[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Tamfan 2002 - Översättare, sf-musik och filkmusikal

Smial Morel, en av den finländska Tolkienföreningens underavdelningar, har redan under flere år arrangerat en mindre fantasycon i Tammerfors. Tamfan-kongressen anordnas vartannat år, nu var det dags för den fjärde Tamfanen, Tamfan02. Conlokalen var Tammerfors studenthus i standens centrum, condagen var 4.5.2002 och inträdet var (naturligtvis) gratis.
   Största problemet med Tamfan är definitivt spridandet av information. Jag undrar om nyheten om den första Tamfan-kongressen någonsin nådde mig och även den här gången skulle nyheten nog ha kommit för sent ifall jag inte haft insidesinformation om saken. Eder chefreds fru var nämligen inbjuden som hedersgäst på Tamfan02, så den här gången fick jag nys om kongressen redan då arrangörerna kontaktade sin hedersgästkandidat. Lika väl var det. Information om kongressen spreds på de finländska sf-e-postlistorna först ungefär en vecka före conen. Man kan ju fråga sig om conarrangörerna ville ha möjligast litet folk på sin con eller om de helt enkelt inte visste om t.ex. e-postlistan scifi@utu.fi som är den absoluta kanalen för infomationsspridning inom finländsk fandom (listan i fråga är menad endast för spridning av info och det är önskvärt att åtminstone en person från varje finländsk science fiction och/eller fantasy-förening/tidning/grupp är med på listan, på det sättet är det möjligt att genom ett enda e-postmeddelande sprida sf-information till s.g.s. hela finfandom). Kanske informationen om nästa Tamfan sprider sig litet bättre (och i god tid före conen).
   Tamfan02 var alltså min första Tamfan och en bättre inledningsupplevelse kunde man knappt ha fått. Det är ingen vits att jämföra Tamfan med Finncon eller någon dylik stor con. Egentligen finns det inte så mycket man kunde jämföra Tamfan med. Tamfan02 var en hemtrevlig liten sf-kongress. Conarrangörerna hade inga som helst pretetioner på att göra någonslags minifinncon, nej detta var en Tamfan och där med basta.
   Conprogrammet bestod av två föreläsningar, en frågetävling, några kortare infotillfällen, amatörfilmvisning samt som socker på botten en filkmusikal.
[Susanna Paarma berättar om översättararbetet.]
Susanna Paarma berättar och publiken lyssnar.
Klicka på bilden för att se den större.

   Programmet sparkades igång med hedersgästen Susanna Paarma, som berättade om översättningsarbetet och speciellt fantasyöversättningar. Susanna har arbetat som freelanceöversättare i fem år och av de dryga 20 böcker hon översatt är omkring hälften sf (resten är sakprosa, bl.a. kokböcker). Sf-författare vars romaner Susanna översatt är Robert Holdstock, Diana Wynne Jones, Robert Jordan, Robert Sheckley och Patricia C. Wrede.
   Publiken verkade uppskatta Susannas föredrag. På plats fanns ett femtiotal åhörare av vilka flere ställde mer eller mindre kniviga frågor om översättningarnas vara eller icke vara efter föredraget.
   Efter hedersgästens tal var det dags för en kinkig frågetävling om fantasyhjältar och -hjältinnor, korta presentationer av Smial Morel och Finlands Tolkiensällskap samt offentliggörandet av vinnarna i Tolkienföreningens teckningstävling. (Första pris gick till Kaisa Känä, i tävlingen deltog totalt 74 bidrag från 38 konstnärer!)
[Marianna Leikomaa var kvällens andra talare.]
Conens huvudarrangör och andra talare Marianna Leikomaa.
Klicka på bilden för att se den större.

   Någonstans mellan allt detta fick publiken även beskåda två fantasykortfilmer gjorda av Tavastehusgruppen Rajakatse fantasia. Filmerna Voittaja ja palkinto (Vinnaren och priset) samt Töhö päivä (nej, jag har inte den blekaste aning vad "töhö" betyder, men päivä är dag på svenska om någon är intresserad), ja, filmerna var vackert sagt... ja, vad skulle man nu säga... inte har de någon fara av att vinna Oscar-priset som bästa utländska kortfilm inte, men det är ju trevligt att se inhemsk fantasy i filmform.
   Conens andra föredrag hölls av huvudarrangören Marianna Leikomaa. Marianna berättade om fantasyreferenser i finländsk populärmusik. Fantasyaktiga texter eller låtnamn kan man tydligen stöta på även hos de mest otänkbara banden.
[Frodo och vålnaden.]
Frodo och vålnaden.
Klicka på bilden för att se den större.
[Tom Bombadil sjunger.]
Tom Bombadil sjunger.
Klicka på bilden för att se den större.

   Conprogrammet avslutades med en verklig fullträff: The Frodo Horror Show. Det här var inget mindre än en kort filkmusikal. Musiken var från självaste Rocky Horror Show, likaså idén med kommentarer "från publiken". Låttexterna och själva intrigen var dock mer Tolkienaktig. Vi fick följa med Frodo &co då de träffar det elaka spöket i Barrow-downs (beklagar, men jag känner inte till de svenska Tolkien-termerna) och räddas av Tom Bombadil. Efter att ha sett The Frodo Horror Show undrar jag inte alls att Peter Jackson valde att lämna denna episod bort från sin film. Han kände naturligtvis till detta projekt och visste att han på inget sätt kunde överträffa det.
   Visst var The Frodo Horror Show amatörmässigt (nästan) in i det sista och visserligen kunde inte alla skådespelare sjunga riktigt perfekt, men allt detta endast tillförde till pjäsens charm. Musikalen var helt enkelt otroligt rolig och den som gjort sångtexterna förtjänar en extra aplod, de var helt enkelt fantastiska. Pjäsen var regisserad av Marianna Leikomaa och man får bara hoppas att enseblen kan ställa upp The Frodo Horror Show även vid någon kommande större con (Finncon X ?). Det här var absolut något som flere fans borde få se.
   Tamfan02 avrundades med en trevlig efterfest på pub Sputnik. Nästa Tamfan blir väl år 2004 och vi skall hoppas att ordet om conen spritts vida tills dess. Vi behöver små sf-kongresser i stil med Tamfan, om inte annat så för att visa att alla sf-evenemang inte behöver vara stora och massiva som Finncon.

-Ben Roimola- 13.5.2002
Källa: Enhörningen
Smial Morels Tamfan-sidor
 
Har du en nyhet som du vill tipsa om,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]