[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Eight Legged Freaks

[Pärmen på Eight Legged Freaks.]
Regi: Ellory Elkayem
Manus: Jesse Alexander & Ellory Elkayem
Musik: John Ottman
I huvudrollerna: David Arquette, Scarlett Johansson, Scott Terra
och Kari Wuhrer
Längd: ca 95 min
Ursprungsland och -år: USA, 2002
Åldersgräns: F-11
Bildformat: tv (4:3)
Finsk titel: Kahdeksanjalkaiset kummajaiset
Distributör: Sandrew Metronome Distribution Finland Ab (http://www.sandrewmetronome.fi)
hyr- och köpvideo, finns även som DVD
Recensionsformat: video
Filmens webbsida finns på http://eightleggedfreaks.warnerbros.com/
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0271367

Kan en film om jätteinsekter vara bra? Är det inte ett uttjatat ämne vi lämnat bakom oss för länge sen? Men som med så mycket annat dras även denna gamla trasa fram och dammas av. Nostalgi? Kanske. Någon mindtwister är den i alla fall inte, fast sist och slutligen: helt okej. Skräckfaktorn är inte särskilt hög. Filmen är både sockrad och saltad med humor och det är väl så en dylik film ska göras idag - om den alls ska göras, som sagt. Naturligtvis har den sin inspiration i 50-talets mass-sf-skräckisar, men utspelas i modernt sammanhang där kvinnorna är jämställda i hjälteyrket, och inte bara dekorativa och högljudda inslag.
   Ellory Elkayem - som tycks ha sina fingrar i de flesta syltburkar i denna produktion (Han har skrivit storyn, regisserar och står delvis för manuset!) lyckas göra en pastisch som inte är parodi, men inte heller patetisk. Filmen är sevärd, men den som förväntar sig en spännande skräcktriller göre sig inte besvär och man är sparsam med ketchupen. Storyn är omöjlig från början till slut - och det är väl så det ska vara i sf. Själv undrar jag ofta: varifrån kommer denna imbecilla idé att gift i kloakerna inte tar död på ohyran utan i stället skapar slemmiga odjur, att radioaktiv strålning inte dödar, utan tvärtom är en frambringare av allsköns superkrafter från osynlighet till Godzilla?
   Inga stora namn med i filmen. I övrigt behöver man inte veta så mycket. Spindlarna attackerar huvudlöst sen kör vi så det ryker!

-Peter Damlin- 6.2.2003
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.


[Tillbaka till Näthörningen]