[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Dragonheart: A New Beginning

[Pärmen på Dragonheart A New Beginning]
Regi: Doug Lefler
Manus: Shari Goodhartz
I huvudrollerna: Chris Masterson,
och Robby Benson som drakens röst
Längd: ca 80 min
Åldersbegränsning: T-12
Videons bildformat: TV-format (4:3)
Finsk titel: Viimeinen lohikäärme 2,
hyr- och köpvideo
Distibutör: Universal Pictures Finland
Recensionsformat: video
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0214641
Enhörningens poäng: som barnfilm 8, som vuxenfilm 6

Kortkort:
Dragonheart: A New Beginning är en "äkta" fantasyfilm med drakar (nå, en åtminstone, riddare och svärdsdueller). Händelserna utspelar sig i en pseudomedeltida värld som i så många fantasyhistorier av det här slaget. Filmens målgrupp är dock barn runt 10 år, vilket tyvärr märks i att äldre tittare kan ha svårt att orka med filmen.

Lite längre:
Filmen Dragonheart: A New Beginning rider på filmen Dragonhearts inte så väldigt stora succé. Egentligen har de här två filmerna inte så värst mycket gemensamt, men inte är de nu så olika heller att man inte kunde tänka sig att intrigen i båda filmerna utspelar sig i samma värld. Vi har alltså igen en hjälte och en drake. Det faktum att världens sista drake dog i slutet av den första filmen kringås enkelt genom att man hittat ett bortglömt drakägg som sedan kläckts.
   Enligt en profetia kommer en drake att sprida förödelse då en tvåsvansad komet uppenbarar sig på himlen. För att undgå katastrofen hålls den lilla draken undangömd i ett kloster. Profetian är dock inte så obskyr som klostrets munkar kunde hoppas och då kometen uppenbarar sig på himlen blir en och annan intresserad av vad munkarna egentligen gömmer i klostrets källare.
   Filmens hjälte och även själva draken är märkbart yngre än i den första filmen, men så kan också Dragonheart: A New Beginning klassas som en hederlig barnfilm, eller kanske ungungdomsfilm om man inte vill kalla sesådär 10-12-åringar för barn längre.
   Jo, undertecknad tror at den här filmens bästa målgrupp är barn omkring tio års ålder. Man kunde ju också kalla filmen för en familjefilm, men den lyckas nog inte riktigt lika bra i att underhålla den äldre delen av familjen som den yngre.
   Som barnfilm fungerar den nya Dragonheart-filmen bra. Filmens hjältar är unga och således lätta att indentifiera sig med. Filmen är spännande utan att vara skrämmande och har några rätt så överraskande element i intrigen.
   För en film med riddare och svärd innehåller Dragonheart: A New Beginning förvånande litet våld. De få vålds- och kampscener som finns får en närmast att tänka på gamla westernfilmer, eller Errol Flynns Robin Hood-bravader. Inget strittande blod eller fruktansvärt vridna dödsmasker här inte. Sedda med vuxna ögon är filmens kampscener för det mesta pinsamt dåliga, men ett par uppiggande undantag förekommer.
   Till skillnad från sin föregångare är Dragonheart: A New Beginning gjord direkt för video. Detta märks i vissa scener som ser på något sett billiga ut. Specialeffekterna med den datorgenererade draken i spetsen fungerar nog på TV, men är inte närä nog lika maffiga som i den första filmen.
   Dragonheart: A New Beginning kan rekommenderas för barnfamiljer, men för vuxna fantasyfans finns nog bättre alternativ.

-Ben Roimola- 18.12.2000
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]