[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Frank Herberts Dune

[Pärmen på Frank Herbert's Dune]
Regi: John Harrison
Manus: John Harrison
baserar sig på Frank Herberts roman Dune.
Musik: Graeme Revell
I huvudrollerna: William Hurt, Ian McNeice, Alec Newman
och Saskia Reeves.
Längd: ca 274 min
Ursprungsland och -år: USA, Kanada, Tyskland, 2000
Åldersgräns: F-15
Bildformat: vidbild (DVD:n lär ha anamorfisk vidbild)
Finsk titel: Dyyni
Distibutör: Oy Egmont Entertainment Ab (http://www.egmont-entertainment.fi)
hyr- och köpvideo, finns även som DVD
Recensionsformat: video
Filmens webbsida finns på http://www.scifi.com/dune/
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0142032
Enhörningens poäng: 8

Kortkort:
Tv-miniserie som baserar sig på Frank Herberts sf-klassiker Dune. Mycket lyckad och fungerande filmversion av romanen. Slår Lynchs filmversion med hästlängder.

Lite längre:
Dune, eller Arrakis-Ökenplaneten som romanen heter på svenska, är Frank Herberts mest kända verk och den hör utan tvekan till sf-klassikerna. Romanen är en tjock lunta om politik, intergalaktiska intriger och även litet ekologi. Att göra en filmadaption av Herberts roman hör till samma svårighetsklass som att göra en filmadaption av Sagan om ringen. Dune har en stor skara karaktärer och bakom huvudintrigen ligger en massiv bakgrund av historia som spänner långa tidsepoker och flere solsystem.
   David Lych försökte i tiderna på att göra en film av Herberts historia och misslyckades totalt (läs Enhörningens recension av filmen). John Harrisons version är avsevärt bättre. En av orsakerna är att Harrison inte har försökt komprimera en massiv bok till en enda film, utan i stället har gjort en miniserie. Det är för länge sedan jag läste Dune för att jag skulle kunna säga hur bra miniserien följer originalromanen, men åtminstone gör den det avsevärt bättre än Lynchs film.
   Ett problem som dyker upp direkt i tv-miniserien är den inte förklarar så väldigt mycket. Jag undrar hur väl man hålls med i svängarna om man inte har läst boken. Det vimlar av personer och titlar och termer. De sociala och politiska intrigerna är ihopflätade som kokad spagetti. Men å andra sidan, har man läst boken, ens för länge sedan, kan man luta sig tillbaka och njuta av de otroligt fina dräkterna och den snygga scenografin.
   Gillar du Herberts bok och skall du definitivt ge Frank Herbert's Dune en chans. Ett varningens ord dock: serien är ihopklippt till en enda fyra och en halv timmars långfilm och fast det här inte är frågan om snabb action blir man lätt på kroken och tittar igenom hela rasket i ett kör.

-Ben Roimola- 7.4.2002
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]