[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Chicken Run

[Pärmen på Chicken Run]
Regi: Peter Lord & Nick Park
Manus: Peter Lord & Nick Park
Musik: Harry Gregson-Williams
I huvudljudrollerna: Julia Sawalha
och Mel Gibson
Längd: ca 81 min
Åldersbegränsning: T-7
Videons bildformat: tv (4:3)
Finsk titel: Kananlento,
hyr- och köpvideo, även som DVD
Distibutör: Universal Pictures Finland
Recensionsformat: video
Filmens webbsida finns på http://www.chickenrun.co.uk
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0120630
Enhörningens poäng: 8

OBS: Videoversionen innehåller filmen både i sitt originalformat och dubbad till finska. DVD-versionen innehåller filmen även dubbad till svenska. Tyvärr är dock originalversionens ljudspår på DVD:n endast 2.0, medan dubbningarna är 5.1.

Kortkort:
Trevlig animerad film om den fantastiska flykten från en hönsgård.

Lite längre:
Animationsstudion Aardman animations är främst känd för leranimationerna med Wallace och Gromit. Chicken run är studions första långfilm.
   Filmen berättar om en hönsgård där en av hönorna bestämt sig för att rädda alla fjäderfän undan det förr eller senare väntande ödet som föda för husfolket. Flyktförsöken misslyckas en efter en tills hjälpen faller ned från skyn i form av den flygande (amerikanska) tuppen Rocky.
   Chicken run innehåller allt det som man vant sig att se i Aardmans animationer: lustiga karaktärer, hisnande scener, otroliga maskiner och naturligtvis fantastisk animation. Hönan Ginger &co. är kanske inte lika sympatiska personligheter som Wallace och Gromit och tidspressen med att framställa en animerad långfilm har kanske gjort att alla detaljer inte är precis lika slipade som i de kortare W&G-animationerna, men visst är det här en trevlig film.
   Peter Lord och Nick Park har lyckats med det som Disney mer sällan lyckas med: att skapa en äkta familjefilm. Chicken run fängslar likaså fullvuxna som barn utan att behöva kompromissa för någondera tittargruppen. En del scener kan säkert kännas skrämmande för mindre barn, men de scenerna är få och filmen innehåller nog inga riktiga ruskigheter.
   För en sf-fan kronas härligheten med några trevliga Star Trek-ordlekar, som troligen inte klarat sig genom dubbningen.

-Ben Roimola- 14.5.2001
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]