[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Border Patrol

[Pärmen på Border Patrol.]
Regi: Mark Haber.
Manus: Miguel Tejada Flores.
Musik: Patric O'Hearn.
I huvudrollerna: Michael Delorenzo, Clayton Rohner
och Lewis Fitz Gerald.
Längd: ca 86 min
Ursprungsland och -år: USA, 2001.
Åldersgräns: 15
Bildformat: tv (4:3)
Finsk titel: Rajamailla
Distributör: Paramount / Finnkino (http://www.finnkino.fi/videot)
hyrvideo.
Recensionsformat: video
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0319096
Enhörningens poäng: 5

Kortkort:
Border Patrol är ett märkligt alster som gör ett försök att behandla den fundamentala frågan om vad som händer när man dör. Utgångspunkten är att det finns ett liv efter döden varifrån man kan återvända. Ämnet behandlas genom en traditionell skildring av kampen mellan det onda och det goda. Storyn har vissa innovativa detaljer men förverkligandet uppvisar stora brister. Varför produceras sådant här överhuvudtaget?

Lite längre:
Detektiv Chavez (Michael Delorenzo) har varit den galne doktor Roderic Helms på spåren i sex månader. När Chavez slutligen skall arrestera honom går allt galet, och Helms skjuts till döds. Även Chavez blir allvarligt skadad och har en nära döden-upplevelse som kommer att förändra hans liv. Plötsligt kan han se avlidna människor (s.k. muertos), och är då en av de 0,1 % som kan göra det.
   Över till dödsriket. Här påminner allt om 50-tals detektivfilmer komplett med hårda detektiver, bilar och sjaskig inredning, fast kryddat med vissa scifi-detaljer som närmast verkar vara hopsatta av delar från något skrotupplag. Här jobbar detektiv Newman (Numan enligt texten på kassettens baksida) på Border Patrol. Han vaktar gränsen till de levandes (s.k. meatloaves) värld och ser till att dödingarnas pass till den levande världen är giltiga och att ingen rymmer utan visum. Folk som upprepade gånger bryter mot den universella karma-lagen straffas med att skickas till abaho (dit ner, ni vet). Det är dit dr. Helms blivit skickad. Han visar sig dock vara en mutant, en på fem miljarder som kan göra sin döda kropp fast igen genom karmaomvändning (en s.k. grade 3 carmic inversion). Han flyr dödsriket och börjar förverkliga sitt mål, att bli starkare genom att konsumera levandes karmaenergi, samtidigt som han vill hämnas på Chavez för att ha dödat honom.
   Chavez och Newman börjar arbeta ihop för att hindra honom och föra honom tillbaka till dödsriket igen. Härifrån är det gamla vanliga konceptet hela vägen. Dr. Helms dotter, Janet (Mary Ekins), blandas in (det måste ju finnas en kärlekshistoria också) och handlingen leder mot den obevekliga konfrontationen där cirkeln sluts då Chavez tar livet av Helms en gång till.
   Man har försökt piffa upp det klena innehållet med detaljer från mysticismens och mytologins sfärer, men inte lyckats med annat än att göra det hela mera patetiskt. Chavez granne Maureen som tyder sin I-Ching är ett exempel, liksom också upprepade referenser till Janus (guden med två ansikten som vaktar himlens portar enligt romersk mytologi). Att sedan hitta på en Hieronymus som ser ut att vara ungefär 1,5-2 år gammal och förefaller verka som ett slags orakel i en gammal biosalong i dödsriket där han uppträder som vuxen på filmduken gör knappast det hela bättre heller. Det enda som egentligen bidrar till den mystiska stämning det förefaller målet har varit att skapa är kameravinklarna och bildbehandlingen. Det här beror trots allt endast på att resultatet blir lätt psykedeliskt ibland med snurrande och oskarpa bilder, underliga slow-motion scener och dubbla bildvinklar. Det kan ju givetvis också handla om att regissören har hittat några nya funktioner på sin utrustning han ville prova.

-Jan Ray- 4.11 2002
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.


[Tillbaka till Näthörningen]