[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Chameleon 3 - Dark Angel

[Pärmen på Chameleon 3]
Regi: John Lafia
Manus: Bennett Cohen
I huvudrollerna: Bobbie Phillips
och Casey Siemaszko
Längd: ca 83 min
Åldersbegränsning: F-15
Videons bildformat: TV-format (4:3)
Finsk titel: Cam - Musta enkeli,
hyrvideo
Distibutör: Finnkino (http://www.finnkino.fi/videot)
Recensionsformat: video
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0238116
Enhörningens poäng: 6

Kortkort:
Kyberpunkaktig sf-film om en genmodifierad polis som kämpar för att rädda världen. OK action och scenografi, men orkar inte engagera tittaren i längden.

Lite längre:
Chameleon 3 är som namnet redan säger tydligen tredje episoden i en australiensisk filmserie om specialagenten Cams äventyr i en starkt kyberpunkinfluerad framtid. Vad jag vet har de tidigare episoderna inte funnit sin väg till Finland, men filmen går utmärkt att se trots det.
   Filmens handling är alltså lagd till en urbaniserad och aningen dyster kyberpunk-framtid. Stora multinationella företag härskar över världen, allt och alla är inkopplade i datanätverk, genmodifiering är vardag o.s.v.
   Huvudpersonen Cam jobbar som specialagent för den internationella polisen. Hon är en s.k. SUB, en människa vars fysiska egenskaper förbättrats med gener från den övriga djurvärlden. Tackvare genmaterial från puma, örn och kameleont är Cam snabbare och vigare än en normal människa, hon har bättre syn, hörsel och luktsinne och precis som en kameleont kan hon ändra färg enligt omgivningen och bli så gott som osynlig. (Underligt nog tycks även Cams kläder ha denna kameleontförmåga...) Det främmande genmaterialet gör dock att Cam inte klassas som människa, hon är subhuman och anses allmänt höra till en underklass vars rättigheter när som helst kan fråntas.
   Chameleon 3 har egentligen alla förutstättningar att vara en riktigt bra film. Filmteamet har byggt upp en intressant och rätt så trovärdig multikulturell värld. De har lånat fritt från Matrix, Ghost in the Shell och speciellt Blade Runner, men kanske just därför verkar scenografin så fungerande och väl igenomtänkt.
   Å andra sidan kommer budgetens ramar snabbt fram: samma scener används om och om igen, scenerna gjorda med datorgrafik är relativt snygga, men sticker fram som datorgjorda scener och inget annat.
   Filmen har en del goda idéer, men av någon anledning lyckas den inte i att engagera tittaren. Själva grundidén som för intrigen framåt använder det alltför välkända "teknisk mojäng hotar förstöra hela världen"-konceptet kryddat med Star Trek-aktigt intetsägande pseudovetenskapsbabbel. Till slut orkar inte tittaren bry sig så värst mycket om hur det går med huvudpersonen och hennes kompisar. Kanske det hela hade fungerat bättre ifall filmen lagt mer tyngd på att skildra den sociala klyftan mellan vanliga människor och subs. Kanske filmmakarna borde ha lånat mer från Cordwainer Smiths texter än endast sub-idén...

-Ben Roimola- 18.3.2001
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]