[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Astérix et Obélix contre César

[Pärmen på Asterix & Obelix]
Regi: Claude Zidi
Manus: Gérard Lauzier och Claude Zidi
I huvudrollerna: Roberto Benigni, Christian Clavier och Gérard Depardieu.
Finns både som hyr- och köpvideo samt DVD.
Videons bildformat: TV (1,33:1 alltså)
Filmens webbsida finns på http://www.asterix.tm.fr/lefilm, en finsk version av sidorna finns på http://www.sandrewmetronome.fi/asterix
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Title?0133385.
Enhörningens poäng: 7 (av 10 möjliga)

Kortkort:
Astérix et Obélix contre César är en fransk film om Coscinnys och Underzos seriehjältar. Det som skiljer den här Asterix-filmen från de tidigare är att det inte är frågan om en tecknad film, utan en riktig spelfilm.
   Intrigen är ett sammelsurium ur flere seriealbum, men det hela fungerar utan större problem. Scenografin och specielaeffekterna lyckas göra filmen så lik seriealbumen som det är möjligt i en film med riktiga skådespelare.

Lite längre:
Claude Zidi lyckas i sin film Astérix et Obélix contre César med det närmast omöjliga. Den lilla galliska byn med sina invånare, romarna, bautastenarna, skogen... allt ser ut precis som man kunde tänka sig att Asterix-serierna såg ut ifall de var på riktigt. Scenograferna har gjort ett fantastiskt jobb och med moderna specialeffekter lyckas man fylla i resten av de visuella ingredienserna som trolldryckseffekten och de genom luften flygande slagna romarna.
   Skådespelarna är för det mesta OK. Gérard Depardieu passar perfekt som Obelix medan Christian Clavier är en litet för stor Asterix och av någon anledning hade jag hela tiden svårt att tro att Roberto Benigni som den skurkaktiga romaren verkligen kunde prata franska.
   I Astérix et Obélix contre César är Cesar ute i provinsen för att kontrollera skatteuppsamlingen. Allt går naturligtvis lysande ända tills det är dags att samla in skatter från en viss liten gallisk by. En av de högre romerska officerarna får då höra om trolldrycken som gallerna använder och besluter att kidnappa byns trollkarl för att kunna använda drycken för sina egna maktgalna planer. Asterix och Obelix skickas då för att rädda trollkarlen.
   Av någon underlig anledning har manusförfattarna beslutat att plocka element från ett antal Asterix-album i stället för att basera filmen på ett eller två hela album. Nåja, sillsalladsäventyret fungerar ju nog, men varför man egentligen har gjort så här förstår jag inte. Några av karaktärerna uppför sig heller inte rigtigt på samma sätt som i seriealbumen. Speciellt tänker jag då på byns trollkarl, som i filmen uppför sig mera som en domedagsprofet och siare än den lugna och intelligenta vise man han är i den tecknade serien.
   Trots sina brister är Astérix et Obélix contre César ett välkommet tillägg i den räcka av filmer som bevisar att den europeiska filmen även klarar av att konkurrera med Hollywood då det gäller stora specialeffektprydna skapelser.

-Ben Roimola- 25.4.2000
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]