[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Event Horizon

[Pärmen på Event Horizon]
Regi: Paul Anderson
Manus: Philip Eisner
Musik: Michael Kamen
I huvudrollerna: Laurence Fishburne, Richard T. Jones, Sam Neill, Sean Pertwee, Kathleen Quinlan
och Joely Richardson,
Längd: ca 92 min
Ursprungsland och -år: USA/Storbritannien 1997
Åldersgräns: 15
Bildformat: anamorfisk vidbild
Finsk titel: Viimeinen horisontti
Distibutör: Paramount / Finnkino (http://www.finnkino.fi/videot)
hyr- och köpDVD
Recensionsformat: DVD
Filmens webbsida finns på http://www.uip.com/event2/
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0119081
DVD-fakta: Bildformatet är anamorfisk vidbild; originalljudspåret är Dolby Digital 5.1 likaså den tyska dubbningen medan dubbarna på tjeckiska och ungerska är Dolby surround; textning på svenska, finska, norska, danska, engelska, engelska för hörselskadade, arabiska, holländska, polska, turkiska och tyska; bonus: filmens trailer i anamorfisk vidbild (2,16 min).
Enhörningens poäng: 8

Kortkort:
Välgjord skräck-sf litet i stil med Alien.

Lite längre:
Event Horizon börjar som imponerande tvättäkta rymd-sf. Här har vi allt som en fan av rymd-science fiction kan önska sig: stiliga rymdvyer, intressant designade rymdskepp och en fullt trovärd omgivning där interplanetära rymdfärder är en del av åtminstone några människors vardag.
   Det experimentella rymdskeppet Event Horizon försvann under sin jungfrufärd för sju år sedan. Nu har man snappat upp ett nödrop från ett skepp i bana runt Neptunus. Det visar sig att rymdfarkosten i nöd är Event Horizon. Ett professionellt räddningsteam under ledning av rymdkapten Miller (Laurence Fishburne) och med Event Horizons huvudutvecklare William Weir (Sam Neill) skickas ut med uppdrag att ta reda på vad som egentligen hände och rädda vad som räddas kan.
   Väl framme i bana runt Neptunus hittar de Event Horizon som blivit ett veritabelt spökskepp. Att klura sig fram till vad som egentligen hänt med besättningen visar sig vara svårare än man tänkt sig. Så småningom blir det allt klarare för räddningsmanskapet att det är något mystiskt som försiggår sig på skeppet.
   Filmen ändrar sin karaktär från 2001-2010-Mission to Mars-aktig rymdfärds-sf till mörkare mer skrämmande vyer i stil med Alien och även mer sedvanliga skräckfilmer. Den här karaktärsändringen sker ganska så omärkbart. I något skede märker man bara att man sitter där och i stället för att beundra rymdvyer är man vettskrämd.
   Event Horizon är en lyckad science fiction film och en lyckad skräckfilm. Jag måste medge att jag blev förvånad då jag märkte att filmens åldersgräns endast var 15. Filmen innehåller kanske inte så mycket grafisk skräck och våld, men den har en mycket intensiv atmosfär.
   Gillar du skräckfilmer kommer du troligen även att gilla Event Horizon. Gillar du rymd-sf och har mage för en skräckupplevelse kan Event Horizon vara en trevlig omväxling.

-Ben Roimola- 20.1.2002
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]