[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Dogma

[Pärmen på Dogma]
Regi: Kevin Smith
Manus: Kevin Smith
I huvudrollerna: Ben Affleck, Matt Damon, Linda Fiorentino, Salma Hayek, Jason Mewes, Kevin Smith
och Chris Rock
Längd: ca 124 min
Åldersbegränsning: F-16
Videons bildformat: vidbild
Finsk titel: Dogma,
hyrvideo, finns även som DVD
Distibutör: Scanbox (http://www.scanbox.fi)
Recensionsformat: video
Filmens webbsida finns på http://www.dogma-movie.com
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Title?0120655
Enhörningens poäng: 9 (av 10 möjliga)

Kortkort:
Dogma är en intelligent och humoristisk modern fantasy-film. Filmen berättar om två änglar som i tiderna blivit utslängda från Himlen och tvingats att leva på Jorden till tidens ände. Nu har änglarna dock kommit på ett kryphål i Guds bestämmelser och besluter att återvända till himlen. Gud har dock sitt att säga i saken...

Lite längre
Dogma är en fantasyfilm där händelserna utspelar sig i nutiden. Ben Affleck och Matt Damon spelar två änglar som straffats till ett evigt liv på Jorden. Den Katolska kyrkans förnyelseprojekt, Catholicism - Wow!, som strävar till att göra de Katolska lärorna mer tilltalande för den moderna människan genom att t.ex. ersätta krusifixet med The Buddy Christ, en Jesus som inte hänger på korset, utan visar tummen upp och blinkar med ögat, ger de fördömda änglarna en idé till en möjlig väg tillbaka till Himlen.
   Fördömda änglar vill man dock inte se i Himlen, så Guds sändebud framför Hans vilja till abortläkaren Bethany, spelad av Linda Fiorentino. Hennes uppgift blir inget mindre än att stoppa änglarna. Detta sparkar igång en historia med bl.a. djävlar, muser, profeter och den trettonden aposteln.
   Dogma tacklar ett svårt ämne, den kristna religionen, och lyckas så gott som perfekt. Det skulle vara enkelt för en sådan här film att vara mer eller mindre vanhelgande och slå ner religionen, men det gör inte Dogma. Filmen ser kritiskt på delar av den kristna tron, men lyckas samtidigt vara mycket religiös på ett hälsosamt och icke påtvingat sätt. Dogma tar ann sitt ämne genom en glasklar spekulation: Hur skulle det egentligen vara om Gud, Himlen, änglarna och allt som tillhör den kristna mytologin existerade helt konkret i vår moderna värld. Det är en sak att läsa i bibeln om en brinnande buske, men hur skulle det vara att se denna brinnande buske i sin egen sängkammare?
   Dogma angriper även svåra problem som våld och rasism och fastän det är en humoristisk film nöjer man sig inte med enkla lösningar, nej det här är sf som bäst, det här är en film som får tittaren att tänka och ännu bättre, att tänka på traditionella saker på ett nytt sätt.
   Intrigen för tankarna snabbt till Neil Gaiman och Douglas Adams. Det hela kunde faktiskt vara en amerikansk version av Gaimans & Terry Pratchetts roman Good Omens. Filmens visuella uttryck leder å sin sida tankarna nu och då till Quentin Tarantinos filmer. Det är ingen stor överraskning att Gaiman, Adams och Tarantino tillsammans med många andra nämns i som inspirationskällor i sluttexterna.
   Dogma är en film som säkert håller att se flere gånger. Det är också en film som säkert kan uppröra folk, speciellt om man inte har tankarna med sig. Dogma är inget flummigt äventyr utan fantasy av bästa klass, fantasy som väcker tankar. Enhörningen rekommenderar varmt!

-Ben Roimola- 13.11.2000
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]