[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Fantasiapidot 2006 – ett fantastiskt gästabud

– Ben Roimola –

Fantasiapidot, eller fantasygästabudet som evenemanget kunde kallas på svenska, är som namnet antyder ett gästabud med fantasykaraktär. Det hela går ut på att folk samlas på ett naturskönt campingområde invid havet, klär sig i mer eller mindre fantasyaktiga plagg och njuter av det vackra vädret, det trevliga sällskapet, de roliga programpunkterna och den fantastiska festmåltiden.

Fantasygästabudet kan väl sägas vara ett lite udda evenemang inom finländsk fandom, om inte annat så för att det är frågan om en avgiftsbelagd händelse. Å andra sidan inkluderar deltagaravgiften förutom själva evenemanget även mat och logi, så man får definitivt valuta för sina pengar. I år var deltagaravgiften 40 euro (35 för medlemar i Åbo sf-förening) om man ville övernatta i stuga och 37 euro (35 för medlemar) ifall man övernattade i eget tält.

Gästabudet sträcker sig från fredag kväll till ungefär middagstid på söndagen. I år var det möjligt att för en mindre avgift endast delta under lördagen. Denna möjlighet var det speciellt flera barnfamiljer som använde sig av.

Fantasiapidot anordnas av sf-föreningen i Åbo. Det första gästabudet hölls 1991, varefter evenemanget återkom vartannat år till och med 1997. Det blev en lite längre paus mellan det fjärde och femte gästabudet som hölls 2001. Mellan det femte och sjätte gästabudet blev pausen tre år (2004), men nu verkar det alltså som om gästabudet igen skulle ha kommit in i en rytm om vartannat år. I och med Fantasiapidot 2006 ordnades alltså gästabudet för sjunde gången.

Under sina sju gånger har evenemanget fått vissa traditionella drag som alltid återkommit och som nog kan sägas vara föreskrivna programpunkter i fantasygästabudet, dessa är bardtävlingen, törnerspelet och festmiddagen.

I bardtävlingen kan alla hugade skalder och sångare ställa upp och visa vad de går för. I år förskönades fredagskvällen med såväl sång- och dansnummer som musikstycken spelade på allt från gitar till tennflöjt och mungiga.

Törnerspelet, som i original heter "turmajaiset" och alltså på svenska då kunde faktiskt kallas för törnerspelet till skillnad från riktiga ridderliga tornerspel, går ut på att genom en mängd olika lekar och spel sålla fram gästabudets största hjälte. Törnerspelet är definitivt mer en lekfylld tävling än en kamp på blodigt allvar, men det betyder ju inte att man inte skulle ge sitt allt. ((Vårt lag bestod av mig, Sami och Heidi och vi fick namnet "Ihqupimpulat". Själv har jag inget foto på oss, men klicka här för att se vårt officiella lagporträtt, taget av Tero Ykspetäjä.)

Festmiddagen brukar vara något extra, så och den här gången. Efter en otroligt frossarfest med tre huvudrätter följda av en efterrätt var det fler än bara en som var färdiga att ta en middagstupplur.

Andra programpunkter på årets gästabud var skattsökning och bågskytte, men förutom programmet är det nog själva stämningen som gör fantasygästabudet till den fantastiskt trevliga tillställning det är frågan om. Att sitta vid lägerelden och prata med gamla och nya bekanta samt alla de spontana dans- och sånguppträdanden som blossar upp under kvällarnas lopp, ja det är något man helt enkelt måste uppleva själv!

Klicka här för mina bilder från Fantasiapidot 2006. Fler bilder och rapporter från evenemanget finns bl.a. på följande håll på webben:

Mer information om den här och tidigare fantasygästabud hittas på Åbo sf-förenings officiella gästabudswebbsida.


 
Vill du kommentera denna rapport kan du alltid styra din webbläsare till Enhörningens forum.
Har du en besökt ett evenemang du vill skriva en rapport om,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]