[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Cypher

[Pärmen på Cypher.]
Regi: Vincenzo Natali.
Manus: Brian King.
Musik: Michael Andrews.
I huvudrollerna: Jeremy Northam
och Lucy Liu.
Längd: ca 92 min
Ursprungsland och -år: USA, 2002.
Åldersgräns: F-11
Bildformat: anamorfisk vidbild
Finsk titel: Brainstorm.
Distributör: Oy Nordisk Film Ab (http://www.nordiskfilm.fi)
hyr- och köpvideo, finns även som DVD
Recensionsformat: DVD
Filmens webbsida finns på http://www.cypher-lefilm.com/
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/title/tt0284978/combined
DVD-fakta:
  • Bildformatet är anamorfisk vidbild.
  • Skivan innehåller originalljudspåret på engelska som Dolby Digital 5.1 och DTS.
  • Textning på svenska, finska, norska och danska.
    Bonus: (allt bonusmaterial är otextat))
  • Interviews: Jeremy Northam (1,10 min, 4:3), Lucy Liu (2,32 min, 4:3) och Vincenzo Natali (2,43 min, 4:3). Korta och relativt intetsägande intervjuer med huvudrollsspelarna och regissören. Innehåller en del avslöjanden om intrigen, så se dem först efter filmen ifall du hör till dem som inte vill veta för mycket på förhand.
  • B-roll (4,29 min, 4:3): Kort filmsnutt som visar en del av filmandet under tre scener i filmen. Utan någonslags kommentarer och förklaringar blir det hela endast en kuriositet.
  • Trailers: Cypher (2,00 min, anamorfisk vidbild), Cubic - Equilibrium (2,13 min, vidbild), The Hunted (2,14 min, vidbild), Narc (2,26 min, vidbild). Cypher-trailern avslöjar onödigt mycket om filmen, jag rekommenderar att man ser den först efter själva filmen.

Enhörningens poäng: som agentfilm 7, som en sf-film 4.

Kortkort:
Agentthriller med lika mycket (eller litet) sf-inslag som en genomsnittlig James Bond-film. Gillar du agentfilmer gillar du säkert även den här, men är du ute efter en ordentlig sf-film med litet mer djup är Cypher/Brainstorm inget att ha.

Lite längre:
Cypher hör till den sällsynta kategori av filmer som marknadsförs som science fiction fastän filmen egentligen är något annat. Visst kan man ju säga att Cypher är en science fiction-thriller, som det så fint står på DVD-omslaget, men lika väl kunde man då säga att alla James Bond-filmer och övriga teknothrillers är sf.
   Det är naturligtvis sant att alla filmer med underliga tekniska mojänger som inte existerar i verkligheten (åtminstone ännu) egentligen faller inom science fiction-filmens suddiga gränser, men då tycker jag man måste se närmare på själva filmen och vad den har att säga i stället för att bli bländad av de blinkande ljusen i kulisserna.
   Genrebestämningar är sist och slutligen en pina, speciellt då man hamnar ut i gränslandet mellan två genrer som science fiction och agentthrillers. Plötsligt är man ute på tunn is och märker att det är bäst att ta sig tillbaka och aldrig mer våga sig ut på den här delen av isen.
   Då det gäller fallet Cypher, eller Brainstorm, som filmen heter här hos oss är det egentligen enklast att konstatera att är du ute efter en djuplodande science fiction-film eller häfig sf-action så har du valt fel film. Är du däremot ute efter en litet annorlunda agentthriller med litet futuristiska kryddor i form av underliga tekniska mojänger och stora (multinationella?) företag som tycks operera utanför det organiserade samhällets ramar har du kommit rätt.
   Cypher hör till de filmer som fungerar desto bättre desto mindre tittaren vet om intrigen på förhand. Den här gången får det alltså räcka med att avslöja att filmen berättar om en medelålders man som tydligen blivit trött på sitt enformiga liv och besluter att göra tillvaron aningen mer spännande. Mannen, Morgan Sullivan, som tolkas utmärkt av Jeremy Northam, lyckas bli inkopplad i industrispionage. Snart är Sullivan så intrasslad i ett nät av agenter och dubbelagenter att han knappt vet vad han längre kan tro på.
   Filmen är regisserad av Vincenzo Natali som för ett antal år sedan regisserade den intressanta sf-thrillern Cube. Natali bevisar igen att han är en kompetent regissör som har förmågan att gripa tag i tittaren nästan från första ögonblicket och hålla tittaren i sitt våld genom alla intrigklumerurer. Problemet i det här fallet är att själva intrigen sist och slutligen inte har någon större mening. Gillar du agentfilmer gillar du säkert Cypher, men är du ute efter en ordentlig dos sf eller något annat kan du lika väl forsätta att leta.

-Ben Roimola- 18.10.2003
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.[Tillbaka till Näthörningen]