[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Blade: Trinity

[Pärmen på Blade Trinity]


Regi: David S. Goyer.
Manus: David S. Goyer.
Musik: Ramin Djawadi, RZA.
I huvudrollerna: Mark Berry, Jessica Biel, Triple H, Kris Krsistofferson, Parker Posey, Dominic Purcell, Callum Keith Rennie, Ryan Reynolds
och Wesley Snipes.
Längd: ca 108 min (bioversionen) och ca 117 min (förlängda versionen)
Ursprungsland och -år: USA, 2004.
Åldersgräns: 18.
Bildformat: anamorfisk vidbild
Finsk titel: Blade Trinity
Distributör: FS Film Oy
hyr- och köpvideo, finns även som DVD.
Recensionsformat: DVD
Filmens webbsida finns på http://www.bladetrinity.com.
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/title/tt0359013/combined.
DVD-fakta:

 • Bildformatet är anamorfisk vidbild.
 • Skivan innehåller originalljudspåret på engelska i DTS 6.1 ES (endast den förlängda versionen), Dolby Digital 5.1 EX samt surround stereo.
 • Textning på svenska, finska, norska, danska, isländska och engelska.

Bonus:
Första skivan:

 • Själva filmen såväl i bioversion (108 min) som förlängd version (117 min) med aningen annorlunda slut.
 • Otextat kommentarljudspår av den förlängda filmversionen med regissören David Goyer samt skådespelarna Jessica Biel och Ryan Reynolds.
 • Otextat kommentarljudspår av den förlängda filmversionen med regissören David Goyer, producenterna Peter Frankfurt och Lynn Harris, filmfotograf Gabriel Beristain, formgivaren Chris Gorak och filmklipparen Howard Smith.

Andra skivan: (allt bonusmaterial visas i anamorfisk vidbild och är textat på svenska, finska, norska och danska om ej annat anges)

 • Inside the world of Blade Trinity (106,39 min): Lång dokumentär som presenterar de olika aspekterna av filmmakandet; allt från kostymplanering till musik och specielaffekter samt mycket mer. En del av materialet är sedvanlig marknadsföringstjafs men visst fins här även intressantare avsnitt. I det stora hela gav dokumentären dock inte så mycket. Det lönar sig dock att notera att dokumentären är full med avslöjanden om filmens intrig, så lämna dokumentären till efter att du sett filmen ifall du inte vill veta allt på förhand. Dokumentären kan ses i ett kör eller som 17 enskilda kapitel. Observera att dokumentären av någon anledning inte är textad på svenska; textning på de andra språken finns dock.
 • Goyer on Goyer (5,10 min): Regissören och manusskribenten David Goyer intervjuar sig själv. Goyer har skrivit manuset till alla tre Blade-filmer och satt nu för andra gpngen i sitt liv i regissörsstolen. Till sitt innehåll en helt OK intervjusnutt, där bl.a. de olika versionerna av filmens slut och Blade-seriens fortsättning tangeras.
 • Alternate endings (1,09 min): Den tredje alternativa slutscenen som nämns i dokumentären och Goyer-intervjun. De två andra slutscenerna kan ses i de två versionerna av själva filmen som finns på DVD:n.
 • Blooper reel (10,32 min): Det är alltid lika roligt med misslyckade tagningar. Eftersom scenerna inte kommenteras på något sätt förstår man vissa av dem bättre om man sett den långa dokumentären först.
 • Galleries
  • Visual effects progressions (1,48 min, 2,51 min och 1,27 min, bildformat 4:3): Tre specialeffektssekvenser visas från koncept till färdig scen med förklarande texter.
  • Weapons: 14 stillbilder med text på engelska om diverse vapen som förekommer i filmen.
 • Trailers
  • Teaser (1,16 min): Filmens korta trailer.
  • Theatrical (2,12 min): Filmens egentliga trailer.
  • Soundtrack: En textruta var på engelska om filmens soundtrack-skiva samt deluxe-versionen plus en animationssnutt från den senare (0,50 min, bildformat vidbild). Animationen föll åtminstone inte undertecknad i smaken.
 • Gömd bonus (0,55 min): En kort snutt om filmandet av en scen. Dummaste gömda bonusmaterialet någonsin. Det här gav absolut inget, eller kanske jag bara inte förstod vad som var poängen med det hela.

Sofia Sjö recenserade blade Trinity då den gick på bio. Nedanstående recension koncenterar sig närmast på DVD-utgåvan. Klicka här för att läsa recensionen av filmens bioversion.

Kortkort:
Mycket välgkord action, men har du sett den första Blade-filmen har du egentligen sett all som behövs. Blade: Trinity tillför Blade-myten inget.

Lite längre:
Den tredeje (och sista?) Blade-filmen, Blade: Trinity är fungerande och mycket välgjord action, men tillför Blade-myten absolut inget. Låt vara att slutet är "radikalt" men man vet ju hur det är i Hollywood, det finns alltid ett eller flere kryphål som kan användas för att intetgöra tidigare filmers händelser i fall man blir sugen på att mjölka filmserien på mer pengar.

Wesley Snipes är Blade och kan inte bli coolare. Snipes Blade-gestalt vägs upp av Jessica Biehls karaktär som är minst lika cool.

Av någon anledning hade min DVD-spelare stora ljud- och bildproblem då jag såg filmen med DTS-ljudspåret. Bilden blev hackig vid flera tillfällen och samtidigt föll ljudet av. Detta hände mer eller mindre regelbundet ca 5-10 ggr under filmens gång, första gången vid ca 3,55 min. Samma problem verkade återkomma med stareo-ljudet, men inte med DD 5.1ES. Ett snabbt testande fick mig att misstänka att problemen hängde ihop med den förlängda versionens "seamles branching", alltså de scener som lagts till den förlängda versionen av filmen. Problem i DVD-pressningen eller ett fel i min spelare, svårt att säga, men eftersom min dator inte hade problem med testscenen lutar det nog åt ett fel i spelaren. Ägare av Philips DVP 720SA-spelare borde kanske nöja sig med 5.1-ljudet då de ser filmen.

Bonusmaterial finns i hanterlig mängd, men sist och slutligen är den inte så extra att man inte skulle ha kunnat klara sig med att ha bonusarna på samma skiva med filmen. Den långa dokumentären Inside the world of Blade Trinity är ju av imponerande omfång, men ger slutligen inte så mycket. En ännu större miss är bildgalleriet med vapenbilder, där informationsmängden sist och slutligen närmar sig noll och själva bilderna inte heller är något vidare.

Ett av de klart positiva inslagen bland bonusmaterialet var regissören David Goyers intervju med sig själv. Själva intervjusituationen var ju mer eller mindre löjlig, men Goyer han komma med en hel del information under sina fem minuter. Andra lyckade bonus var de misslyckade tagningarna, den tredje alternativa slutscenen samt naturligtvis den förlängda versionen av filmen i sig med sitt alternativa slut (som jag tyckte verkade klart bättre än slutet i bioversionen).

-Ben Roimola- 30.6.2005
Vill du kommentera filmen? Skriv då ett inlägg i Enhörningens forum.
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.[Tillbaka till Näthörningen]