[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Dragonfly

[Pärmen på Dragonfly.]
Regi: Tom Shadyac
Manus: Brandon Camp, David Seltzer
och Mike Thompson
Musik: John Debney
I huvudrollerna: Kathy Bates, Kevin Costner, Linda Hunt, Joe Morton
och Susanna Thompson
Längd: ca 100 min
Ursprungsland och -år: USA, 2002
Åldersgräns: F-11
Bildformat: vidbild (DVD:n lär ha anamorfisk vidbild)
Finsk titel: Sudenkorento
Distributör: FS Film Oy (http://www.fs-film.fi)
hyr- och köpvideo, finns även som DVD
Recensionsformat: video
Filmens webbsida finns på http://www.dragonflymovie.com/
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0259288
Enhörningens poäng: 8

Dragonfly är filosofi i rörliga bilder, som kretsar sig runt Dr Joe Darrows (Kevin Costner) sorgearbete efter den bortgångne frun och sin övertygelse att det inte finns något liv efter döden. Hans övertygelse får sig en törn när cancersjuka barn berättar om sina nära döden upplevelser (NDU) och poltergeistfenomen dyker upp i hans eget hem. Båda fenomenen tycks dessutom ha anknytning till hans döda fru. Dragonfly kan sägas hantera tre skilda fenomen som i filmen bakas samman, nämligen NDU, poltergeistar och den personliga sorgen. De två första står som bevis för liv efter detta, medan sorgearbetet står för motbevis: det är enbart känslorna som spelar en ett spratt. Dragonfly tar inte ställning utan visar på en möjlig diskussion i ämnet och ger en överraskande tolkning av dilemmat.
   Dragonfly beskriver NDU på ett korrekt sätt och med öppet sinne. Forskningen inom området har gått framåt sedan 70-talets trevande försök och nu är NDU ett accepterat faktum inom medicinen - även om förklaringarna fortfarande är tvistefrågor. Att patienter med hjärtstillestånd har utanför kroppen upplevelser där de kan se personalen från ovan göra återupplivningsförsök på deras kroppar och höra konversationer har gjort att flera sjukhus ändrat sin policy hur man beter sig korrekt inför en människa man tror just dött. Förståeligt nog vill man inte prata om den "döde" i rå sjukhusjargong om patienten vaknar till liv och kan återge vad som sagts och av vem.
   Forskningen har gått vidare till att analysera de personer som kan utföra utanför kroppen upplevelser på kommando, men där är resultaten mycket osäkrare.
   Att poltergeistfenomenen existerar är också bevisat på ett övertygande sätt. [Hmm... kommenterar chefred.] Saker som förflyttar sig utan mänsklig kraft, men underligt nog ofta tycks ha samband med någon ung frustrerad personlighet. Poltergeistar är väl mest kända för obehagliga hemsökelser i verkliga livet, men i filmen antyder de mera att Joes fru fortfarande finns till någonstans och söker kontakt. Dragonflys avsikt är genomgående inte att skrämmas utan att förundra och skapa tankar kring ämnet livet efter döden. I detta ingår Joes sorgearbete på ett varmt och berörande sätt och hur hans tro och förhoppningar påverkar hans syn på andevärlden tills han blir närmas besatt av tanken.
   Rollistan består av Kevin Costner, Kathy Bates (Titanic) och den lilla skinntorra Linda Hunt: en skicklig skådespelare som i Dragonfly fått en biroll som kontroversiell nunna forskande i NDU:er.
   Trots att Dragonfly kan rekommenderas och ämnet livet efter detta är nog så viktigt och intressant bidrar den inte med något revolutionerande. Och även om den hanterar övernaturliga fenomen är den knappast enligt min mening äkta sf - vad nu det sen är ... Men som en gripande film och grogrund till debatt är den givande.

-Peter Damlin- 11.2.2003
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.


[Tillbaka till Näthörningen]