[Tillbaka till Enhörningens huvudsida] Äntligen, en vecka efter Fantastika 2001 är det dags för Enhörningens kongressrapport. Att rapporten kommer först nu beror helt enkelt på att jag kombinerade kongressresan med en några dagars semester i Stockholm och återvände till Åbo först torsdagen efter kongressen. Lägg till midsommar och resultatet blir att rapporten är läsfärdig nu och inte tidigare.
Fantastika 2001 - Swecon 2001Sett med finländska ögon Ben Roimola
Årets nationella svenska sf-kongress, Fantastika 2001 - Swecon 2001, tog plats i Stockholms absoluta centrum i Kulturhuset invid Sergels torg. Under veckoslutet 15-17.6 samlades ett 300-tal sf-fans för att avnjuta ett digert sf-program och träffa likasinnade sf-fanatiker.
Den svenska författarhedersgästen Karolina Bjällerstedt Mickos blev väl på sätt och vis i Hobbs skuga (båda är ju fantasyförfattare), men jag hoppas att alla som kom till Fantastika endast för Hobb även gav sig tid att bekanta sig med Karolina. Hon vara en mycket trevlig person och det var verkligen intressant att höra henne berätta om hur hennes böcker kommit till och hur vidrigt hon blivit behandlad av Svenska författarföreningen (tydligen anser föreningen att fantasyförfattare inte är värda deras sällskap). En intervju med Karolina kommer att publiceras i ett kommande nummer av Enhörningens pappersversion och recensionerna av hennes böcker dyker upp på webben så fort jag får böckerna lästa.
Fantastikaarrangörerna använde inga extra medhjälpare (gophers kallas de på utländska cons), under kongressen så de fick sköta själv även de minsta detaljerna, vilket nog är en hel del. Detta ledde tyvärr till att det verkade som om ingen tog hand om hedersgästerna. Själv var jag ju där som fanhedersgäst, så jag väntade mig ingen specialbehandling; jag skulle väl klara mig som vilken annan fan som helst. Men då huvudhedersgästerna gång efter gång dök upp i programsalen och såg mer eller mindre vilsegångna ut, så var inte allt riktigt som det borde ha varit, tycker jag. Hur svårt skulle det ha varit att ha värdar för huvudhedersgästerna eller någon som i god tid före varje programpunkt skulle ha samlat ihop alla dem som skulle uppträda? På det sättet skulle t.ex. Robert Rankin kanske inte ha missat söndagens Writers and their electronic fans-panel och Pierre Christin skulle ha haft en litet större aning om vad dräktparaden egentligen gick ut på. Å andra sidan kanske man inte brukar ha något sådant på svenska kongresser? Fantastika 2001 var ju faktiskt min första utländska kongress (om inte Contact-minikongresserna hos Ahrvid Engholm räknas). Eftersom jag endast hade erfarenhet av finländska kongresser var jag beredd på en del kulturchocker, men hur än förberedd jag var lyckades jag ändå bli överraskad flere gånger och hela resan blev en mycket intressant sf-exkursion.
Kongresslokalerna var välfungerande och snygga (vad annat kan man vänta sig av Kulturhuset), men foajéområdet med baren kändes litet steril. Barens utbud var dock prima och priserna var på sin plats.
En annan sak som överraskade mig var hur dåligt många programvärdar och paneldebattsmoderatorer hade förberett sig. Många programpunkter gick ju galant, men det var inte få programpunkter under vilka man undrade om de som var på scenen egentligen visste vad de höll på med. Men programmet blev ju fastspikat endast någon vecka före kongressen så det är väl inget större under ifall man inte alla gånger hunnit förbereda sig. Fast nog har man ju sett ussla paneldebatter på Finncon-kongresserna också och där brukar ju programmet ändå oftast vara klart åtminstone en månad före kongressen. En tredje programrelaterad punkt som för denna icke Sweconvane besökare kändes underlig var att programmet på fredagen och lördagen höll på långt in på natten. Då man endast hade sina Finnconerfarenheter i bagaget kändes det aningen lustigt att t.ex. delta i en paneldebatt som började klockan 23. På Finncon-kongresserna brukar ju programmet vara avslutat omkring klockan 18 för att sedan övergå till kvällsfesten i någon lämplig lokal (oftast restaurang). Men man får ju naturligtvis mer program att rymmas med genom att använda en större del av dygnet och har man en lämplig lokal är det ju naturligt att fortsätta med festen på samma ställe. Banketten var en ganska så kaotisk tillställning. Maten var det inget fel på, men det låg ändå litet av snabbmatsstämning över det hela. Knappt hade man satt sig då man fick den varma rätten framför sig. Att inte behöva vänta på maten är ju bra, men eftersom borden inte fylldes i någon ordning kunde det väl hända att en del av bordssällskapet redan avslutat sin rätt då någon först fick sin tallrik framför sig. I samband med banketten märktes tyvärr också problemet med att inte ha värdar för hedersgästerna. Jag kunde knappt tro mina ögon då jag såg att Robert Rankin stod i matkön. En hedersgäst skall väl inte köa som vi vanliga dödliga. En hedersgäst skall föras till sin plats och serveras som om han vore kunglig.
Ja, stämningen under Fantastika var över huvudtaget i topp. Ofta kändes det som om det hela skulle ha varit en fest som några bekanta anordnat åt alla sina vänner. Och sätt och vis var det väl också så, för på programpunkten med bilder från tidigare kongresser var det många bekanta nunor som dök upp på duken. Fantastikastämningen kunde egentligen bara toppas av stämningen på efterfesten, eller dead dog partyt som det kallas i consammanhang. Festen hölls på puben Tre backar, som var öppen endast för Fantastikabesökarna. Själva puben i sig var ju hur mysig som helst med bokhyllor längs väggarna, men fylld med glada sf-fans var det hela en perfekt avslutning på kongressen. Nästa Swecon kommer att gå av stapeln i Ryds Herrgård i Linköping och heter Confuse 2002. Det preliminära datumet är 14-16.6.2002. Tänker jag åka? Jo, absolut!
Andra (och bättre) bilder från Swecon finns på:
|