[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Evolution

[Pärmen på Evolution]
Regi: Ivan Reitman
Manus: David Diamond, Don Jakoby
och David Weissman
Musik: John Powell
I huvudrollerna: David Duchovny, Orlando Jones
och Julianne Moore
Längd: ca 103 min
Ursprungsland och -år: USA, 2001
Åldersgräns: 11
Bildformat: tv (4:3)
Finsk titel: Evoluutio
Distibutör: Oy Egmont Entertainment Ab (http://www.egmont-entertainment.fi)
hyr- och köpvideo, även som DVD
Recensionsformat: video
Filmens webbsida finns på http://www.countingdown.com/evolution/
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0251075
Enhörningens poäng: 6

Kortkort:
Medelmåttig sf-komedi som bara blir värre mot slutet. Ivan Reitman har gjort roligare filmer, se t.ex. Ghostbusters i stället.

Lite längre:
David Duchovny spelar agent Fox Mulder... ursäkta biologilärare Ira Kane. Tillsammans med sin kollega på det lokala gynmasiet, geologiläraren och tränaren för skolans kvinnliga volleybollslag Harry Block (spelad av Orlando Jones), får han nys om en meteor som fallit ner i närheten. Vid närmare undersökning av meteoriten finner Kane och Block att rymdstenen myllrar av utomjordiskt encelligt liv.
   Våra hjältar känner direkt osen av Nobellpriset och ser vägen till ett bättre liv öppna sig framför dem. Vägen till ryktbarhet försvåras dock avsevärt av ankomsten av militärens specialforskningsenhet som övertar meteoriten och all forskning kring den.
   Första halvan av Evolution är en relativt lovande sf-komedi. De encelliga rymdorganismerna som evolverar med en exponentiell hastighet är en intressant tankelek. Komedi och skräckelement blandas i en trevlig soppa litet i stil med t.ex. Gremlins.
   Då filmen senare övergår till en mer eller mindre sedvanlig monsterjakt är det intressanta slut. Kvar blir endast något som till det yttre liknar 50-talets monsterfilmer och där humorn dalat ner till pruttnivå.
   Värre filmer har man väl sett och för en geolog är det ju alltid roligt att se att en av huvudkaraktärerna är en idkare av denna ädla vetenskap.
   Evolution skulle nog ha haft potential för mycket mer än vad slutresultatet blev. Är du en rabid Duchovny fan har du naturligtvis redan sett filmen, i annat fall finns det bättre filmer att sätta sin tid på.

-Ben Roimola- 29.12.2001-15.1.2002
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]