[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Daredevil

[Pärmen på Daredevil.]
Regi: Mark Steven Johnson.
Manus: Mark Steven Johnson
Musik: Graeme Revell
I huvudrollerna: Ben Affleck, Jennifer Garner, Michael Clarke Duncan
och Colin Farrell.
Längd: ca 99 min.
Ursprungsland och -år: USA, 2003.
Åldersgräns: 15
Bildformat: anamorfisk vidbild.
Finsk titel: Daredevil.
Distributör: FS Film Oy (http://www.fs-film.fi)
hyr- och köpvideo, finns även som DVD.
Recensionsformat: DVD
Filmens webbsida finns på http://www.daredevilmovie.com/.
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0287978.
DVD-fakta:
 • Bildformatet är anamorfisk vidbild.
 • Skivan innehåller originalljudspåret på engelska som Dolby Digital 5.1 och DTS 5.1. Dessutom ungersk och tjeckisk dubbning, bägge Dolby Digital 5.1.
 • Textning på svenska, finska, norska, danska, isländska, bulgariska, estniska, hebreiska, holländska, kroatiska, lettiska, litauiska, polska, portugisiska, rumänska, tjeckiska, turkiska, ungerska.
  Bonus:
  Första skivan:
 • Engelskt kommentarspår med regissören Mark Steven Johnson och producenten Gary Foster.
 • Engelskt ljudspår för synskadade, berättarröst refererar vad som händer i bild.
 • Textning med diverse bakgrundsfakta om Daredevil utspridda i filmen.
 • Enhanced viewing mode. Åtta korta dokumentärer om specialeffekterna, med valbara bildvinklar. Insatta i filmen på samma sätt som "follow the white rabbit"-inslagen på The Matrix-dvd:n.
  Andra skivan: (Största delen av bonusmaterialet har textning på engelska, tyska, franska, italienska, holländska och spanska, tyvärr dock inte svenska.)
 • Dokumentären "Beyond Hell's Kitchen: Making of Daredevil", om hur filmen gjordes. (58,50 min, anamorfisk vidbild), har också enhanced viewing mode med ungefär 20 minuter extra material. Genom att först styra till knappen för "enhanced mode" och därefter trycka på vänsterpilen på fjärrkontrollen uppenbarar sig två sai-vapen. Välj dessa och du får se roliga misslyckade tagningar (5,49 min, bildformat 4:3).
 • Dokumentären "The Men Without Fear: Creating Daredevil", om upphovsmännen bakom serietidningen. Intervjuer med Stan Lee, Frank Miller, John Romita, m.fl. (59,15 min, anamorfisk vidbild)
 • Reklamaktiga TV-dokumentären "HBO's First Look Special: Daredevil - from the Comic to the Big Screen". (24,48 min, bildformat 4:3).
 • Dokumentären "Moving Through Space: A Day With Tom Sullivan", om Daredevil-teamets blinde konsult. (8,28 min, anamorfisk vidbild)
 • Featuretten "Shadow World" som närmare presenterar hur Daredevil använder sina sinnen för att uppfatta omvärlden, både i filmen och i serien. (6,15 min, anamorfisk vidbild)
 • "Featured Villain: The Kingpin", kort intervju med Michael Clarke Duncan som spelar Kingpin. (2,21 min, anamorfisk vidbild)
 • Multi-angles dailies. Råversioner av två korta actionscener. Olika tagningar med flera bildvinkelalternativ (vidbild).
 • Provfilmning med Jennifer Garner. (2,30 min, bildformat 4:3)
 • Musikvideon till tre soundtracklåtar: hiten Evanescense - "Bring Me To Life" (4,13 min, vidbild), samt Fuel - "Won't Back Down" (3,18, vidbild) och The Calling - "For You" (3,32, vidbild).
 • Två biotrailers (0,45 min, resp. 1,45 min, vidbild) och en teaser (0,45 min, vidbild).
 • Fyra stora bildgallerier (Costumes, Set Design, Production Stills och Props) samt en galleri med storyboards.
 • Modelling Sheets: Faktatextrutor i anamorfisk vidbild om Daredevil, Kingpin, Elektra, Bullseye och Franklin "Foggy" Nelson.

Enhörningens poäng: 6

Daredevil kom på bio våren 2003 stämplades den av många kritiker som kalkonfilm och klichéfylld Hollywood-action. Men studerar man filmen lite närmare börjar man misstänka att den verkliga orsaken till att kritikerna inte gillade Daredevil är att den inte är en vanlig, svart-vit berättelse med genomädel hjälte och lyckligt slut. Samma sak gäller ju för den tecknade serien: Daredevil har aldrig nått samma framgång som Spiderman, för att figuren är alltför mörk och mångbottnad.
   Huvudpersonen i Daredevil heter Matt Murdock (spelad av Ben Affleck, känd för bl.a. Good Will Hunting och Dogma). Han är en ung, katolsk advokat som har vuxit upp under eländiga familjeförhållanden och bor i en unken lägenhet i Hell's Kitchen i New York. Om han inte lyckas skipa rättvisa i rätten klär han ut sig till djävulen och straffar brottslingarna med våld på sin fritid. Det mest originella med superhjälten Daredevil är att han är blind, vilket han kompenserar för genom att ha i övrigt hyperkänsliga sinnen. Också mycket annat skiljer Daredevil från de flesta superhjältar: han klåpar ofta och ställer till med onödig skada, han kan ibland vara självisk och osympatisk och han är en riktig kvinnotjusare (som ändå har ett helt misslyckat kärleksliv). Han gör sitt bästa för att rättvisan skall segra, men ibland leder det till pyrrus-segrar.
   Filmen är mörk och våldsam. Varken hjälten eller skurkarna är moraliskt svart-vita. Handlingen innehåller många vändningar som är så pass obehagliga att tittaren börjar tvivla på om det verkligen skall vara på det viset. "Så här kan väl inte hjältar göra, är det här nu en bra film?" Och visst finns det en del brister i Daredevil. Bland annat kunde den ganska orutinerade regissören Mark Steven Johnson gärna gå lite längre i sina försök att skapa någonting unikt och ännu mera utnyttja det djup som finns i de gamla seriefigurerna. Men någon kalkonfilm är det ändå på långt när inte. Till filmens goda sidor hör ljudvärlden. Eftersom hjälten är blind utnyttjas ljud maximalt och resultatet är mycket imponerande. Också visuellt presenteras blindheten på ett intressant sätt.
   De flesta av skådespelarna gör ett hyfsat jobb. Jätten Michael Clarke Duncan (tidigare sedd bl.a. i The Green Mile) spelar Kingpin, skönheten Jennifer Garner (bekant från TV-serien Alias) gör Elektra och irländska stjärnskottet Colin Farrell (bl.a. Phone Booth och Minority Report) är psykopaten Bullseye. Ironiskt nog hör huvudrollsinnehavaren Ben Affleck tyvärr inte till de mer karismatiska personerna i filmen.
   Överlag är Daredevil en fascinerande film som är sevärd om man gillar superhjältar. Det är för övrigt trevligt att notera hur olika filmerna i den nya Marvel-vågen är sinsemellan. Hoppas det fortsätter så.
   Dubbeldvd-versionen av Daredevil är på Hollywood-spektakelnivå, d.v.s. den är väldigt påkostad och innehåller så mycket bonusmaterial att det troligen är ganska få människor som orkar titta genom allt.
   Kommentarspåret med regissören Mark Steven Johnson och producenten Gary Foster är ganska bra, bland annat förklaras varför ärkeskurken Kingpin spelas av en svart man, trots att han alltid varit vit i serien. Orsaken är helt enkelt att skådespelaren Michael Clarke Duncan i övrigt var så perfekt för rollen, att man inte kunde låta någon annan göra den. Det är inte helt oförståeligt - redan Duncans djupa röst är fantastisk.
   Den andra dvd:n innehåller allehanda bonusmaterial. Åtminstone dokumentären "The Men Without Fear: Creating Daredevil", som handlar om upphovsmännen bakom serietidningen, kan rekommenderas. Den är föredömligt välgjord och erbjuder en intressant inblick i hur arbetet går till. Speciellt intervjun med Frank Miller, som väl är den tecknare som mest förknippas med Daredevil, är sevärd.
   Det mest ovanliga inslaget på dvd:n är det engelska ljudspåret för synskadade. En berättarröst refererar i realtid allt som händer i bild - så skall det vara då hjälten själv är blind!

-Michael Karlsson- 27.8.2003
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.


[Tillbaka till Näthörningen]