[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Star Wreck fick storpremiär i Åbo

– Ben Roimola –

Den finländska fanfilmen Star Wreck: In the Pirkinning fick sin världspremiär i Åbo den 23 augusti. Egentligen var ju världspremiären redan 20.8, då filmen visades för alla dem som varit med och jobbat för den, men Åbovisningen var första gången som även vanliga dödliga kunde se filmen.

Premiären i Åbo startade även filmens och filmteamets korta Finlandsturné (se Enhörningens notis om turnén), men vi kan ju hoppas att mottagandet i Åbo får teamet att förlänga turnén. Förutom på turnéorterna kan naturligtvis vem som helst se filmen, antingen genom att köpa den på DVD (filmen går att beställa, även utomlands, från http://www.starwreck.com) eller genom att ladda ner den från filmens webbplats då den släpps där helt gratis 1.10.2005.

[Kön till Wreck.]

Star Wreck-visningen i Åbo hölls i nattklubben Klubi i Åbo centrum. Klubben skulle öppna dörrarna klockan 21 och filmvisningen skulle börja 21.30. Jag kom på plats lite över nio, redan då sträckte sig kön långt ut till gatan. Jag vet inte hur mycket klubben drar, men jag antar att åtminstone ett par hundra ivriga filmfans var på plats.

Kön kröp sakta fram, folk släpptes in i små grupper för att inte trappuppgången till själva klubben skulle bli helt igenstockad. Vid halv niotiden stod jag ännu ute och köade med ett tjugotal människor framför mig och många fler bakom mig.

Jag hade dock otrolig tur och var med i den sista gruppen som släpptes in, en handfull människor kom ännu in efter mig. Det var alltså nära att det inte skulle ha blivit någon Wreck-rapport alls. Sittplatser fanns det dock inte längre kvar, så det var bara att förbereda sig för att ordagrant stå ut med filmen.

Att stå på plats i över en och en halv timme är naturligtvis inte det trevligaste man kan tänka sig, men filmen var så bra att jag gladeligen stod ut med ståendet och saknade faktiskt inte en stol en enda gång under filmen. Star Wreck: In the Pirkinning är alltså en otroligt lyckad fanfilm. Nej, Star Wreck: In the Pirkinning är helt enkelt en otroligt lyckad film!

Scenografin, klippet, musiken, dräkterna och specialeffekterna, ja allt är verkligen slipat och mycket proffsigt. Manuset och handlingen fungerar verkligen bra och kunde vara från vilken megabudgetfilm som helst. Och skådespelet då, denna fanfilmernas eviga stöttesten? Visst ser man ibland att det inte alltid är proffsskådespelare som är på duken, men i det stora hela fungerar även denna aspekt mycket bra. Jag kan utan överdrift säga att jag sett flera s.k. riktiga filmer med avsevärt sämre skådespelarprestationer än här. Och de bästa rollerna i Star Wreck är verkligen goda!

Star Wreck är helt enkelt en riktig film! Det enda som skiljer Wreck från vilken "riktig" biofilm som helst är att Star Wreck är gjord av till mestadels amatörer, med en avsevärt mindre budget än en "riktig" film och utan att någon (vad jag vet) fått annan lön för mödan än äran att få vara med i produktionsteamet.

Star Wreck: In the Pirkinning fungerar på flera plan. Filmen fungerar naturligtvis som en fortsättning i Samuli Torssonen &co:s Star Wreck-parodifilmserie. Men filmen fungerar även fastän man aldrig skulle ha hört om Star Wreck förr (ja, den fungerar kanske till och med bättre om man inte sett de tidigare kortfilmerna).

In the Pirkinning fungerar även som en utmärkt Parodi på Star Trek och Babylon 5 och slår hakarna fast i många av seriernas mest skrattretande sidor. Gillar du alltså ST eller B5 hittar du säkert många saker som får dig att dra på smilbanden.

Men, det viktigaste och kanske mest otroliga är att Star Wreck: In the Pirkinning även fungerar helt enkelt som en science fiction-film. Jag är säker på att fastän man inte skulle ha sett ett enda avsnitt av vare sig Babylon 5 eller Star Trek, så njuter man ändå av filmen som av vilken humoristisk sf-actionfilm som helst!

Enhörningen rekommenderar, och eftersom filmen har textning både på engelska och svenska har inte ens de svenska (och norska och danska och...) Enhörningsläsarna den minsta orsak att låta den här filmen gå förbi! (En recension av själva DVD:n återkommer vi till efter att silverplattorna anlänt till alla oss som redan hunnit beställa sitt ex.)


[Huvudansvariga för Star Wreck.]

Huvudansvariga för Star Wreck: In The Pirkinning efter den lyckade filmförevisningen.


 
Vill du kommentera denna rapport kan du alltid styra din webbläsare till Enhörningens forum.
Har du en besökt ett evenemang du vill skriva en rapport om,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]