[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Escape from L.A.

[Pärmen på Escape from L.A.]
Regi: John Carpenter
Manus: John Carpenter, Debra Hill & Kurt Russell
Musik: John Carpenter & Shirley Walker
I huvudrollerna: Georges Corraface, A.J. Langer
och Kurt Russell
Längd: ca 97 min
Ursprungsland och -år: USA, 1996
Åldersgräns: 15
Bildformat: anamorfisk vidbild
Finsk titel: Pako L.A:sta
Distibutör: Paramount / Finnkino (http://www.finnkino.fi/videot)
hyrv- och köpDVD
Recensionsformat: DVD
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0116225
DVD-fakta: Bildformatet är anamorfisk vidbild; ljudspåret är Dolby Digital 5.1 och finns även som en tysk dubbning; textning på svenska, finska, danska, norska, isländska, engelska, engelska för hörselskadade, arabiska, bulgariska, nederländska, polska, rumänska, tjeckiska, turkiska, tyska och ungerska; bonus: filmens trailer.
Enhörningens poäng: 6

Kortkort:
Action-sf i nära framtiden. Har du sett Escape from New York har du egentligen redan sett en ofantligt mycket bättre version av den här filmen.

Lite längre:
Escape from L.A. är närmast en kopia på John Carpenters tidigare film Escape from New York. Likheterna är såpass många att man får fråga sig varför den här L.A.-versionen egentligen gjorts? För dem som sett den tidigare filmen har den här filmen faktiskt inte mycket att ge: nästan precis samma sak med samma rollfigurer, samma huvudperson och av samma regissör.
   Det hela blir inte bättre av att effekterna, speciellt då de datorgenererade, är pinsamt dåliga. Tekniken inom datoranimation har säkert tagit storsteg sedan 1996 då filmen gjordes, men visst är ju t.ex. Jurassic Park och Abyss äldre filmer och ändå är deras efekter flerfalt bättre.
   Escape from L.A. berättar om hårdingen Snake Plissken (Kurt Russell) som sänds på ett närmast självmordsuppdrag till Los Angeles. En enorm jordbävning har separerat en stor del av LA-området från den amerikanska kontinenten. Presidenten har förklarat området till deportationszon för alla som bryter mot de nästan fundamentalistiskt hårda morallagarna i USA.Tyvärr hamnar presidentens dotter och kontrolldosan till landets nya satellitvapen i LA. Snake får i uppdrag att hämta tillbaka dosan och som en uppmuntran blir han injicerad med ett virus som dödar honom på ett antal timmar. Hämtar han dosan tillbaka i tid får han motgiftet.
   Intrigen är alltså närmast identisk med Escape from New York, som trots sin ålder är en bättre film på alla sätt. De sista tio minuterna av Escape from L.A. räddar en hel del och visst går filmen att se, men eftersom filmen är så lika som NY-filmen känner man sig ändå litet lurad.

-Ben Roimola- 21.10.2001
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]