[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Nedan följer Ahrvid Engholms rapport från sf-kongressen i Linköping 18-20-6.2004. Rapporten postades ursprungligen på den rikssvenska sf-e-postlistan Fanac.

Confuse 2004

Ahrvid Engholm
(ahrvid@bredband.net)

Denna rapport från Confuse kan förstås bara täcka in delar av vad som sig utspelades på sf-kongressen Confuse i Linköping (18-20.6). Förutom att jag som vanligt inte gick på allt program, och redan i förväg valt bort fredagen, blev mitt besök ofrivilligt avkortat.

Jag skulle åka med Bertil Falk, som hade bil och nu skulle avsluta ett antal dagars stockholmsbesök. Vi kom iväg i mycket god tid - då Bertils bil (en Skoda Felicia) havererade på motorvägen inte långt från Södertälje.
   - Vad nu då, sade Berra. Motorn har ingen kraft... Vad är det som händer...?
   Bilen hade tillräcklig styrfart för att kunna köra in på vägrenen. Otaliga startförsök ledde ingen vart. Ut med varningstriangel. Bertil ringde ett bärgningsnummer (han har någon sorts bilbärgarförsäkring). Och så fick vi sitta där i två timmar och vänta på bärgning. Det var lördag, tidig förmiddag, nära semestern och det var tur att någon bärgare var igång. Varje gång bilar swischade förbi bara någon meter bort skakade Skodan till.
   Bärgaren som till slut kom hade en specialkontakt, en viss Rulle i Södertälje, som hade bilverkstad. Ett litet original, men en av få som kunde fixa en bil snabbt (om det alls gick) och som verkade mycket kunnig. Litet Bosse Bildoktorn över honom.
   Bärgaren rullade in oss till Rulles Bildepån (som firman heter) och han kunde snabbt medelst provstart och ett elektriskt mätinstrument konstatera att det var generatorn som gått. Så ringde han runt efter en ny generator. Att få in generatorn och sedan byta den tog drygt tre timmar - bl a beroende på att ANDRA bilar med fel hela tiden rullades in och Rulle fick gå ut och göra nya diagnoser. (Jag minns att en olycklig bilägare troligen behövde byta motor. Diverse fel hade lett till att motorn gått torr och skurit.) Det var inte så många andra som hade en öppen bilverkstad en lördagsommarmorgon. Rulle var populär.
   Jag hittade en gräsplätt nära verkstaden där jag lade mig och sova i solen. Jag hade nämligen fått extremt litet sömn natten innan (bl a pga att min dator hickat och haft sig). Jag fick nog ett par timmars slummer medan Berras bil reparerades. Samt litet solbränna.
   Vi kom iväg vid 14 och till Confuse först vid 16 (ursprungsplanen hade annars varit att vara där innan 11). På det hela taget kan man säga att det var tur att bilen kunde lagas relativt snabbt. Jag hade börjat fundera på om inte Södertälje pendelstation hade "öppen spärrlinje" som man haft tidigare, så jag kunde tjuvåka tillbaka till Stockholm. Men vi blev en erfarenhet rikare, och träffade en del trevliga människor, fick kaffe, snackade och diskuterade att skriva en deckarnovell som utspelas kring en bilverkstad...

För Bertil betydde detta äventyr (förutom 3500 i reparationskostnad) att han missade debatten om Småutgivning, där han skulle ha varit i panelen. Det skulle ha varit intressant att höra paneldebatten, som annars inkluderade bl.a. Anna Davour, Robert Andersson och Lilian Wiberg (Confuse-gäster), Kent Björnsson och John-Henri Holmberg (som f.ö. kommit ut med ett nytt Nova SF i tid för Confuse, med bl a noveller av hedersgästen Justina Robson). Jag försökte i efterhand höra mig för om vad panelen diskuterat men fick inget riktigt grepp om det, annat än att det tycktes råda enighet om att Small Press har det svårt i Sverige.
   En annan debatt jag missade pga bilhaveriet var "Elektronisk fanac", där jag i efterhand bl a fick veta att man bollat idéer för nya E-fora med sf-anknytning. Bloggar. Portaler. Om jag kunnat vara med skulle jag nog ha petat in ett inlägg om att sf-kongresser borde ha webkameror vid större programpunkter. ("Blog" förresten, står idag för weBLOG. Men faktum är att ordet sedan 50 år eller så tillbaka också är sf-fanslang för särskilda alkokoholhaltiga drycker.)
   Jag hörde snuttar av panelen om Space Opera, som verkade intressant, men då den började just som vi anlänt var jag mest upptagen av att gå runt och säga hej till folk och ställa undan packningen och jag snodde också åt mig ett hörn av ett bord för att sälja litet saker. Jag hade inte med mig så mycket att sälja, eftersom man bara orkar bära en begränsad mängd (och en hel del saker som upptog vikt var förbeställda säljobjekt). Jag sålde nog för drygt 250 kr av det förbeställda och drygt 150 kr av det allmänna, som låg på bordet, vilket var mer än vid något liknande evenemang och icke att förakta. Över huvud taget verkade försäljarna (Alvarfonden, SF-Bokhandeln, Mitrania, LSFF och jag) rätt nöjda. SAAM sålde för nära 2000 kr, SF-B för 3-4000 kr och Mitrania fick tydligen ALLA sina medhavda nummer sålda.
   Jag åhörde inte Linnea Anglemark berätta om Vance Integral Edition, som hon är inblandad i (jag känner till projektet; det har bl a avhandlats på sf-listorna och handlar om en textkritisk, komplett utgåva av Jack Vance samlade verk), men jag hörde slutet på diskussionen om sf-kongresser i Norden. Bl a såg jag till att peta in litet information om kommande Baltcon i Estland (16-17.7; jag hoppas svenska fans har lust att komma på en oförglömlig sf-helg mjed bastu, korvgrillning och sf-program; info har spritts och mer info kommer). Men det var kanske litet ofint att diskussionen styrdes in på hur mycket löss det fanns på estniska vandrarhem och om man skulle bli blind av metanol-Vodka... (Usch! Sådant blir det inte.)
   Jag hörde relativt mycket av panelen om magins roll i fantasy, med bl a Confuse tredje svenska gäst Christina Brönnestam. Debatten verkade intressant, men andra som kan magi bättre får referera vad som sades.
   Kl 18 var det Torra Tekniktimmen - som blev livad. Magnus Redin plus någon jag glömt hade släpat med sig flytande kväve och gjorde en del demonstrationer. Man kylde gummiballonger, spräckte grönsaker och frysstekte ägg. Mycket uppskattat och lyckat!
   Banketten avstod jag från, men tydligen var den en höjdare. Maten var någon sorts indisk buffé. Jag måste spara pengar och hade med mig mackor och kex och cola. Istället såg jag delar av matchen Lettland-Tyskland, som blev spännande då letterna lyckades fixa oavgjort. Det hade man inte väntat sig!
   Frågesporten gick ut på att publiken fick gå till olika punkter på golvet, beroende på vilket svarsalternativ de trodde på. På så vis sållades allt fler bort, tills en ensam vinnare återstod. Jag lyckades vinna 1-2 omgångar, men Magnus Olsson vann nog mest. (Det var ofta bra taktik att skugga honom.) Det blev rätt roligt.
   Justina Robsons hedersgästtal var bra (även om hon har en tendens att prata litet för fort ibland). Hon pratade om hur hon kom in på det här med sf och vad hon ville med sitt skrivande, bl.a. Delar av detta (men då mycket mer kortfattat) hade jag redan hört på torsdagen då hon var på SF-Bokhandeln i Stockholm. Justina verkar trevlig och jag och en handfull andra hamnade vid hennes bord i baren senare på kvällen, varvid vi pratade en hel del och hon var med så länge hon orkade (jag tror hon gick närmare 2 på natten, och mot slutet såg hon litet trött ut). Talet avbröts flera gånger av jubel från baren i nedervåningen. Fotbolls-EM gjorde sig påmint.
   Roger Klein hade ett videoillustrerat föredrag om rymdskepp i sf-film; han hade på fredagen haft ett liknande om robotar, som jag missade. (En annan programpunkt från fredagen som jag missade, men som lät intressant, var "Vi löser världsproblemet". Jag erfor att den panelen främst rekommenderade hamstrar och spelet Nethack för att lösa de flesta världsproblem.) Kleins föredrag blev intressant och bra, men han sade inte alltid från vilka filmer videoklippen var.
   Under dagen hade det funnits litet olika andra saker på conen. Det fanns ett bord för fanzines och reklamlappar. Bar fanns förstås; jag åhörde hur ett antal fanns satt i minst ett par timmar och roade sig med högläsning ur Ragnar Åslunds tydligen odödliga fantastikroman Pingvinstaten. Det fanns en liten konstutställning. Man kunde delta i en Haiku-tävling. Min kompis Comet-Johan Bensin jr kom förbi och bidrog med följande till tävlingen:

Att vara eller
inte vara det är frå
ga-ga-ga-ga-gan

Helt programenligt vann han inte, enligt vad jag erfar.
   Restauktionen kl 00 blev inte av (auktionen dagen innan hade stundtals givit relativt höga priser, erfor jag - Pingvinsstaten hade kostat 55 kr, t.ex.). Men folk samlades i baren, och det var ganska många kvar, rätt länge.
   Confuse hade i storleksordningen 75 deltagare (+/- några) och säkert var det 35 kvar efter tolvslaget, och så sent som 02 då ölförsäljningen stängde säkert 20. Många (inkl. jag) var kvar till kl 03 då vi MÅSTE gå, men jag hörde att några få gick till JHH:s hotellrum och fortsatte festa till sju på morgonen. De som då var med dök dock inte upp på söndagen - utom Anders Holmström, som trotsade mörhetsfaktorn.
   Jag antecknade en del av vad som diskuterades i baren. Så länge Justina var med diskuterade vi bl a coner, Edinburgh, Vasaskeppet, kyrkor, varulvar, Johnny Depp, osv. Jag kom väl med någon stickreplik ibland, men lyssnade mest. Trots att jag sovit ett tag när Berras bil lagades var jag rätt mör i huvudet.
   Och om jag var på väg att somna, blev det piggare när JHH så småningom drev över till vårt bord. Då tillkom en hel del politiska diskussioner, som ibland tog absurda vändningar. Jag skall inte gå igenom allt men jag kan notera att hr Holmberg numera kallar sig "individualistisk anarkisk", eller möjligen "anarkistisk individualist". Jag minns inte exakt, men hur som helst är hans inställning i etikfrågor högst individuell och anarkistisk. Jag får inte en del saker han hävdade att gå ihop. Han började med att deklarera att man "får göra allt utom att skada andra". Men när han skall utveckla detta är han aldrig med på något som helst etisk betingade begränsningar för att just hindra A från att skada B. Antingen håller han inte med om sin egen grundtes, eller så måste vi konstatera att denna högst individualistiska etik har luckor i sig, stora nog för att köra in några långtradare fulla med med Kants och Russells samlade verk. Nå. Debatten gick in på frågor som abort och narkotika och porr.
   En rolig replik: I JHH:s yngre dagar såg han en porrbutik på Götgatan som hade en reklamskylt uppe, med texten "OBS! Alla våra filmer har logisk handling!". Sug på den! Ylva förtäljde om en reklamkampanj i Konsum som hävdade (och häng med i svängarna nu!): "I tio års tid har vi i Gröna Konsum stått på miljöbarrikaderna och slagits mot väderkvarnar!" Den reklamkampanjen lär ha försvunnit lika fort som "Kom med i det glada konsumgänget!"
   Nog sagt.

Jag hade fått låna ett av studentjonkarångens gästrum, pga en felbokning. Det gav senare en del problem i form av att jag glömde lämna igen nyckeln innan jag stack, upptäckte det först halvvägs till Stockholm. men postade den så fort jag kom hem (faktiskt INNAN jag kom hem) och jag har nu hört att den kommit fram. Hoppeligen ingen skada skedd, utom en del nervösa nerver. Men den natten sov jag i alla fall bra. 7,5 timmes sömn är för litet, men duger. Jag dök upp vid 11-tiden på söndagen och stötte bl a på Bertil Falk som satt i baren med Lars-Olov:
   - Så du är uppe!
   - Ja, varför inte. Har inget annat för mig...
   Tyvärr tror jag inte Berra fick ut så mycket av conen, som han skulle ha fått om bilen inte havererat. Han var bara där några timmar på lördagen, och ett par timmar på söndagen. (En sak han inte fick gjord var att intervjua JHH. Honom såg jag inte alls på söndagen.) Jag tror han kände sig litet deppad av bilhistorien, även om vi tog det med ganska gott mod när det hände. Därmed fick kanske inte så många chans att träffa Det Energiske Falk i riktig högform (men han var ju med på Rancon också).
   Ett par kongressnyheter dök upp. Vi fick indikationer på att Glenn m.fl. i Göteborg kanske (Glenn skall prata med "med flera" först) försöker bjuda på Swecon 2005. Det kanske kunde vara en god idé? Det finns ju en SF-Bokhandel i Götet och vi hade Akrostikon där för ett par år sedan. Sten Thaning shanghaiades till att bli ordförande för en "hotellkongress" tänkt för trettonhelgen, januari 2006. Sten lät väl litet skeptisk, men vi får väl se. (Själv tror jag inte dec-feb, vinterkvartalet, är så bra för coner.)
   En av de saker jag brottats med min dator med innan Confuse, var att skriva ut ett antal ex av Yngvi. Jag hade inte så hemskt många, så jag delade ut dem med viss försiktighet. De skrivs ut ett och ett på en skrivare som krånglar ibland och med ebbande färgpatron. De som fick zinet bör LoCa eller på annat visst ge småmutor för fler nummer. Yngvis affärsidé är att inte vara stort och spritt i väldiga bombmattor. (Kanske glömde jag ge ex till någon som borde ha fått, men jag hade mycket få ex - jag hade bara ett enda ex kvar efter Confuse.)
   Det var ganska många jag pratade med på conen. Eva Eriksson, t.ex. Kent Björnsson. Jag fick träffa Jesper Svedberg för första gången (du verkar ju hyvens, Jeppe!). Christina har jag nämnt. Vi har Kristina Knaving också, som var med i den heta debatten i baren sent på kvällen. Jag pratade en del med norrmännen (fyra närvarande). P.C. Jørgensen rapporterade från Johannes Bergs begravning, där kyrkan var fullsatt. Enligt kyrkoförvaltningen rymmer den kyrkan 600... Det var verkligen en saknad fan, Johannes! Jag erfor också att insamlingen till hans minnesfond hittills fått in ca 20000 kr, och mycket mer kan väntas komma in (bl.a. lär stora delar av Johannes samlingar säljas till förmån för fonden, och det bör ge en hel del). Kanske kan Johannesfonden bli någon norsk motsvarighet till Alvarfonden? Jag rådde dem att spekulera i aktier - vilket givit SAAM en hel del - i alla fall just nu då man kan vänta sig en viss börsuppgång.
   På söndagen hörde jag annars delar av vampyrdebatten. Den verkade intressant. Jag har för vana att smita in på pandeldebatter i kanske 20 minuter, men orkar inte alltid höra hela. Ofta är det saker runtomkring som drar. Man vill gå ut i baren, prata med folk, och jag måste bevaka bokförsäljningsbordet.
   Jag hade erbjudande att åka hem med Joachim Björk, men då han skulle åka först på måndagen lyckades jag ragga skjuts med Maths Claesson och SF-Bokhandeln istället. (Joachim meddelades. Annars funnes ju risken att han än i denna timme skulle irra runt i trakterna av Linköping och oroligt leta efter undertecknad...)
   Lars-Olovs diabilder blev välbesökta. Han började med ett urval bilder på Johannes. Sedan kom bilder från norska kongresser, från Den Skotska Kongressen 1995, från Eastercons, från Rancon, Swecon 2003, och kanske en del till. Bilderna är alltid lika roliga att se. Roliga kommentarer från publiken hör till. Roliga frisyrer och ansiktsuttryck på dem som överfalls av Fandoms Chefsfotograf hör också till. En slutsats från diabilderna: Vissa fanns är extremt förtjusta i att äta.
   AI-panelen hörde jag ett ganska långt utsnitt av. Jag minns att jag bl.a. hade ett åsiktsutbyte med moderatorn Thomas Padron-McCarthy kring definitionen på medvetande. Om jag minns rätt menade han att ett medvetande finns närvarande om det finns något som kan känna smärta. Jag menar att ett medvetande som blott har en roll av registreringsfunktion inte är så intressant. Det intressanta är om "det finns någon hemma" eller om "ljuset är tänt", d.v.s. om det finns ett själv- eller egenmedvetande. Finns ingen hemma finns ingen som tänker "Aj, det gjorde ont!". Men denna debatt är gammal och skall inte tillåtas mer plats i denna fragmentariska kongressrapport.
   Jag åkte strax efter 15, med Maths och Anders Holmström. Det regnade, liksom under stora delar av conen i övrigt. Bilarna på motorvägen efterlämnade duschspår av vattendimma, som faktiskt såg litet vackert ut.

Skall jag summera tror jag att Confuse 2004 blev lyckad. Folk såg nöjda ut. Kongresskommittén skall ha välförtjänta tack! Det kan ha varit rent av över 80 deltagare; jag såg några sena som inte brytt sig om petitesser som badges. Det var välorganiserat, som alltid med Confuse.
   Jag hade gärna hört panelerna om Small Press och E-publicering, men makternas generatorer hade vaknat på fel sida den dagen. Justina Robson var trevlig. Övriga gäster, Robert, Lilian och Christina var trevliga. (De kallades bara "gäster", inte "hedersgäster". Jag pratade med Tommy, som förklarade titulaturskillnaden med att man lägger mer pengar på en "hedersgäst". Jag tycker nog att någon kan få äran att ha titeln "hedersgäst" även om budgeten är smalare. Men det är en semantisk småsak.)
   Förmodligen har jag glömt en massa saker av nyckelbetydelse, och en del var jag inte med på (köp inte en Skoda!). Men detta är ändock min rapport, såsom den står i all sin ödsliga nakenhet. Och med det må ni faktiskt låta er nöja.


Bilder från Confuse 2004
Nicklas Anderssons bilder: http://www.carbonatedink.com/photo/confuse2004/.
Robert Anderssons bilder: http://www.mitrania.se/confuse2004bilder/.


 
Vill du kommentera denna rapport kan du alltid styra din webbläsare till Enhörningens forum.
Har du en besökt ett evenemang du vill skriva en rapport om,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]