[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


The Brood

[Pärmen på The Brood.]
Regi: David Cronenberg.
Manus: David Cronenberg.
Musik: Howard Shore.
I huvudrollerna: Samantha Eggar, Art Hindle, Cindy Hinds
och Oliver Reed.
Längd: ca 87 min.
Ursprungsland och -år: Kanada, 1979.
Åldersgräns: F-18.
Bildformat: anamorfisk vidbild.
Finsk titel: The Brood.
Distributör: Oy Future Film Ab (http://www.futurefilm.fi)
hyr- och köpDVD.
Recensionsformat: DVD.
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/title/tt0078908/combined
DVD-fakta:
  • Bildformatet är anamorfisk vidbild.
  • Skivan innehåller det engelska ljudspåret som Dolby Digital Stereo 2.0 (men det låter som mono).
  • Textning på svenska, finska och norska.

Bonus:

  • Korta textbiografier om Oliver Reed, Samantha Eggar, Art Hindle och David Cronenberg.

Enhörningens poäng: 8.

Kanadensaren David Cronenberg är i mitt och många andras tycke en av de allra bästa skräckfilmsregissörerna. Hans favorittema är olika typer av både kroppsliga och psykiska mutationer och sjukdomar. Trots att hans filmer är skrämmande har de väldigt lite gemensamt med mordbaserad dussinskräck - de är ofta äckliga, men ändå intelligenta.
   Cronenbergs mest kända filmer kom alla i en rad på 1980-talet: Scanners (1981), Videodrome (1983), The Dead Zone (1983), The Fly (1986) och Dead Ringers (1988). Före genombrottet med Scanners var den sista filmen han regisserade The Brood (1979), som Future Film nu har den goda smaken att släppa på DVD i Finland.
   Handlingen i The Brood kretsar kring det äkta paret Frank och Nola Carveth (spelade av Art Hindle och Samantha Eggar) och deras lilla dotter Candice (Cindy Hinds). Frank och Nola har allvarliga problem med sitt äktenskap, och Nola får psykiatrisk vård på heltid av dr Hal Raglan (Oliver Reed). Nola bor på Raglans anstalt och träffar dottern Candice bara då och då.
   En gång då Candice kommer hem efter att ha träffat sin mor märker Frank att hon har blivit slagen och börjar undersöka hur detta har hänt. Det visar sig att Raglans unika och radikala s.k. "psykoplasma"-metod är kontroversiell på många sätt, och att Nola är doktorns favoritpatient på grund av vissa stora framsteg de har gjort i vården. Men hur har metoden egentligen påverkat henne? När allt fler människor som är Frank närstående dör av märkliga orsaker fruktar han det värsta.
   I berättelsen kombineras på ett intressant sätt teman som psykiska sjukdomar, äktenskapsproblem, traumatiska barndomar och - förstås - märkliga mutationer. Trots att det märks tydligt och klart vem som har gjort filmen är den inte så extrem och äcklig som de flesta av Cronenbergs senare alster. Största delen av The Brood är faktiskt närmare en psykologisk thriller än en skräckfilm. Vissa scener är dock tillräckligt kusliga för att få nackhåren att resa sig, och speciellt slutet är 100 % Cronenberg.
   Överlag är The Brood en sevärd film som kan rekommenderas åt vem som helst som vill ha någonting kusligt. Speciellt om den börjar säljas lika billigt som största delen av Future Films övriga skräckkatalog är den värd att skaffa. För Cronenbergs fans är den förstås ett måste i vilket fall som helst.
   DVD:n innehåller inget nämnvärt bonusmaterial, men den tekniska kvaliteten på filmen är bra.

-Michael Karlsson- 8.3.2004
Vill du kommentera filmen? Skriv då ett inlägg i Enhörningens forum.
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.[Tillbaka till Näthörningen]