[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Dark Angel

[Pärmen på Dark Angel]
Regi: David Nutter
Manus: James Cameron & Charles H. Eglee
Musik: Chuck D, Gary G-Wiz & Joel McNeely
I huvudrollerna: Jessica Alba, John Savage
och Michael Weatherly
Längd: ca 82 min
Åldersgräns: F-15
Bildformat: tv (4:3)
Finsk titel: Pimeän enkeli
Distibutör: FS Film (http://www.fs-film.fi)
hyrvideo
Recensionsformat: video
TV-seriens webbsida finns på http://www.darkangeltheseries.com/
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0204993
Enhörningens poäng: 7

Kortkort:
Pilotepisoden till en tv-serie som berättar om en nära framtid där USA:s ekonomi totalrasat. Huvudpersonen är en ung kvinna som rymt från ett militärt forskningslaboratorium där man försökte bygga upp och skola henne och hennes kumpaner till ultimata soldater.

Lite längre:
Dark Angel är pilotepisoden för en tv-serie med samma namn. Serien är producerad och skapad av James "Aliens, Terminator 2, m.fl." Cameron. Seriens händelser utspelar sig i USA i en nära framtid. Efter att en terroristgrupp sprängt en atomladdning och förorsakat en massiv elektromagnetisk puls som tystat alla datorer och raderat alla magnetiska datalagringsenheter har USA:s ekonomi gjort en total störtdykning. Storstäderna, åtminstone den där vår hjältinna bor, är till största delen slum. Livet går dock vidare och människorna har lärt sig att leva med sin fattigdom. Alla är naturligtvis inte fattiga, men antalet rika är minimalt och klyftan mellan de rika och de fattiga är om möjligt ännu större än i dag.
   Dark Angel berättar om en ung kvinna som i tiderna rymt från ett hemligt militärt forskningslaboratorium. Vår hjältinna Max, spelad av Jessica Alba, är ingen vanlig dödlig, utan en genetiskt manipulerad supermänniska. Hon är är bl.a. otroligt snabb och otroligt intelligent.
   Det är tio år sedan Max rymde från forskningslabbet där hon och ett antal andra barn skolades till att bli en militär elitstyrka. Vid samma flyktförsök lyckades även några andra underbarn rymma, men Max vet inte hur många de var och var de nu befinner sig. Att hitta sina kumpaner har blivit Max' mål i livet.
   Under dagarna arbetar Max som cykelbud, medan hon under nattetid stjäl konstföremål från de rika för att sedan sälja dessa föremål på den svarta börsen. Pengarna använder hon till att anställa en privatdetektiv som har i uppgift att hitta resten av supermänniskorna. Med i soppan finns naturligtvis också forksningslabbets chef (eller vad han nu egentligen är för en) som tydligen jagat efter Max och de övriga rymlingarna de senaste tio åren.
   Att Dark Angel är en pilotepisod märks nog så tydligt. Huvudpersonen presenteras, men man är noga med att lämna en hel del frågor om hennes bakgrund obesvarade. På samma sätt presenteras de övriga huvudpersonerna och seriens utgångsläge byggs upp.
   Huvudpersonen Max är relativt intressant, men sist och slutligen är hon åtminstone i pilotepisoden såpass känslokall och avlägsen att tittaren mera drar sig till hennes mystiska bakgrund än till hennes person. En trevlig liten detalj är att man har gjort en av huvudpersonens vänner lesbisk, utan att ändå göra något extra stort nummer av saken. Även i övrigt tycks den värld Dark Angel skildrar vara mer tolerant än vår värld och för en gångs skull har vi en tv-serie där andelen vithyade inte verkar helt överproportionerad.
   Själva intrigen är egentligen inget speciellt, men den värld som tittaren får en glimt av är tillräckligt intressant för att åtminstone undertecknad kunde tänka sig att ge serien en chans och följa med några episoder. Den möjligheten finns faktiskt då MTV3 kommer att börja visa serien Dark Angel fr.o.m. 4.9 kl. 22.30.

-Ben Roimola- 2.9.2001
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]