[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Cowboys & Aliens

[Affischen för Cowboys & Aliens]


Regi: Jon Favreau
Manus: Mark Fergus, Alex Kurtzman, Damon Lindelof, Roberto Orci
och Hawk Ostby; baserad på serien Cowboys & Aliens av Scott Mitchell Rosenberg.
Musik: Harry Gregson-Williams
I huvudrollerna: Daniel Craig, Harrison Ford, Sam Rockwell
och Olivia Wilde.
Längd: ca 120 min.
Ursprungsland och -år: USA, 2011
Åldersgräns: 13
Recensionsformat: film
Filmens webbsida
Om filmen på IMDb

Så är den äntligen här. Filmen vi alla (läses jag och en kompis) har väntat på: Cowboys & Aliens. Ok, så det här är kanske inte världens mest efterlängtade film, men håll med om att titeln får dig att le och det är trots allt ett steg i rätt riktning (eller i varje fall i en riktning).

En film med namnet Cowboys & Aliens kan förstås inte handla om annat än ”kopojkar” och utomjordingar och på den punkten lever den fullständigt upp till förväntningarna. Allt börjar med att en man vaknar upp i ingenstans, ett ingenstans som genast känns igen som vilda västern. Han har ett sår i sidan som påminner om ett kulhål och ett mystiskt metallarmband på armen. Han blir överfallen av några män som snabbt får betala med sina liv. Mannen, som inte ens minns vem han är, än mindre hur han har hamnat där han är, tar sig till en liten håla där han snart blir arresterad för rån och mord, som han naturligtvis inte minns någonting av. Innan han hinner föras bort för rättegång anfaller utomjordingarna och för bort många av stadsborna. Det som följer är en vild jakt på ”demonerna”, en jakt där tuffa cowboys, ädla indianer och dumma rånare alla får vara med.

För den som tycker om vilda västern-filmer, erbjuder Cowboys & Aliens alla standardkaraktärerna och sen ännu några till. Det här känns kort och gott verkligen som en ”western”. Frågan är då om science fiction-aspekten som utomjordingarna innebär för något till berättelsen? Att kombinera vilda västern-känsla och science fiction är förstås inget nytt. Rymden är, som vi alla vet, ”the last frontier” och det är mer än en rymdhjälte som fått tydliga cowboylika drag. Det är således inget tvivel om att man kan kombinera westerngenren med science fiction, men det betyder förstås inte att kombinationen alltid fungerar. För att lyckas bör man ha insikter i båda genrerna och inte bara den ena, vilket tyvärr delvis i är fallet med Cowboys & Aliens.

Medan cowboyerna känns rätt övertygande i Cowboys & Aliens för utomjordingarna väldigt lite till historien. De är stora monstruösa insektliknande varelser som gör elaka experiment på människorna och är ute efter jordens guld. Trots sitt höga tekniska kunnande har de förstås svagheter som gör att även ett gäng kofösare kan klå upp dem. För att lite väga upp denna klichéaktiga ”gäst” från yttre rymden får vi i filmen också möta en snäll och ljuv utomjording i människogestalt. Om henne får vi emellertid inte lära oss speciellt mycket väsentligt. I mötet med utomjordingarna blir lokalbefolkningen naturligt nog rätt upprörd och konfunderad, men på nåt sätt ändå inte tillräckligt för att vara övertygande. Istället ger de sig av efter monstren vind för våg utan att, i äkta individualistisk vilda västern maner, bry sig om att kalla på några experter.

Helt utan vissa poänger är ändå inte Cowboys & Aliens. Som namnet antyder är det här en film man kanske inte ska ta för seriöst utan mera se som lite underhållning och rätt underhållande är det också tidvis med sina jaktscener, slagsmål och hjältedåd. Skådespelarna gör överlag bra ifrån sig och världen känns som sagt som ”riktig” vilda västern. Någon verklig högklassig start på höstens science fictionskörd är det här alltså inte, men om man tar den med lite humor går Cowboys & Aliens helt bra att se.

-Sofia Sjö- 8.9.2011
Vill du kommentera filmen? Skriv då ett inlägg i Enhörningens forum.
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.[Tillbaka till Näthörningen]