[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Peter Damlin besökte Alien & Dinosaur expo. En utställning som påstås vara Europas stösrsta sf-utställning.

Alien & dinosaurus expo, Traber GbR

Vasa, 31 maj-3 juni 2002

Peter Damlin

[Reklam över Alien expo.]Med tveksamhet går jag genom en nerkrympt stargate och in i det stora dunkla tältet. Kommersialismens kassa möter mig och en trött dam kräver sju euro per knopp. Skräniga ljudeffekter hörs genom de tunna tältväggarna och blinkande färgat ljus skymtar - det är inte utan att man får lite tivolistämning. Är det verkligen Europas största sci-fi utställning - som utlovat är - jag närmar mig?
   Det är en tryckande varm dag i Vasa och tältet på Citymarkets parkering i Stenhaga får sin del av den brännande solen. Väl inne i tältet möts jag av en fuktig och kvalmig atmosfär och ett plastigt exemplar av Ichtyostega: jo, det är i urtiden jag hamnat. Jag sneglar lite på T-Rex och Triceratopsen, de rör lojt på sina huvuden, nära nog att få sig en klapp av barnfamiljernas minstingar. Skyndar vidare: det är sci-fi jag är ut efter. De trånga mörka gångarna för mig in till Roswell 1947. Tre klassiska aliens möter mig i stroboskenet. Jag blir exalterad, men känslan avtar när jag närmar mig och illusionen spricker. Stela plastdockor och konstlat ljus. Nåja, Roswellutställningen är ändå något att se. Den numera kända obduktionsfilmen rullar på i en tv-ruta, medan "liket" ligger orörligt i en monter bredvid. Flera alienbebisar och kringutrustning, inklusive en kopia av den berömda aluminiumliknande delen som sägs härstamma från skeppet gör sitt till. Det som intresserar mig mest är ändå den autentiska tidningssidan från Roswell Daily Record anno 1947 onsdagen den 9 juli, späckad med spekulationer om det kraschade tefatet. Ett ögonblick tror jag faktiskt jag är utsatt för "alien abduction" för min kamera strejkar och till min förtret får jag ingen bilddokumentation från utställningen.
   Från Roswell dyker jag in i sf-filmens värld. Predator står och ser sur ut tillsammans med Species: designad av H. R. Giger. Dockorna i fullskala är kopior på konstnärens förlagor, så också Alien monstren längre fram. Alien monstren är verkligen tjusiga och faktiskt något skrämmande att ha bakom axeln i halvdunklet. Tyvärr kan man inte säga det samma om den rörliga alien som dyker fram ur en dörröppning. Med ett skrän ur maskineriet slungas en anskrämlig gummidocka fram och står svajande en stund innan den prompt dras in tillbaka. Enbart pinsamt och kunde med fördel lämnas bort. När jag går förbi strejkar den och tyskarna försöker mumlande att sparka igång maskinen igen.
   Vad vore en sci-fi utställning utan Star Wars och Star Trek? Här finns byster av Neelix, Ferengi en borg etc. Darth Vader och Yoda finns i helfigur och bortsett från att jag saknar R2 och 3PO är det ändå givande.
   Vid utställningens slut slussas man givetvis via shopen. Det vanliga krimskramset. Ett alienhuvud á 20 euro är det enda som tar min uppmärksamhet en stund, men det befinns icke vara i min smak det heller och får stå kvar.
   Detta är visserligen en alienutställning och dockor finns det gott om (över 160 utställningsobjekt) men teknikfreak som jag är saknar jag tekniska prylar och modeller av Enterprise. Några skepp från Star Wars skulle också ha piffat upp helheten. Utställningen annonseras som en tidsresa och visserligen börjar vi i Karbonperioden och däromkring och slutar vid E.T. men tidsresan är haltande med stora glapp och jag skulle i stället vilja dela in den i en dinosauriedel och en sf-filmdel. Som barnfamiljenöje en stund på söndagseftermiddagen: varför inte, ett måste kanske för alla sci-fi freaks, men inget som verkligen imponerar på den seriöse fantasten.

Bakom utställningen står sci-fi entusiasten Ludvig Traber - som samlat på allt i sci-fi väg sedan liten parvel - och det tyska företaget Traber GbR. Utställningen är på Europaturné i sex långtradare (1000 kvadratmeter utställningshall) och kommer att fortsätta från Vasa (4 juni) till Uleåborg och Rovaniemi, sedan stannar den en månad i Helsingfors och åker därefter till Joensuu och Villmanstrand.


[Tillbaka till Näthörningen]