[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Cube 2 - Hypercube

[Pärmen på Cube 2.]
Regi: Andrzej Sekula.
Manus: Ernie Barbarash, Sean Hood & Lauren McLaughlin.
Musik: Norman Orenstein.
I huvudrollerna: Lindsey Connell, Neil Crone, Geraint Wyn Davies, Matthew Ferguson, Barbara Gordon, Grace Lynn Kung
och Kari Matchett.
Längd: ca 90 min.
Ursprungsland och -år: Kanada, 2002.
Åldersgräns: F-15.
Bildformat: anamorfisk vidbild.
Finsk titel: Cube 2 - Hypercube
Distributör: Oy Future Film Ab (http://www.futurefilm.fi).
köpDVD
Recensionsformat: DVD
Filmens webbsida finns på http://www.cube2themovie.com
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0285492
DVD-fakta:
  • Bildformatet är anamorfisk vidbild.
  • Ljudspåret finns både som DTS och Dolby Digital 5.1.
  • Textning på svenska, finska, norska och danska.
    Bonus:
  • Filmens trailer (1,30 min, bildformat 4:3, otextad).
  • Photo Gallery: åtta stillbilder från filmen i anamorfisk vidbild.

Enhörningens poäng: 6

Kortkort:
Visuellt uppiffad version av den ursprungliga Cube-filmen. Originalfilmen är dock klart intressantare än denna kopia.

Lite längre:
En människa vaknar i ett tomt kubformat rum. Hon har ingen aning om var hon är och hur hon hamnat där. Rummet har sex dörrar, en i mitten på varje sida av kuben. Varje dörr leder till ett nytt likadant kubformat rum. Så småningom blir det klart att det finns fler människor i kublabyrinten och att vissa rum försetts med mer eller mindre livsfarliga fällor. Varför är de inne i kuben, vem har fört dem dit, har de något gemensamt och hur skall de komma ut med livhanken i behåll?
   Låter det bekant? Ja, har du sett den Kanadensiska sf-filmen Cube som Vincenzo Natali regisserade år 1997 borde det låta bekant. Ovannämnda är egentligen den intrigsnutt som hela filmen kretsar kring. Samma sak gäller också för efterföljaren Cube 2 - Hypercube.
   Cube 2 är egentligen såpass lika Cube att man frågar sig varför filmen gjorts. Det verkar som om filmmakarna haft en avsevärt större budget för Cube 2 än för originalfilmen och visst är de dödliga fällorna i Cube 2 underligare, men sist och slutligen är det frågan om samma berättelse, eller egentligen en litet sämre version av samma berättelse som i den ursprungliga Cube-filmen.
   I Cube, originalfilmen alltså, var det frågan om en verklig kublabyrint. Det hela kunde i princip ha gjorts på riktigt, detta var säkert en av faktorerna som gjorde filmen så kuslig som den var. För att slå på något större, är kublabyrinten i Cube 2 inte längre bunden till våra tre dimensioner, utan det är frågan om en hyperkublabyrint där varje kubformat rum egentligen är en fyrdimensionell hyperkub. Det här betyder naturligtvis att man kan krydda det hela med konstiga fenomen gällande tid och rum eller börja prata om olika dimensioner och parallella verkligheter.
   Ja, ja, men att göra det hela mer "komplicerat" gör det faktiskt inte, åtminstone i det här fallet, mer intressant. Har man gjort det ordentligt en gång i form av originalfilmen, så varför skall man försöka göra en sämre kopia? Inte är Cube 2 en direkt dålig film inte, men eftersom originalet var intressantare finns det faktiskt ingen orsak till att se den här filmen. Se originalet i stället.

-Ben Roimola- 28.9.2003
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.


[Tillbaka till Näthörningen]