[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Conan the Barbarian

[Pärmen på Conan the Barbarian]
Regi: John Milius
Manus: John Milius & Oliver Stone
baserar sig på Robert E. Howards Conan-böcker.
Musik: Basil Poledouris
I huvudrollerna: Sandahl Bergman, James Earl Jones, Gerry Lopez
och Arnold Schwarzenegger
Längd: ca 125 min
Ursprungsland och -år: USA, 1982
Åldersgräns: 15
Bildformat: anamorfisk vidbild
Finsk titel: Conan Barbaari
Distibutör: FS Film (http://www.fs-film.fi)
hyr- och köpDVD
Recensionsformat: DVD
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0082198
DVD-fakta:
 • Bildformatet är anamorfisk vidbild.
 • Ljudspåret är ommixat från det ursprungliga monoljudet till Dolby Digital 5.1.
 • Textning på svenska, finska, norska, danska, isländska, engelska för hörselskadade, hebreiska, kroatiska, polska, portugisiska, tjeckiska, turkiska och ungerska.
  Bonus: (allt bonusmaterial är endast på engelska och otextat)
 • Kommentatorljudspår med regissören John Milius och Arnold Schwarzenegger.
 • Conan Unchained (53,13 min, 4:3-format), utmärkt dokumentär om filmen där de flesta som hade något avgörande med filmen att göra berättar om sina minnen.
 • Bortlämnade scener (5,29 min, vidbild), sex scener som lämnades bort från filmen presenteras utan desto större förklaringar, största delen av scenerna nämns i dokumentären.
 • En kort filmsnutt där en scen visas med och utan specialeffekter (1,39 min).
 • Två Conan-trailers i ett kör efter varandra (3,47, vidbild).
 • "Production notes", alltså ett antal textrutor och bilder som berättar hur filmen gjordes.
 • Korta men informativa textrutor om Schwarzenegger, Bergman, Smith, Milius, Jones, von Sydow, Davidsson, Gaviola, Lopez, Iwamatsu och Quennessen.

Enhörningens poäng: 8

Kortkort:
En av de stora fantasyfilmerna. Tjugo år på nacken, men Conan the Barbarian håller ännu formen. Rekommenderas och hör egentlgen till allmänkunskap för alla som gillar fantasyfilmer. DVD-versionen är dessutom verkligen bra!

Lite längre:
Precis som J.R.R Tolkien har också Robert E. Howard sin givna plats som en av fantasyns grundstensmurare. R. E. Howard skrev sina Conan-äventyr under första hälften av 1930-talet. Conan blev så småningom en ikon för "sword and sorcery", en delmängd av fantasy som förenklat kan sägas vara mer jordnära än den "high fantasy" som Tolkienstår för. Då Sagan om ringen är en berättelse där hela världens framtid står på spel är Conan the Barbarian främst en berättelse om personlig hämnd.
   Tolkiens värld förblev hans egen, ingen annan har skrivit om Frodos &co:s livsöden. Efter Howards död 1936 blev Conans värld dock snabbt en äventyrsplats där olika författare kunde pröva sina vingar och berätta om barbaren, krigaren och konungen Conan. En av de otaliga författarna som rört om i Conansoppan är herremannen som nuförtiden är bättre känd under pseudonymen Robert Jordan.
   Tolkiens storverk fick vänta på en värdig filmversion ända till 2000-talet. Howards Conan blev en storfilm redan 1982 då John Milius regisserade Conan the Barbarian med självaste Arnold Schwarzenegger i huvudrollen. Conan the Barbarian är inte en nitisk filmadaption av någon viss Conanhistoria. Regissören och manusförfattaren Milius samt manusförfattarna Oliver Stone och Edward Summer plockade fritt från Conanhistorierna och smälte sina idéer ihop till en legering som berättar om Conans liv från barndomen till fullvuxen barbar.
   Filmens röda tråd är hämnd. Som ung pojke får Conan bevittna en våldsam härd tutta eld på hans hemby och döda största delen av byborna. Man får ju traumor av mindre och inte blir det bättre av att pojken blir såld som slav.
   Conan visar sig dock vara en fysiskt stark yngling och flere år senare återfår sin frihet. Så småningom leder hans liv honom på spåren av det pack som slaktade hans familj. Tand för tand...
   Conan var Arnold Schwarzeneggers absoluta genombrottsroll. Man kan tycka vad man vill om Arnold, men ingen kunde nog ha spelat Conan som han gjorde det. Arnold är Conan!
   Conan the Barbarian är en mycket väl gjord och snygg film. Scenografin, specialeffekterna, musiken... allt är toppklass. Filmen står högt över de billiga barbarfilmskopior som fyllde videobutikerna efter Conan-filmens framgång. Conan the Barbarian kan faktiskt med fördel jämföras med Peter Jacksons Sagan om ringen, visst kunde man göra imponerande fantasyfilmer redan för 20 år sedan.
   Ett specialomnämnande måste nog ges för Basil Poledouris fantastiska musik. Speciellt det kraftiga temat som spelas under attacken mot Conans hemby är något som förblir i ens huvud efter att man hört det.
   DVD-versionen av Conan the Barbarian är verkligen bra! Bilden är anamorfisk vidbild och ytterst fin. Jag har svårt att tro att filmen någonsin skulle ha sett bättre ut. Ljudet är ommixat till 5.1 vilket torde göra susen med tanke på Poledouris' fina musik (tyvärr har undertecknad endast en mindre imponerande stereo-ljudanläggning, så det är inte så mycket jag kan säga om ljudet).
   Av DVD:ns bonus stiger två över allt annat: kommentatorljudpåret med Milius och Schwarzenegger och dokumentären Conan Unchained.
   Kommentatorljudpåret är troligen gjort enkom för DVD-utgåvan. Genast fån början blir det klart att kumpanerna inte sett filmen på en lång tid och åtminstone Arnold är tydligen helt oförberedd inför kommenteringen. Ställvis låter det som om Milius och Schwarzenegger skulle ha trampat in i studion efter ett par öl för mycket på puben, men visst har gubbarna en hel del intressant att komma med. Dessutom kommer minnena flödande bara filmen kommer i gång.
   DVD:ns absoluta pärla (förutom själva filmen naturligtvis) är nog dokumentären Conan Unchained. Dokumentären är gjord år 2000 och är hela 53 minuter lång. Det här är inte en sedvanlig "making of" av den typen som endast är en förlängd reklam för filmen. Nej, det här är en äkta dokumentär där de flesta som hade något viktigare med Conan the Barbarian att skaffa får berätta om sina minnen. Vi får höra förutom naturligtvis regissören, även producenten, manusförfattaren, kompositören och de flesta huvudrollsinnehavarna berätta hur det var att göra filmen.
   Tyvärr har Conan-DVD:n ett stort minus: än en gång är bonusmaterialet otextat.
   Conan the Barbarian hör absolut till allmänkunskap för alla fantasy(film)fans. Man kan tycka vad man vill om Arnold och Conan, men vill du ha en åsikt om fantasyfilmer som du vill yttra även åt andra än din spegelbild bör du ha sett den här filmen. Dessutom är detta en film som Enhörningen rekommenderar.

-Ben Roimola- 13.5.2002
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]