[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Elektra

[Pärmen på Elektra]


Regi: Rob Bowman
Manus: Raven Metzner, Zak Penn & Stu Zicherman
Musik: Christophe Beck
I huvudrollerna: Jennifer Garner, Kirsten Prout, Terence Stamp & Goran Visnjic
Längd: ca 93 min
Ursprungsland och -år: USA, 2005
Åldersgräns: 15
Bildformat: anamorfisk vidbild
Finsk titel: Elektra
Distributör: FS Film Oy
hyr- och köpDVD.
Recensionsformat: DVD
Filmens webbsida finns på http://www.elektramovie.com/
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/title/tt0357277/combined
DVD-fakta:

  • Bildformatet är anamorfisk vidbild.
  • Skivan innehåller förutom originalljudspåret på engelska som DTS 5.1 och Dolby Digital 5.1 även en ungersk dubbning, även den Dolby Digital 5.1.
  • Textning på svenska, finska, norska, danska, engelska och ungerska.

Bonus: (inget av bonusmaterialet är textat)

  • Inside look: Trailers för Fantastic Four (1,18 min, vidbild) och Ice Age 2 (0,20 min, anamorfisk vidbild)
  • Deleted scenes (2,37 min, 1,16 min och 1,19 min, anamorfisk vidbild): Tre bortklippta scener av vilka de två första kan ses med kommentarer av regissören och någon onamngiven person. Scenerna kan ses var för sig eller alla i ett kör.
  • The making of Elektra (12,59 min, vidbild): Sedvanlig reklamaktig "making of" som förutom själva berättelsen behandlar speciellt kampträningen och dräkterna.
  • Elektra: Incarnations (52,50 min, anamorfisk vidbild): Riktigt bra och intressant dokumentär om hur Elektra skapades och utvecklades i serierna. Frank Miller, Klaus Janson, Bill Sienkiewicz, Brian Michael Bendis och Greg Rucka intervjuas om serien.
  • Daredevil director's cut sneak peek (1,28 min, vidbild): Reklamsnutt om den förlängda versionen av Daredevil-filmen

Kortkort:
Det finns filmer som absolut ingen i hela vida världen skulle sakna ifall de inte existerade. Det här är en av dem. Obesrvera dock att dokumentären Elektra: Incarnations som finns bland bonusmaterialet är såpass bra att det kan löna sig att köpa DVD:n bara för dens skull om man är intresserad av serier och/eller Elektra och får DVD:n mycket billigt.

Lite längre:
Elektra är en intressant karaktär som serieskaparen Frank Miller hittade på då han skrev äventyr för Daredevil-serien. Det som gör Elektra intressant är att hon balanserar mellan det goda och det onda. Hon är också, för det mesta, helt oberoende av andra och har sin egen agenda som hon följer.

Jag kom i kontakt med Elektra genom Frank Millers och Bill Sienkiewiczs serialbum Elektra: Assassin (1986-1987). En fantastisk berättelse som kunde bli en ytterst intressant film, men knappast ändå i Hollywood.

Först tyckte jag det var synd att filmen Elektra inte hade något med seriealbumet i fråg att göra, men egentligen är det kanske bara bra.

Filmen Elektra gjorde en störtdykning och krashlandning då den släpptes på bio i USA. Vad vet amerikanarna om film, ibland förstår de helt enkelt inte hur bra vissa filmer är. Efter den amerikanska floppen försvann Elektra från listorna över kommande biofilmer här i Finland, det blev klart att filmen hos oss skulle ges ut direkt på video/DVD.

De första fem minuterna av Elektra är riktigt effektiva. Jennifer Garner är ultracool som den ostoppbara lönnmördaren Elektra, kvinnan utan hjärta och samvetskval.

Det hela fungerar ännu relativt bra omkring tre kvart till. Vi får veta smått om Elektras bakgrund och lite om hennes klart känslohämmade personlighet. Men så börjar det ganska snabbt barka åt helsike. Vår superlönnmörderska klarar inte av sitt nya uppdrag och snabbare än man hinner trycka på stop-tangenten på fjärrkontrollen har isiga lönnmörderskan omvandlats till en snyftande styvmorskandidat. Samtidigt glider hela filmen in i en fas som gör att man verkligen förstår varför en del människor tycker att serier, och speciellt då action-serier, är hjärnlös pseudounderhållning som har absolut inget att ge en vuxen människa och egentligen inte någon tänkande varelse oavsett ålder.

Filmer som den här borde förbjudas – nej, de borde inte ens få göras.

Filmen Elektra fungerar inte som action på någon nivå. Kampscenerna är otroligt dåligt koreografierade och filmade. Den inre logiken håller inte alls. SuperElektra som i en scen är ostoppbar, fumlar i nästa scen som en skolflicka. Superskurkarna, som är som från värsta ö-klassens super"hjälte"serietidning och som finns med endast för att något ljushuvud kommit på idén att skapa "verkligen häftiga" specialeffekter, är ostoppbara och bättre än någon annan tills de plötsligt dör bara för att det står så i manuskriptet.

Filmen Elektra fungerar inte på något plan alls. Skådespelarprestationer, nej. Scenografi, nej. Dramaturgi, nej. Dräkterna, nej. Specialeffekterna, nej. Manuskriptet. nej. Regin, nej. Själva berättelsen, nej.

Den här filmen är inte ens dålig. Den är helt enkelt ingenting.

Bonusmaterialet är lika intetsägande som själva filmen förutom den långa dokumentären Elektra: Incarnations, som berättar om serie"hjälten" Elektra. Frank Miller berättar hur han skapade Elektra för Daredevil-serien och sedan dödade karaktären. Klaus Jansen, som tuschade serien berättar mer om den tekniska sidan av serietecknandet och -skapandet. Bill Sienkiewicz berättar om Elektra: Assassin-helheten medan Brian Michael Bendis och Greg Rucka berättar hur det varit att göra nya berättelser för karaktären efter att den återupplivats.

Den mycket intressanta dokumentären ger en bra helhetsbild om Elektra som seriefigur och ger flera intressanta glimtar om serieskapandet i allmänhet.

Dokumentären är såpass bra att det lönar sig att plocka åt sig DVD:n då den landar i REA-korgarna om ett halvår. Fem euro kan man nog betala för en såpass intressant dokumentär, men observera att programmet inte är textat ens på engelska, så det gäller att kunna språket för att få något ut av det hela.

-Ben Roimola- 29.7.2005
Vill du kommentera filmen? Skriv då ett inlägg i Enhörningens forum.
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.[Tillbaka till Näthörningen]