[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Åbo sf-förening firade 25-årsjubileum

Ben Roimola
(Ben.Roimola@enhorningen.net)

Lördagen 27 januari 2001 var en stor dag för Åbo sf-förening och finsk fandom överlag. Exakt på dagen fyllde Åbo sf-förening 25 år, och eftersom föreningen är finlands äldsta förening för science fiction och fantasy, kunde man samtidigt fira även den finländska organiserade sf-verksamhetens kvartssekelsjubileum!
   Festen började klocakn 18 med en supé i Johan Hertigs sal på Åbo slott, där Åbo sf-förenings orförande Simo Suntila och sekreterare Johanna Ahonen hälsade gästerna välkomna. Inbjudan hade skickats bl.a. till alla som under de gångna 25 åren suttit med i Åbo sf-förenings styrelse. Nästan 40 personer deltog i festmåltiden. Maten var utsökt och den gamla slottssalen var en perfekt omgivning denna, festens mer officiella del.
   En ca en meter tjock vägg skillde de två festborden från varandra, vilket satt ett definitivt stopp för allslags försök till festtal. Detta var dock inget större problem då man i stället i lugn och ro kunde fördjupa sig i diskussioner med sina närmaste bordsgrannar och njuta av den utmärkta maten.
   Efter middagen förflyttade festfolket sig till Åbo gamla rådhus, som numera fungerar som kulturcentrum. Festen fortsatte i husets källare som med sina välvda små rum var ett minst lika festligt utrymme som slottet.
   Efter en stund av allmän diskussion, mera mat samt bål blev det dags för en snutt med program. Först höll Simo Suntila och Johanna Ahonen ett trevligt tal om science fiction- och fantasyfans, därefter var det dags för korta gratulationstal av bl.a. representanter för olika sf-instanser (jo, Enhörningen gratulerade naturligtvis genom chefred.). Efter talen var det dags för några filksånger och till slut höll Tom Ölander en trevlig frågesport med ett tjugotal mer eller mindre knepiga sf-frågor. Resten av kvällen upptogs sedan av gemytligt umgänge.
   Till Rådhusets festlokal sökte sig även många som inte var med på slottssupén. Som bäst fanns över 50 personer på plats och ännu halv ett tiden på natten då undertecknad lämnade festen fanns ett tjugotal personer på plats och festen visade inga tecken på att tyna.
   Festpubliken var en trevlig blandning av sf-folk från gångna tider och nyare nunor. På plats fanns förutom Åbo-fans även representanter från bl.a. Jyväskylä (Irma Hirsjärvi), Helsingfors (Pekka Sirkiä, Pekka Supinen och Tom Ölander) och Urjala (Finlands Star Trek-kännare nummer ett Marko Mahnala, alltid en lika välkommen syn på sf-tillställningar, och han brukar försöka delta i de flesta). Flere sf-fans som i tiderna varit mycket aktiva, men inte längre synns så ofta i dessa kretsar var med: förutom den redan nämnda Tom Ölander fanns på plats, bl.a. Jarmo Mäenpää, som är en av dem som var med om att grunda Åbo sf-förening, Jaana Gustafsson och Pekka Hernejärvi som i tiderna fungerat som föreningens ordförande, SPIN-tidningens långvariga chefredaktör Kari Mäentaka, föreningens sekreterare från 80-talet Esa Riihonen och Valtteri Niemi som i tiderna fungerade som föreningens skattmästare.
   Allt som allt var Åbo sf-förenings jubileum en mycket lyckad fest! Ett stort tack till alla organisatörer för tillställningen! Enhörningen väntar ivrigt på nästa jubileum!

Klicka här för att se ett bildreportage från festen.

 
 

Åbo sf-sällskaps webb finns på adressen http://org.utu.fi/yhd/tsfs.


[Tillbaka till Näthörningen]