[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Årets nordiska sf-evenemang

Rubriken ljuger. Den här notisen kommer inte att berätta om alla sf-evenemang som tar plats på våra nordiska breddgrader under pågående år. Nej, den här gången kommer vi att koncentrera oss endast på de mer eller mindre stora (och viktiga) evenemang som för det mesta kan kallas för sf-cons och alltså torde innebära diverse programpunkter och en eller flera utländska (heders)gäster. Aningen förenklat kan man väl säga att följande är de viktigaste sf-evenemangen i år i respektive land.

Vi börjar i den nordiska fantastikturnén i Danmark med Fantasticon som går av stapeln 22-24.4 i Medborgerhuset Blågården (Blågårds Plads 3) i Köpenhamn. Fantasticon har Imants Belogrïvs (Lettland), Dave Lally (Storbritannien), William J. Maryson (Holland) och Christopher Priest (Storbritannien) som hedersgäster och kongressavgiften är endast 50 danska kronor (ca 7 euro) alternativt 20 kronor (ca 3 euro) per dag.
   Fantasticon ser ut att bli ett imponerande evenemang med fem parallella programspår och en massa intressanta gäster (förutom hedersgästerna räknas närmare 50 namn upp på kongressens webb). Fantasticons mycket ingående webbsidor med kartor, program, information om gäster, ja allt vad man kan tänka sig behöva veta om kongressen finns på adressen http://www.fantasticon.dk (både på danska och på engelska).

Från Danmark över till Sverige och årets Swecon, Conceive, som hålls i Göteborg 17-19.6. Kongressplatsen är Studentkårens hus i centrala Göteborg (Götabergsgatan) och hedersgäster blir Charles Stross (Storbritannien) och Erik Granström (Sverige). Kongressavgiften är 250 kronor (300 kronor vid dörren) (ca 28 respektive 33 euro).
   Programmet i Conceive är än så länge aningen öppet, men det kommer naturligtvis att följa det välbeprövade konceptet med föredrag, paneldebatter och andra trevligheter. Utförligare information om programmet dyker upp på kongressens webb närmare kongressen. Redan nu lönar det sig dock att styra webbläsaren till http://w1.311.comhem.se/~u31142612/ för information om bl.a. hedersgästerna, kongressplatsen och övernattningsmöjligheter i Göteborg.

En månad senare gäller det att ta sig till Norge, Oslo och Intercon 2005 & Shadowcon 10. Kongressdatumet är 28-31.7 och kongressplatsen Helga Engs hus invid Oslo universitet. Som kongressnamnet redan säger är det frågan om ett samarbete mellan två cons: den mer litteratur- och fandombetonade Intercon och den mer mediaorienterade Shadowcon. Deltagaravgiften är dock gemensam, så för 250 NOK (ca 31 euro) lär man få ett mycket digert programutbud. Hedersgäster på Intercon 2005 blir John-Henri Holmberg (Sverige), Tanith Lee (Storbritannien) och Elizabeth Moon (USA).
   Intercons webbsidor med information på såväl norska som engfelska finns på http://intercon.fandom.no.

(I augusti, närmare bestämt 4-8.8, åker alla nordiska sf-entusiaster till sf-världskongressen Interaction i Glasgow, men det är ju inte ett nordiskt fantastikevenemang, så det hela får bli en parentes i denna notis.)

Ett tidssprång på en dryg månad för oss slutligen till Finland. Det blir ingen Finncon i år, men i stället anordnar sf-föreningen i Helsingfors en liten endagscon under namnet Tähtivaeltajapäivä (Tähtivaeltaja-dagen på svenska, och Tähtivaeltaja är som känt namnet på Helsingfors sf-förenings flotta fantastiktidskrift). Evenemanget hålls 10.9 i Dubrovnik som är en gammal biograf som byggts om till en mötes och festplats (Eriksgatan 11) och är en del av kulturkomplexet Andorra i centrala Helsingfors. Hedersgäst är M. John Harrison och evenemanget kommer inte att ha någon deltagaravgift.
   Tähtivaeltaja-dagen kommer att föregås av ett sf-evenemang för ungdomar i Esbo den 9.9. Esboevenemanget arrangeras av sf-föreningen i Esbo, ESC.

Som antytt blir det nog en hel del andra mindre sf-evenemang förutom dessa under året, men de får bli till en annan notis eller till Enhörningens evenemangskalender.

-Ben Roimola- 30.3.2005
Uppdaterad: 31.3 med närmare information om Tähtivaeltajapäivä.
Källa: Enhörningen
Internet
och de finländska sf-föreningarnas samarbetsmöte.
 
Vill du kommentera denna notis kan du alltid styra din webbläsare till Enhörningens forum.
Har du en nyhet som du vill tipsa om,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.[Tillbaka till Näthörningen]