa
Katja Salminen
Legolas 2/2001
55
Ummikot
M. G. Soikkeli
Portti 3/20011
1
Nooan arkki
Jouni Rikhard Vienola
Portti 2/2001
53


8

-Ben Roimola- 20.9.2002
Källa: Enhörningen
 
Har du en nyhet som du vill tipsa om,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]