[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Cats & Dogs

[Pärmen på Cats & Dogs]
Regi: Lawrence Guterman 
Manus: Glenn Ficarra & John Requa
Musik: John Debney
I huvudrollerna: Alec Baldwin (röst), Jeff Goldblum, Sean Hayes (röst), Tobey Maguire (röst), Elizabeth Perkins
och Alexander Pollock
Längd: ca 83 min
Ursprungsland och -år: USA, 2001
Åldersgräns: 7
Bildformat: anamorfisk vidbild
Finsk titel: Kuin kissat ja koirat
Distibutör: Sandrew Metronome Distribution Finland Ab (http://www.sandrewmetronome.fi)
hyr- och köpvideo, finns även som DVD
Recensionsformat: DVD
Filmens webbsida finns på http://www.catsanddogsmovie.com
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0239395
DVD-fakta:
 • Bildformatet är anamorfisk vidbild
 • Ljudspåret är Dolby Digital 5.1 på alla språk (engelska, svenska, finska och norska)
 • Textning på svenska, finska, norska och engelska
  Bonus:
 • Cast and Crew, en kort lista över en del av filmmakarna.
 • Otextat kommentatorljudspår med regissören Lawrence Guterman, producenten Chris Defaria, produktionsdesignern James Bissell och skådespelaren Sean Hayes (Mr. Tinkles).
 • HBO First look Special, en kortfilm om hur Cats & Dogs gjordes (13,55 min, 4:3, filmsekvenserna i vidbild, textad endast på engelska).
 • Teaching a New Dog New Tricks, kortfilm om hur specialeffekterna gjordes (6,00 min, 4:3, textad endast på engelska).
 • Storyboard Comparisons, en avdelning där man samtidigt visar storyboarden och den slutliga filmen för scenen med ninjakatterna (2,52 min, 4:3, textad endast på engelska).
 • Filmens trailer (1,06 min, anamorfisk vidbild)
  Följande är s.k. gömda bonus:
 • 15 produktionsteckningar.
 • Korta tagningar med Mr. Tinkles i andra filmer (1,38 min, varierande bildformat, textad endast på engelska).
 • Extra "trailer" (1,18 min, vidbild, textad endast på engelska).
 • En kompilation av filmens actionscener (0,56 min, vidbild, textad endast på engelska).

Enhörningens poäng: 5

Kortkort:
Barnfilm om katter som försöker ta över världen och hundar som sätter käppar i hjulen på deras planer. Ställvis imponerande specialeffekter, men skulle troligen fungera mycket bättre som en tecknad film.

Lite längre:
Cats & Dogs berättar om den eviga kampen mellan katter och hundar. Den här kampen är mer handgriplig än vi människor kunde tänka oss. Katterna har i tiderna härskat över hela planeten och haft människorna som sina undersåtar. Tur för oss att hundarna visade katterna var skåpet står och sen dess har räknat oss som sina bästa vänner. Nu är katterna dock ute efter revansch.
   Jeff Goldblum spelar en vetenskapsman som håller på att utveckla ett botemedel mot hundallergi. Detta är något som den maktgalne katten Mr. Tinkles (Sean Hayes) tänker sätta stopp för. Hundarna står dock inte rådlösa utan besluter att plantera en hundagent i vetenskapsmannens hushåll. Planerna går dock en aning snett och i stället för en fullt tränad agent blir det en vanlig beaglevalp som kommer i huset.
   Cats & Dogs kunde ha varit en trevlig agentparodi med hund- och kattvitsar, men filmen lyckas inte riktigt hålla måttet. På kommentatorljudspåret berättar filmmakarna hur de hade gamla Warner-animationer i tankarna då de gjorde filmerna. Detta märks speciellt i filmens våldsscener som är "tecknade" till sin natur. Dessa scener saknar dock den överdrivenhet av karaktärerna som är så kännetecknande för de kortanimationer filmmakarna tänkt på, vilket gör scenerna aningen otäckare än de annars skulle vara.
   Filmen kunde säkert ha fungerat mycket bättre som en ren tecknad film. Som en blandning av riktiga djur, datoranimation och dockor ser det ju för det mesta imponerande ut, men då hundar och katter är djur som de flesta känner väl till sticker specialeffekterna ställvis mycket illa i ögat. Till råga på allt är en del effekter helt enkelt dåliga.
   Det sista strået är dock att man inte vågat göra en ren agentparodi med hundar och katter, utan har givit människorna en onödigt stor roll. Undertecknad kunde inte vara mindre intresserad av om vetenskapsmannens son klarar fotbollsträningarna eller inte då världens framtid ligger på spel.
   Största problemet är slutligen helt enkelt att undertecknad inte hör till filmens målgrupp. Cats & Dogs är huvudsakligen en barnfilm och till råga på det hela en barnfilm som inte riktigt fungerar för vuxna. För vuxna är kommentatorljudspåret tyvärr intressantare än själva filmen.

-Ben Roimola- 23.3.2002
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.[Tillbaka till Näthörningen]