[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Atlantis: Milo's Return

[Pärmen på Atlantis 2.]
Regi: ?
Manus: Henry Gilroy & Thomas Hart.
Musik: Don Harper.
I ljudhuvudrollerna: Cree Summer
och James Arnold Taylor.
Längd: ca 77 min
Ursprungsland och -år: USA, 2003.
Åldersgräns: 7
Bildformat: anamorfisk vidbild.
Finsk titel: Atlantis: Milon paluu.
Distributör: Buena Vista Home Entertainment
hyr- och köpvideo, finns även som DVD.
Recensionsformat: DVD
Filmens webbsida finns på http://disney.go.com/disneyvideos/animatedfilms/milosreturn/
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0344864
DVD-fakta:
  • Bildformatet är anamorfisk vidbild.
  • Skivan innehåller förutom originalljudspåret på engelska även dubbade versioner på svenska, finska, norska och danska. Alla ljudspåren är Dolby Digital 5.1.
  • Textning på svenska, finska, norska, danska, engelska och engelska för hörselskadade.
    Bonus:
  • Bortklippt scen: Kraken (0,33 min, anamorfisk vidbild, ingen textning, men nog dubbad + original)
  • Jakten på ödets spjut: DVD-spel där detgäller at klara sig genom en slags undervattenslabyrint genom att trycka på fjärkkontroillens knappar i rätt tid. Spelet finns på alla skivans språk.

Enhörningens poäng: 3

Kortkort:
Usel fortsättning på den lyckade Atlantisfilmen. Undvik denna!

Lite längre:
Disney har redan en tid gett ut fortsättningar på företagets långfilmer. Dessa "del 2-filmer" har för det mesta tydligt gjorts med en mindre budget och filmerna har aldrig menats för bioreppertoaren, utan de har gjorts direkt för utgivning på video och DVD. Det var alltså bara en tidsfråga innan filmen Atlantis skulle få sin fortsättning. Tiden var inne för ett tag sedan då Atlantis: Milo's Return dök upp i butikerna.
   Atlantis är en av mina absoluta favoriter bland Disneyfilmerna (se Enhörningens recension). Filmen hör till den lilla skaran Disneyfilmer som inte är en musikal och till råga på allt riktar sig till en aningen äldre publik än den typiska Disneyfilmen. Jag såg verkligen fram emot den nya Atlantisfilmen, men då jag väl fick skivan in i spelaren blev jag djupt besviken.
   Atlantis: Milo's Return är uppbyggd kring tre episoder som är mer eller mindre väl ihopplockade till att bilda en större helhet. De tre berättelserna har sist och slutligen inget med Atlantisfilmen att göra utan kunde lika väl ha använts i nästan vilken Disneyfilm som helst. I den första episoden har vi ett sjöodjur och en isolerad liten by någonstans i Norge. I den andra episoden har vi demonvargar i den amerikanska öknen och i den tredje har vi självaste Odin och ragnarök som tema.
   Historierna kunde ha fungerat helt acceptabelt var för sig, men som någotslags Atlantisberättelser fungerar de inte alls. Dessutom kan jag tänka mig att episoderna är litet väl skrämmande för mindre barn, men å andra sidan var ju inte själva Atlantisfilmen heller menad för de riktigt minsta. Hela Atlantis 2-paketet är dock klart barnsligare än originalfilmen, så man kan ju undra vad filmmakarna egentligen har tänkt (troligen inte så mycket).
   Till råga på allt är filmen animationstekniskt ohyggligt usel, det här ligger någonstans i klass med de värsta amerikanska barnanimationerna på tv från några tiotal år tillbaka. Man undrar hur det hela överhuvudtaget kunnat få Disney-stämpeln på sig. Disney brukar ju vara mån om sitt namn.
   Nej, Atlantis: Milo's Return kan man nog inte rekommendera för någon. Speciellt om du gillade den ursprungliga Atlantisfilmen är det bäst att du inte förstör dina minnen med det här missfostret.

-Ben Roimola- 28.9.2003
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.


[Tillbaka till Näthörningen]