[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Battlefield Earth

[Pärmen på Battlefield Earth]
Regi: Roger Christian
Manus: Corey Mandell
baserar sig på en roman av L. Ron Hubbard
Musik: Elia Cmiral
I huvudrollerna: Barry Pepper, John Travolta och Forest Whitaker
Längd: ca 113 min
Åldersbegränsning: F-15
Videons bildformat:
Finsk titel: Taistelukenttä Maa,
hyr- och köpvideo,
Distibutör: Sandrew Metronome Distribution Finland Ab (http://www.sandrewmetronome.fi)
Recensionsformat: video
Filmens webbsida finns på http://www.battlefieldearth.net
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0185183
Enhörningens poäng: 4

Battlefield Earth utspelar sig i en framtid då rymdvarelser erövrat jorden. Människornas civilisation är lagd i ruiner och de själva förpassade till grottstadiet. De lever ett primitivt liv med hjälp av artefakter från fornstora dar. Hjälten Jonnie (Barry Pepper) ses i en tidig scen försvara sig med en gammal golfklubba. De härskande utomjordingarna (psyklos) har förslavat de "primitiva människodjuren".
   I huvudrollen som psyklon Terl ses John Travolta. Men detta är ingen karaktärsfilm och Travoltas insats är ganska menlös. I övrigt är den främmande rasen alltför jordlik - lägg till lite smink och häftiga frisyrer och du får en alien(?). Karaktären verkar vara hämtad ur det forna dekadenta romerska imperiet. Det hela gör det svårt att veta vem som är den mänskligare rasen av dem båda. Men naturligtvis blir det tydligt när de hjältemodiga och ädla ättlingarna till jordens folk reser sig och övervinner de slemma främlingarna. Det är så det brukar gå - och storyn i Battlefield Earth är inte på något sätt unik eller tillför något nytt till sf-världen. Intellektuellt klarar man sig bra utan den, men som ren underhållning så ...
   Filmens bildspråk är ganska djärvt. Man kör ganska konsekvent med nära nog monokrom färgskala. Bilderna växlar mellan gröna, ockra och blå scener. Kameran står också sällan plant och sammantaget blir det ganska tröttsamt att se på i längden. Jag vet inte om man försökt vara nyskapande eller bara dölja svaga matte paintings och sega actionscener.
   Filmen baserar sig på en roman av L Ron Hubbard, men som den nu är upplagd påminner den mest om ett seriemagasin och tyvärr engagerar filmen en inte heller mer än så. Därför lämnade också birollshjältarnas modiga självmordsattacker mig ganska oberörd.
   Vi ska sedan inte gå in på jordingarnas hjältemod och intelligens som faktiskt verkar vara av mer överjordisk natur än aliens själva. Det enda lyftet ger faktiskt de sekunder hologramfiguren som presenterar ett inlärningsprogram är med. Missa inte honom om ni ser Battlefield Earth.
   Kort sagt: Ta en rejäl portion Braveheart koncept (utan blod), lägg till lite Independence Day och krydda med Predator - men glöm saltet - och ni har Battlefield Earth. Och - vänta er ingen gourmetmiddag.

-Peter Damlin- 5.3.2001
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]