[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Code Name Phoenix

[Pärmen på Code Name Phoenix]
Regi: Jeff Freilich
Manus: Jeff Freilich
och James Cappe
Musik: Mark Snow
I huvudrollerna: Jeanne Chinn
och Jeffrey Meek
Längd: ca 85 min
Åldersbegränsning: F-15
Videons bildformat: TV-format (4:3)
Finsk titel: Koodinimi: Phoenix,
hyrvideo
Distibutör: Finnkino (http://www.finnkino.fi/videot)
Recensionsformat: video
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0224772
Enhörningens poäng: 7

Kortkort:
Ett ämne som stoppar föråldringsprocessen stjäls från ett laboratorium i Kina. En specialagent får i uppdrag att spåra upp ämnet och förstöra det innan brotslingarna kan köra ut ämnet på världsmarknaden.

Lite längre:
Handlingen i Code Name Phoenix är förlagd till en relativt nära framtid. I Kina har ett forskarteam utvecklat ett ämne som stoppar föråldringsprocessen. Ämnet stjäls och forslas till USA för att där säljas för stora pengar. En kinesisk specialagent försöker återfå ämnet, men väl i USA får hon märka att hon är eftersökt av den lokala polisen.
   Code Name Phoenix har en hel del trevliga små detaljer, som höjer filmen klart över den gråa videomassan. En del detaljer är filmtekniska (t.ex. hanteringen av främmande språk), andra är scenografiska (bl.a. alla mojänger och prylar och reklamaffischer som understryker framtidskänslan). Det här är idéer som har använts förr, men för Code Name Phoenix försvar måste sägas att filmen lyckas använda dessa detaljer utan att behöva understryka dem, antingen lägger man märke till dem eller sedan missar man dem.
   Filmens mest intressanta sociala aspekt är överraskande nog inte "odödlighetscerumet" utan den amerikanska poliskåren. Polisen har omvandlats till någonslags statlig prisjägarkår. För att skydda allmänheten från vilt omkringskjutande pengagalna ordningsmän (och -kvinnor) får polisen endast använda "sömnkulor". Ja, det här måste vara varje skjutglada amerikanens våta dröm: skjut fritt omkring utan att behöva vara rädd att någon dör i misstag. Att skjuta oskyldiga åskådare har dock sina konsekvenser och filmen lyckas även, om än kort, kommentera sin egen idé med politiskt korrekta vapen.
   Code Name Phoenix är en tv-film och det synns tyvärr speciellt i att man inte vågat köra alla idéer som man haft så långt som man borde. Filmen har en hel del goda idéer, men eftersom filmen tydligen måste kunna visas på tv för en möjligast stor publik smakar slutresultatet utspädd ljummen lemonad.

-Ben Roimola- 22.4.2001
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]