[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


The Cat in the Hat

[Pärmen på Cat in the Hat.]
Regi: Bo Welch.
Manus: Alec Berg, David Mandel & Jeff Schaffer;
baserar sig på boken med samma namn av Dr. Seuss.
Musik: David Newman.
I huvudrollerna: Alec Baldwin, Spencer Breslin, Dakota Fanning, Mike Myers
och Kelly Preston.
Längd: ca 78 min.
Ursprungsland och -år: USA, 2003.
Åldersgräns: T.
Bildformat: anamorfisk vidbild [ja, den recensionsvideo som Enhörningen fick var faktikst anamorfisk, hur det egentligen är med de VHS-band som ligger i butikerna är oklart, men DVD:n torde ha anamorfisk vidbild].
Finsk titel: Katti.
Distributör: Universal Pictures Finland Oy
hyr- och köpvideo, finns även som DVD.
Recensionsformat: video.
Filmens webbsida finns på http://www.thecatinthehatmovie.com/.
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/title/tt0312528/combined
Enhörningens poäng: 6

The Cat in the Hat är en barnfilm. En barnfilm jag har hört kritiseras som alltför brutal och skrämmande. Och visst katten, är katten - spelad av Mike Myers - något av en sinnessjuk apa som får Karlsson på takets hyss och ego att blekna. Å andra sidan har kattens hyss en viss mening och sensmoral som delges i ett lyckligt slut.
   The Cat in the Hat bygger på Dr Seuss bok, vilken jag tyvärr inte haft nöjet att läsa, och utspelas i den kulörstarka staden Anvill. Mamman till två barn jobbar för Mr Humberfloob som har bakterieskräck och överdrivet ordningssinne. Mamman är ensam - det är så nuförtiden i filmer - och håller på att luras in i ett förhållande av en illistig Larry. Barnen har kort och gott psykiska störningar: dottern Sally har renlighets- och ordningsmani och gör allt mamma säger. Sonen Conrad är hennes motsats, han gör alltid tvärtemot. Mamman är, som vanligt i USA, utelämnad till chefens godtycke, och får finna sig i att gör allt han säger.
   Det verkligt kusliga är att barnens oroliga sinnen framkallar denna poltergeist som tar sig kattform och lurar dem att skriva på ett kontrakt i hopp om att ha en rolig dag utan konsekvenser. Obehagligare blir det när det roliga verkar innebära att katten har hejdlöst roligt på bl.a. barnvaktens bekostnad medan barnens medverkan stannar vid att stillatigande se på hans urflippade enmansshow.
   Eftersom Conrad är killen "mitt emot" lyckas han släppa ut "Modern till all oordning" och hela den "roliga" dagen ser ut att bli en verklig katastrof. För att rädda sinnesfriden för sig själva och jobbet för mamman tvingas barnen ta itu med problemet att skapa ordning igen. Där kom sensmoralen.
   Filmen är inte särskilt rolig men ändå skojig att se på sitt lite vridna sätt. Något haltande och kortfattad är sammanhanget, men centrum i filmen är ju trots allt bara: "Se denna vansinniga katt!"

-Peter Damlin- 13.7.2004
Vill du kommentera filmen? Skriv då ett inlägg i Enhörningens forum.
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.[Tillbaka till Näthörningen]