[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Första privatfinansierade rymdflygningen lyckades!

I förrgår var privatfinansierad rymdflygning ännu science fiction, i dag är det ett faktum. Den 63-årige testpiloten Mike Melvill steg i går till över 100 kilometers höjd med rymdfarkosten SpaceShipOne och förtjänade därmed "astronautvingar".
   Melvills rymdexkursion startade den 21 juni klockan 9.47 lokal tid (15.47 finsk tid) då transportplanet White Knight lyfte från Mojaveöknen i Californien med SpaceShipOne under magen.
   En timme senare hade plankombinationen nått 14 kilometers höjd och SpaceShipOne fick flyga fri. Raketmotorn startades och rymdfarkosten steg till 100124 meters höjd, 124 meter över gränsen som Federation Aeronautique Internationale slagit fast som höjden där atmosfären "slutar" och rymden "börjar". Utsprungligen var det meningen att farkosten skulle stiga till 109728 meters höjd (68 amerikanska mil), men ett problem i början av flygningen gjorde detta omöjligt.
   SpaceShipOne landade på samma bana därifrån den startat en timme och 27 minuter senare, klockan 11.14 lokal tid (17.14 finsk tid).
   Att säga att en ny rymdålder nu börjat är inte så överdrivet som man först kunde tänka sig. Visst var Melvills flygning kort, endast som ett stenkast, upp ut i atmosfärens yttersta delar och därefter genast tillbaka ner, men samtidigt var det ett bevis för att rymden är inom räckhåll även för privatpersoner.
   SpaceShipOne är konstruerad och byggd av företaget Scaled Composites med flygplanskonstruktören Burt Rutan i spetsen och Microsoft-miljonären Paul Allen bakom pengarna (då kan man väl säga att åtminstone något gott kommit från Microsoft).
   Projektet är ett av flere liknande som tävlar om Ansari X Prize och 10 miljoner USD. X Prize är en privatsponsorerad tävling där det gäller att med en privatfinansierad farkost kunna flyga upp i rymden två gånger med högst två veckors mellanrum och med tre prsoner ombord.

Ingående artiklar om förberedelserna för SpaceShipOnes rymdfärd och själva flygningen kan läsas på http://www.spaceflightnow.com.

[SpaceShipOne]

SpaceShipOne landar. (Bilden från Scaled Composites pressbildsamling).

-Ben Roimola- 22.6.2004
Källa: Spaceflightnow.com
Källa: Scaled composites
Källa: Ansari X Prize
 
Vill du kommentera denna notis kan du alltid styra din webbläsare till Enhörningens forum.
Har du en nyhet som du vill tipsa om,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.[Tillbaka till Näthörningen]