[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Breakfast of Champions

[Pärmen på Breakfast of Champions]
Regi: Alan Rudolph
Manus: Alan Rudolph
grundar sig på Kurt Vonnegut jr:s roman Breakfast of Champions
Musik: Mark Isham
I huvudrollerna: Albert Finney, Lukas Haas, Glenne Headly, Barbara Hershey, Nick Nolte
och Bruce Willis
Längd: ca 106 min
Åldersbegränsning: T-14
Videons bildformat: vidbild
Finsk titel: Autokauppias jumalan armosta;
hyvideo
Distributör: Finnkino (http://www.finnkino.fi/videot)
Recensionsformat: video
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0120618
Enhörningens poäng: 3

Kortkort:
Långrandig film om en stressad bilbutiksägare och hans kumpaner. Minimala sf-element. Läs hellre Kurt Vonnegut jr:s bok.

Lite längre:
Kurt Vonnegut jr är en otroligt fin författare som bl.a. skrivit flere utmärkta sf-romaner. Vonneguts böcker är ofta splittrade på flere olika berättarplan och ofta även verklighetsplan. De är knappast något enkelt material att ombearbeta till film. Jag har tyvärr inte läst romanen Breakfast of Champions, men jag är säker på att den är klart bättre än filmen.
   Filmen Breakfast of Champions berättar om bilbutiksägaren Dwayne Hoover (spelad av Bruce Willis), som lever ett stressat liv med en fru som tappat greppet om verkligheten (Barbara Hershey) och en son som bor i husets bombskydd och livnär sig som nattklubbspianist (Lukas Haas som både spelar och sjunger själv i filmen). På arbetsplatsen görs livet komplicerat av bl.a. sekreteraren Francine (Glenne Headly) som Dwayne har ett förhållande med och bilförsäljaren Harry Le Sabre (fint spelad av Nick Nolte) som är rädd att Dwayne kommit på hans lilla hemlighet.
   Dwayne är alltså totalstressad och funderar på självmord. Med i leken blandas även sf-författaren Kilgore Trout, en karaktär som Vonnegut använt i mindre roller i flere böcker. Den desillusionerade och fattiga gamla författaren spelas perfekt av Albert Finney.
   Det går att läsa mellan raderna att huvudpersonerna och även de flesta birollspersonligheterna är just så udda som man kan vänta sig av Vonnegut. Tyvärr lyckas inte filmen bygga upp dessa underligheter, utan de nästan bara nämns i förbifarten.
   Filmen i sig är en långrtåkig sillsallad med ingredienser för åtminstone två filmer (den om bilbutiksägaren och den om Kilgore Trout). Skådespelarna gör i och för sig ett bra jobb, men av någon anledning lyckas inte filmen få tittaren att bry sig så värst mycket om karaktärerna. Det största problemet ligger nog i manuset. Det görs klart för tittaren genast från början att huvudpersonen Dwayne är otroligt stressad, nästan neurotisk, men det görs aldrig klart varför han är som han är. Således halkar tittaren direkt ur spåret och får använda resten av filmen till att undra vad det egentligen är som händer och varför det händer.
   Då filmens finska översättning till på köpet är nästan lika full med fel som kassettfodralets bakpärm (den som skrev bakpärmstexten har nog sett en helt annan film) kan man endast konstatera att all mår bäst då den här videon lämnas på hyllan.

-Ben Roimola- 20.1.2001
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]