[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


En Finnconvecka

Finncon X - Eurocon 2003 - Baltcon 2003

Ben Roimola
(Ben.Roimola@enhorningen.net)
[Hedersgäster på Harald.]
Middag på Vikingarestaurang Harald. Andra från vänster är kongresskommitténs ordförande Johanna Ahonen och tredje från vänster är hedesrgästen och Star Wars-experten Steve Sansweet.
(Klicka på bilden för att se den i ett större format.)
Foto: Tomi Junnila
[Hedersgäster på Harald.]
Andra sidan av bordet. Andra från höger är Jonathan Clements, tredje Boris Hurtta och åttonde Michael Swanwick.
(Klicka på bilden för att se den i ett större format.)
Foto: Tomi Junnila
[Finländsk matafton.]
Michael Swanwick (t. h.) och Steve Sansweet hugger i den finländska maten.
(Klicka på bilden för att se den i ett större format.)
Foto: Tomi Junnila
[Fest på sovsäckshotellet.]
Undertecknad (t. v.) visar Ahrvid Engholm vad allt han kan hitta i den engelska versionen av kongressboken. Längst till höger sitter Hanne Martelius, som svarade för det praktiska gällande Finncons registrering och "sovsäckshotellet".
(Klicka på bilden för att se den i ett större format.)
Foto: Tomi Junnila
[Fest på sovsäckshotellet.]
Ytterligare en bild från festen på "sovsäckshotellet". Längst bak till höger har vi Jukka Halme, till vänster om honom Wilf James och ytterligare till väsnter Steve Sansweet.
(Klicka på bilden för att se den i ett större format.)
Foto: Ben Roimola
[Finncon på fredagen.]
Kongressplatsen på fredagen. Alla har fullt upp med att sätta allt på plats.
(Klicka på bilden för att se den i ett större format.)
Foto: Ben Roimola
[Öppningsceremonin.]
Johanna håller tal, publiken lyssnar och Finncon startar.
(Klicka på bilden för att se den i ett större format.)
Foto: Ben Roimola
[Svenska programmet.]
En del av publiken på Finncons första svenska programinslag, historiens vingslag och allt det där. (Beklagar det dåliga fotot.)
(Klicka på bilden för att se den i ett större format.)
Foto: Ben Roimola
[Ray.]
Jan Ray berättade om synen på magi i söndagens första svenska programpunkt.
(Klicka på bilden för att se den i ett större format.)
Foto: Ben Roimola
[Boken flyger.]
Visst fanns det även mindre allvarliga programpunkter på Finncon. Här hoppar vi tillbaka till lördagen och ser hur det gick till då världsmästarskapet i sf-pocketstötning avgjordes. Världsmästaren stötte dryga 19 meter.
(Klicka på bilden för att se den i ett större format.)
Foto: Tomi Junnila
[Amidala.]
Maskeradtävlingens första pris delades mellan drottning Amidala och...
(Klicka på bilden för att se den i ett större format.)
Foto: Tomi Junnila
[L. Croft.]
...Lara/Larry Croft
(Klicka på bilden för att se den i ett större format.)
Foto: Tomi Junnila
[Glad publik.]
Då publiken är så här glad kan inte evenemanget vara annat än lyckat!
(Klicka på bilden för att se den i ett större format.)
Foto: Tomi Junnila
[Finnconfolk runt lägerelden.]
Inte dagen efter, men festen efter. Finncons dead dog party var av det traditionella finländska slaget med grillning av korv vid öppen eld, avslappnad diskussion under stjärnorna (eller under tak ifall man inte ville bli uppäten av myggor och bastu för dem som ville skölja bort Finncondammet.
(Klicka på bilden för att se den i ett större format.)
Foto: Tero Ykspetäjä

Som en av arrangörerna för Finncon X - Eurocon 2003 - Baltcon 2003 blev det inte så mycket Finncon för mig. För det mesta stod jag bakom det gemensamma Enhörnings/Interactionbordet och försökte få folk att köpa Enhörningar och åka på sf-världskongressen i Glasgow 2005.
   Som arrangör var jag alltså för nära evenemanget för att egentligen kunan säga hur det gick. Det hela verkade dock gå bra. Under Finnconhelgen besöktes kongressplatsen av dryga 4000 personer. Eurocon 2003 hade lyckats locka fans från ett tjugotal länder, representerade var åtminstone Finland, Sverige, Norge, Danmark, Polen, Ryssland, Lettland, Bulgarien, Spanien, Frankrike, Italien, Storbritannien, Irland, Usa och Kanada.
   De svenska programpunkterna följde jag dock med. Jag hade ju svarat för det svenska programblocket under evenemangets planering, så jag kände mig ansvarig för att även se hur programmen blev. Dessutom ville jag försäkra mig om att programpunkterna skulle ha åtminstone en åhörare.
   De svenska programpunkterna blev både en framgång och en mindre lyckad framgång. Jag hade hoppats på ett tiotal åhörare och det här visade sig vara ett bra genomsnitt. En del programpunkter hade fler i publiken andra färre, i medeltal blev det väl ett tiotal personer.
   Finncons svenska programandel började på lördagen klockan 10 med Petri Salins föredrag om hur det är att vara en finlandssvens sf-författare. Föredraget var en definitiv succé med närmare 30 personer i publiken. Efter Petris föredrag kom en livlig diskussion i gång. Diskussionen behandlade bland annat hur svårt det är att få sf publicerat i romanform och möjligheterna till att arrangera en finlandssvensk sf-novelltävling.
   Det här med novelltävling är något som undertecknad någon gång har funderat på, men sedan begravt idén helt enkelt för att jag inte trott att folk skulle vara intresserade av en dylik tävling. En stor del av publiken verkade dock mycket entusiastiska, så visst skall Enhörningen försöka sätta i hop en novelltävling för alla finlandssvenska hugade sf-författare.
   Finncons andra svenska programpunkt kom klockan 18 som en av Finncons sista programpunkter för lördagen. Tydligen hade den svenska publiken inte orkat vänta till eftermiddagen eftersom endast fyra personer samlade sig för att lyssna då Karolina Bjällerstedt Mickos läste ur sin bok Mantor. Efter läsestunden följde en trevlig liten diskussion om Karolinas böcker och skrivande.
   Precis som lördagen började även söndagen med svenskt program genast klockan 10. Jan Rays akademiska föreläsning om magikonceptet i tre 80-talsfantasybokserier kontra magikonceptet på medeltiden samlade en skara på dryga 20 åhörare.
   På eftermiddagen hade den svenska åhörarskaran igen smultit och endast fem vågade trotsa hettan (som faktiskt inte existerade i den luftkonditionerade föreläsningssalen) för att lyssna på Åbo Svenska Teaters dramaturg Harriet Nylund då hon berättade hur det gick till då Rocky Horror Show kom till Åbo. Harriet visade sig vara en ypperlig berättare och timmen flög i väg i form av både föredrag och en givande diskussion med publiken.
   Den femte svenska programpunkten lockade fyra åhörare, men då det var frågan om en kaffeklatsch, alltså en informell pratstund på con-kafféet, var det här en riktigt lämplig publik. Diskussionen gick främst mellan klatschens huvudperson Karolina Bjällerstedt Mickos och reportern Niki Bergman, men visst fick även vi övriga vår muntur.
   Förutom Finncons svenska programpunkter hann jag endast se tre övriga program av vilka två var paneler som jag själv satt med i.
   Diskussionen om Finncon-evenemangens historia Kun isoisä Finnconiin hiihti (på svenska blir titeln något i stil med "Det var på den tiden som farfar skidade till Finncon") börjar väl så småningom vara något av en återkommande klassiker. Diskussionens titel kan ändras en aning, men temat är alltid fanhistoria och diskussionen dras av Finlands meste fanhistoriker Pekka Sirkiä (och panelen består för det mesta av samma typer år efter år). Ett femtiotal personer valde dock hellre att lyssna på Finnconhistoria än t.ex Trends in current sf eller Hauskat ja huposut scifisarjikset ("Roliga och knasiga sf-serier") eller J.R.R. Tolkien and the ideal of chivalry" eller Euroconmötet eller Bishoneista Arisugawaan (ett förtedrag om homosexualitet i japanska serier och tecknade filmer) eller Vilkaisu Japaniin (ett föredrag om japansk kultur), som alla gick samtiudigt med Finnconpanelen.
   Den adra panelen jag medverkade i behandlade tv-serien Xena både ur ett akademiskt och ett fanperspektiv. Peneln bestod av två forskare (Pirkko-Liisa Uimonen från Helsingfors univeristet och Kaarina Nikunen från Tammerfors universitet) samt tre fans (Pauli Huuhka som upprätthåller den största finländska Xena-webben (http://www.sci.fi/~huuhkapa/xena/), Jussi Liukkonen och eder chefred.). Programpunkten hölls i ett av de mindre föreläsningssalarna som blev fullproppad av Xeniter, Xena-fans alltså. På plats fanns säkert närmare förtio intresserade åhörare och diskussionen var livlig både bland panelisterna och publiken.
   Den enda programpunkten på hela Finncon X - Eurocon 2003 som jag tog del av utan att vara själv med i programmet eller ha någon annan stark knytning till den var Steve Sansweets Always in Motion the Future is! A Star Wars Presentation. Personligen fann jag programpunkten till att vara en stor besvikelse. Femtio minuter reklam om Indiana Jones på DVD, Star Wars-spel, avgiftsbelagda Star Wars-webbsidor (Hyperspace) och en medioker "behind the scenes" snutt från Lucasfilms studio i Australien var inte det jag väntade mig. Den här ytterst kommersiella presentationen kan tänkas gå hem hos amerikanska hyperaktiva Star Wars fans som får orgasm bara av att höra Anthony Daniels prata med C3P-0-röst, men personligen tyckte jag det hela bara var pinsamt, speciellt som Steve Sansweet i övrigt verkade vara en mycket sympatisk och trevlig snubbe. Som tur räddade de sista fem-tio minuterna en del med litet information om den kommande animerade Star Wars-serien och en förevisning av den otroligt roliga fanfilmen Pink Five.
   Eftersom jag alltså inte har möjlighet till någon djuplodande rapport om Finncon X - Eurocon 2003 får ni i stället ta del av min Finncon vecka. Varsågoda!

Måndag 28.7.2003
Arrangörskårens sista möte klockan 16 i Åbo sf-sällskaps klubbutrymme. På plats finns de flesta som haft något med årets Finnconarrangemang att göra. Allt verkar vara i sin ordning och snart är hela evenemanget ett minne blott. En stund efter att vi avslutat mötet bärs stora lådor med Finncon t-skjortor och Finncon-tygkassar in. De ser inte alls så dåliga ut.

Tisdag 29.7.2003
Fyra av sex hedesrgäster finns nu i Åbo. Boris Hurtta bor ju här och såväl Steve Sansweet, Michael Swanwick (med fru) som Jonathan Clements (med sambo) anländer under dagen. På kvällen bjuds de nämnda hedersgästerna på en middag på vikingarestaurangen Harald. På plats finns ett tjugotal Finnconarrangörer. Jag har anmält mig som chaufför under hela Finncon för både Hurtta och Bjørn Tore Sund och börjar min Finnconchaufförskarriär med att köra Boris hem från middagen.

Onsdag 30.7.2003
Dagen börjar med en kort direktsänd radiointervju om Finncon på Radio Vega klockan 7.20. Ett antal timmar senare, närmare bestämt klockan 13, är det sags för Finncon X - Eurocon 2003:s presskonferans. Presstillfället hålls på klub Kino i centrum av Åbo. På plats finns representanter från åtminstone två tv-kanaler (YLE2 och Fyran), en radiokanal (Radio X3M), Finska notisbyrån och ett antal dagstidningar. Totalt räknar jag tretton reportrar, vilket inte är alls så illa.
   Klockan 16.30 uppträder Michael Swanwick på bokhandeln Suomalainen kirjakauppa i centrum av Åbo, men jag besluter att skippa den tillställningen och sitter i stället hemma och sätter i ordning Enhörningens Finnconförsäljning.
   Senare på kvällen bjuds alla hedersgäster (och alla Finnconarrangörer plus en stor hop övriga intresserade sf-människor från Åbo) på en finländsk afton hemma hos Finnconinformatören Mari Saario och Finnconkassören Mikko Saario. På menyn finns renskav, ungsstekta rotfrukter, brödost (kaffeost kallas det väl i riket), mämma och andra genuint finländska läckerheter.

Torsdag 31.7.2003
Jag har lovat att möta Finncons brittiske agent Wilf James på tågstationen klockan 16.55, tåget är 15 minuter försenat. Med samma tåg kommer även den irländske fanen Dave Lally. Lally styr mot Åbo centrum och sitt hotell medan jag styr Wilf och en sf-fan från Vasa, som råkade komma med samma tåg, i motsatt rikting till "sovsäckshotellet".
   Klockan 18 börjar en uppvärmningsfest på idrottsföreningen Rientäväs klubbhus. Byggnaden fungerar även som Finncons "sovsäckshotell" och under kvällen dyker flera utländska och inhemska fans upp och lösert ut sina andelar av gymnastiksalens golv.
   Jag besluter mig för att överraska Ahrvid Engholm och åker ned till hamnen för att möta honom. Ahrvid kommer med Viking Lines färja klockan 19.50. Efter att lokaliserat Ahrvid bland alla andra Viking Lines passagerare besluter vi ännu för att vänta en stund på möjliga andra svenska fans. Ingen dyker upp (de andra svenskarna kom med Silja eller först på fredagen eller lördagen) så till slut kör vi tillbaka till "sovsäckshotellet".
   Festen på klubbhuset fortsätter och klockan 22.30 är det igen dags för mig att möta utländska fans. Den här gången är det Finncons franske agent Jean-Pierre Laigle och den franske fanen Georges Bormand som flugit till Helsingfors och därifrån tagit bussen till Åbo.

Fredag 1.8.2003
Morgonen börjar med en direktsänd intervju om Finncon på Radio X3M klockan 8.40. Därefter är det dags att åka till pokalbutiken för att lösa ut prispokalen som ges till vinnaren i världsmästerskapstävlingen i sf-bokstötning som arrangeras på lördagen.
   Klockan 10 börjar det stora jobbet: arrangörerna och en stor hop medhjälpare samlas på universitetsbacken för att bygga upp Finnconkulisserna. Bord skall ställas på plats, affischer hängas upp och så vidare.
   Finncons femte hedersgäst, Karolina Bjällerstedt Mickos, har anlänt tidigare på dagen. Klockan 18.55 är jag på Åbo flygfält för att möta vår sista hedersgäst Bjørn Tore Sund som anländer med frun Sidsel och sonen Alf. Jag kör norrmännen till conhotellet, letar efter en parkeringsplats för bilen och tar mig sedan till Cosmic Comic Café där kvällens Finnconfest tar plats.
   Cosmicfesten blir mycket lyckad med en massa utländska och inhemska fans och en mycket trevlig stämmning. Eftersom jag skall vara tidigt uppe nästa morgon drar jag mig (och Susanna och helsingforsfanen Tarja Rainio, som övernattar hos oss) hemåt efter midnatt.

Lördag 2.8.2003
Den första verkliga Finncondagen. Jag tar mig till kongresslokalen klockan 9, ser till att Enhörningens bord är i skick och klockan 10 lyssnar jag först hur Johanna Ahonen i form av Finnconarrangörskårens ordförande hälsar alla välkomna (på finska, svenska och engelska). Därefter rusar jag till nästa sal där Finncons första svenska programpunkt börjar. Genast efter denna är det dags för paneldiskussionen om gångna Finncon-evenemang. Klockan 12 är jag äntligen vid Enhörningens/Interactions bord. Här står jag till klockan 14 då jag sätter mig för att bli uttråkad på Sansweets Star Wars presentation. Därefter är det igen dags att stå bajkom bordet till klockan 18 då det blir dags för dagens andra svenska programpunkt.
   Efter att Finncon stängt dörrarna klockan 19 blir det dags för en snabb lunch för att därefter styra stegen mot Finncons kvällsfest på dansklubben Kino. Det som jag främst är ute efter på Finncons kvällsfester är intressanta diskussioner med andra sf-entusiaster. Att Kino främst är en dansklubb visste vi arrangörer från början, men vi hade blivit lovade en egen salong där vi kunde välja musiken själva. Dessutom skulle klubbens café fungera som den ultimata diskussionsplatsen där inget musik spelas. Tyvärr visar det sig att caféet är alldesles för litet och stökit för att kunna fungera som en ordentlig diskussionssal. I sf-salongen spelas musiken nästan lika hårt som på dansgolvet, så möjligheten till att föra diskussioner är inte den bästa.
   Kvällsfesten är ingalunda en total katastrof och jag för bland annat en intressant diskussion med Karolina om hennes böcker och diverse tv-serier. Men visst skulle det ha varit trevligare med en ordentligt lugn pub eller dylik för dem av oss som inte var så intresserade av att svänga på dansgolvet. Kanske nästa gång.
   Finncons stora maskeradtävling avgörs omkring midnatt. Första pris delas mellan prinsessan Amidala och Lara Croft (som den här gången spelas av en man).
   Festen på Kino fortsätter till klockan 4, men jag styr kosan hemåt klockan 2. Nästa Finnconmorgon väntar.

Söndag 3.8.2003
Jag tar mig till kongressplatsen vid halv tiotiden. Klockan 10 börjar dagens program och samtidigt blir det dags för dagens första svenska programpunkt. Efter Jan Rays föredrag ställer jag mig bakom Enhörningens bord. Klockan 13 tar jag en lunchpaus i form av att delta i kaffeklatschen med Karolina och samtidigt intaga en semla (småfranska för er som är på den andra sidan det lilla vattnet). Efter klatschen säljer jag igen Enhörningar i en timme varefter det är dags att lyssna på Harriet Nylund. Från Rocky-presentationen springer jag direkt till Xena-panelen och klockan 17 är jag tillbaks bakom Enhörningens bord.
   Klockan 18 är det dags för avslutningsceremonin för Finncon X - Eurocon 2003 - Baltcon 2003. Nästa års Eurocon blir i Plodiv i Bulgarien.
   Efter avslutningen är det dags att plocka ihop allting. Jag sköter om Enhörningens och Interactions bord, men lämnar resten åt andra då jag lovat köra både Boris Hurtta och Bjørn Tore med familj till Finncons dead dog party. Jag blir tvungen att köra två separata "lass", men fyller bilen med sf-fans utöver hedersgästerna på båda gångerna och utnyttjar alltså bilens kapacitet till fullo.
   På Dead Dog-festen har arrangörerna äntligen möjlighet till att pusta ut ordentligt. Dags att byta några ord med hedersgästerna, prata med fans från när och fjärran och bada bastu.
   Klockan närmar sig tre på natten då jag kör den sista lasten folk tillbaka till Åbo. I bilen sitter den här gången Finncons ordförande Johanna Ahonen, Finncons sekreterare Maarit Lamminen och översättaren Jaakko Kankaanpää.

Måndag 4.8.2003
Eftersom jag inte kunde hålla truten anmälde jag mig i någon blek stund till en av dem som skulle städa "sovsäckshotellet". Klockan 10 på måndag morgon infinner jag mig alltså i idrottsklubbens hus och tar tag i sopborsten. På tre man städar vi hela stället på dryga timmen, inte så illa alls. På tisdagen skall jag ännu se till att Bjørn och hans familj får den bil de hyrt för sin Finlandssmester och därefter kan man väl säga att Finncon i det stora hela äntligen är över för min del.


Fler Finnconbilder och -rapporter finns åtminstone på följande adresser


[Tillbaka till Näthörningen]