[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


El Espinazo del Diablo

[Pärmen på El Espinazo del Diablo.]
Regi: Guillermo del Toro.
Manus: Guillermo del Toro, Antonio Trashorras
och David Muñoz.
Musik: Javier Navarrete & Pedro Navarrete.
I huvudrollerna: Federico Luppi, Eduardo Noriega, Marisa Paredes
och Fernando Tielve.
Längd: ca 103 min
Ursprungsland och -år: Spanien och Mexiko, 2001.
Åldersgräns: 15
Bildformat: anamorfisk vidbild.
Finsk titel: The Devil's Backbone
Distributör: Oy Future Film Ab (http://www.futurefilm.fi)
hyr- och köpDVD.
Recensionsformat: DVD
Filmens webbsida finns på http://www.elespinazodeldiablo.com/, en engelsk version finns på http://www.sonyclassics.com/devilsbackbone/.
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0256009.
DVD-fakta:
 • Bildformatet är anamorfisk vidbild.
 • Ljudspåret är det spanska originalet i Dolby Digital 5.1.
 • Textning på svenska, finska, norska och danska.
  Bonus:

  Första skivan
 • Otextat engelskt kommentarspår av Guillermo del Toro och Guillermo Navarro.
 • Cast & Crew: engelska textbiografier om Guillermo del Toro, Eduardo Noriega, Marisa Paredes och Federico Luppi.
 • Spansk biotrailer (1,24 min, vidbild, otextad).
  Andra skivan: (bonusmaterialet är textat endast på engelska)
 • Making of-dokumentär (18,40 min, 4:3, filmsekvenserna i vidbild): innehåller korta intervjuer med olika medlemmar i filmteamet, diverse bilder från bakom kulisserna och korta klipp ur filmen. Bara engelsk textning.
 • Storyboards (sammanlagt ca 11 min, anamorfisk vidbild): tecknade s.k. storyboards visas parallellt med fem olika scener ur filmen.
 • Sfx (16,32 min, 4:3): ganska intetsägande collage av filmsnuttar som presenterar de olika specialeffekterna närmare.
 • Trailers. Samma spanska biotrailer (1,24 min, vidbild) som på första skivan, men med engelsk text tillgänglig (varför bara här?), plus två TV-spots (vidbild) utan textning, 20 sek. resp. 10 sek.

Enhörningens poäng: 8

El Espinazo del Diablo, eller The Devil's Backbone i Finland, är en kuslig men vacker blandning av skräck och krigstida drama. Filmen är regisserad av Guillermo del Toro (Mimic, Blade II, m.fl), som verkligen imponerar visuellt och med sin förmåga att skapa stämning. Sällan ser man så här vackert gjorda filmer, även om den nog påminner om vissa andra moderna spanska filmer.
   Berättelsen utspelar sig under inbördeskriget i Spanien år 1939. Den tioårige Carlos far dör i striderna, och pojken lämnas på ett undangömt barnhem mitt ute i ingenstans. Det dröjer inte länge förrän det visar sig att det vilar ett nät av mörka hemligheter över pojkbarnhemmet. Bland annat spökar det där.
   Det finns alltså övernaturliga inslag i El Espinazo del Diablo, men de är sist och slutligen bara en del av en större helhet. Hellre än skräckfilm borde man kanske prata om thriller, för den värsta grymheten står de "vanliga" människorna för. Det torde vara bäst att inte avslöja mer än så här om handlingen. Berättelsen är hur som helst unik och välskriven, och stämningen i filmen blir allt mörkare och mera gastkramande (bokstavligenŠ?) vartefter tittaren börjar förstå hur saker och ting ligger till.
   Det här är ingen dussinskräckthriller, utan en kvalitetsfilm. Det kan verka underligt att självaste Pedro Almodóvar har varit med och producerat något som marknadsförs som en skräckfilm, men när man väl har sett filmen känns det helt naturligt.
   Future Films dubbel-dvd är ovanligt snyggt förpackad i en lyxig digipack slipcase. Extramaterialet är inte så väl tilltaget som man först kanske tror, men ganska nöjd kan man vara då det inkluderar bland annat ett kommentarspår på engelska av del Toro och fotografen Guillermo Navarro, samt en faktiskt relativt intressant "making of"-dokumentär.
   Summa sumarum: El Espinazo del Diablo är väl värd att åtminstone hyra.

-Michael Karlsson- 27.8.2003
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.


[Tillbaka till Näthörningen]