[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


The Evil Dead

[Pärmen på The Evil Dead.]
Regi: Sam Raimi.
Manus: Sam Raimi.
Musik: Joseph LoDuca.
I huvudrollerna: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss, Betsy Baker, Hal Delrich
och Sarah York.
Längd: ca 82 min.
Ursprungsland och -år: USA, 1981.
Åldersgräns: 18.
Bildformat: anamorfisk vidbild (OBS: originalformatet är ca 4:3).
Finsk titel: Sam Raimin Evil Dead.
Distributör: Oy Future Film Ab (http://www.futurefilm.fi)
köp DVD
Recensionsformat: DVD.
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/title/tt0083907/combined
DVD-fakta:
  • Bildformatet är anamorfisk vidbild.
  • Skivan innehåller det engelska originalljudspåret ommixat till Dolby Digital 5.1.
  • Textning på svenska och finska.

Bonus: (OBS: kommentarspåren nämns inte på omslaget!)

  • Två otextade engelska kommentarspår, det ena med regissören Sam Raimi och producenten Robert Tapert, det andra med Bruce Campbell. Båda är utmärkta, speciellt Campbells.
  • Discovering Evil Dead (13,02 min, vidbild, otextad): Dokumentär med intervjuer med folk som distribuerade filmen, dels om mottagandet dels deras egna åsikter. Intressant.
  • Paneldiskussion i Hollywood (7,15 min, bildformat 4:3, otextad): Filmad hösten 2001, ordnad av Anchor Bay. Robert Tapert, Ellen Sandweiss och Betsy Baker berättar några anekdoter.
  • Alternativa, oanvända tagningar (sammanlagt 18,07 min, bildformat 4:3, otextade): Obearbetade, vilket betyder t.ex. att regissörens instruktioner till skådisarna hörs. Överlag ganska lustigt material.
  • Cast & Crew: Engelska textbiografier om Sam Raimi och Bruce Campbell.
  • Fem olika trailers för filmen (sammanlagt knappt fyra minuter, en trailer med vidbild, resten 4:3).
  • Ett välgjort häfte med biografier, bilder och diverse trivia följer också med. På engelska.

Enhörningens poäng: 9

Fem ungdomar åker till en gammal stuga belägen i en stor skog - mitt ute i ingenstans - för att slappna av och ha kul. I källaren hittar de en märklig bok, "The Book of the Dead" (Necronomicon), och ett ljudband, inspelat av en professor som i stugan har forskat i bokens innehåll. På bandet uttalar professorn en besvärjelse, och när ungdomarna lyssnar på det väcks onda krafter till liv. Följderna är blodiga. Mycket blodiga.
   Jep, det är förstås skräckklassikern The Evil Dead det handlar om. Över 20 år efter den ursprungliga premiären kom den år 2003 äntligen till biograferna i Finland, och nu släpper Future Film den på DVD.
   Visst syns det att Sam Raimis debutfilm är billigt gjord jämfört med hans senare verk, till exempel Spider-Man (2002). Men hans kamerasvep, val av bildvinklar och klipp var redan här kreativt gjorda, och ljudvärlden är också fantasifull. Ännu efter alla dessa år känns vissa scener skrämmande, och det är tillräckligt med stil också på resten för att göra helheten till en äkta klassiker. Självklart obligatorisk för varje vän av skräckfilmer.
   Frågan i det här fallet är då alltså främst huruvida Future Films DVD gör denna klassiker rättvisa. Kort sagt: jo, det gör den. Förpackningen är riktigt snygg och ett välgjort häfte med diverse trivia följer med. Tekniskt sett är DVD:n inte direkt någon höjdare, men bristerna beror främst på hur originalfilmen gjordes. Det syns ändå att DVD-versionen har restaurerats och remastrats, så man kan vara nöjd med den.
   Filmens ursprungliga bildformat var 1.37:1, men på DVD:n har den beskurits till 16:9 vidbild. Då jag såg The Evil Dead på bio ifjol var den så hårt beskuren att bland annat människors huvuden ibland hamnade utanför bild. På DVD:n blir det dock tackolov aldrig så störande.
   Bonusmaterialet håller också god nivå. Av någon orsak nämns det inte på omslaget att det finns två kommentarspår, ett med Sam Raimi och producenten Robert Tapert och ett med Bruce Campbell, som spelade filmens kämpe Ashley. Båda spåren är bra och speciellt Campbells är väldigt underhållande och ett måste för varje Evil Dead-fan. Man kommer aldrig att se filmen på samma sätt efter att ha hört det.
   Utöver kommentarspåren finns det också en dokumentär om filmens lansering och distribution, en kort paneldiskussion från 2001, och några lustiga oanvända tagningar. Future Films The Evil Dead är alltså ett bra paket - rekommenderas varmt!

-Michael Karlsson- 22.3.2004
Vill du kommentera filmen? Skriv då ett inlägg i Enhörningens forum.
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.[Tillbaka till Näthörningen]