[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Frequency

[Pärmen på Frequency]
Regi: Gregory Hoblit
Manus: Toby Emmerich
Musik: Michael Kamen
I huvudrollerna: Jim Caviezel
och Dennis Quaid
Längd: ca 113 min
Åldersbegränsning: F-16
Videons bildformat: TV-format (4:3)
Finsk titel: Frequency,
hyr- och köpvideo även som DVD
Distibutör: FS Film (http://www.fs-film.fi)
Recensionsformat: video
Filmens webbsida finns på http://www.frequencymovie.com
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0186151
Enhörningens poäng: 9

Kortkort:
Utmärkt science fiction-thriller om en man som via amatörradio får kontakt 30 år bakåt i tiden. En annorlunda "tidsresebrättelse", rekommenderas!

Lite längre:
Frequency berättar om en en ung polis, som under en häftig solstorm får, via amatörradio, kontakt med sin far trettio år tillbaks i tiden. Det här är science fiction utan rymdraketer och strålpistoler, men science fiction som den är som bäst. Samtidigt är detta också ett utmärkt exempel på en historia som absolut inte kunde berättas utan sitt sf-element.
   Vår unga hjälte får alltså genom tiden kontakt med sin redan avlidne far. Han varnar sin pappa om den olycka där fadern dog och visst fungerar det, pappan klarar olyckan med skinnet i behåll.
   Men som vi vet brukar tidsparadoxer ploppa fram i sådana här historier och de gör de ju även nu. Om pappan inte dog, kan väl inte nutiden se ut som den nyss gjorde. Och det gör den inte heller. Småningom kommer vi in i filmens thrillerdel, ett mordmysterium som far och son försöker lösa genom ett samarbete genom tiden.
   Filmen klarar utmärkt de värsta logikfällorna som sådana här tidsreseskildringar brukar föra med sig. I Frequency reser ju ingen egentligen i tiden, utan det hela är frågan om direkt kommunikation genom tiden.
   Filmen lyckas väl i att skildra de två tidsepokerna där händelserna sker, nutiden och slutet av 1960-talet. Hur historiskt äkta varje liten detalj är vågar jag inte säga, men allt ser tillräckligt äkta ut. Frequency är dessutom inte en film som stöder på effekter och scenografi utan på en utmärkt berättelse. Det här är definitivt ingen lågbudjetfilm, men alla pengar har lika definitivt inte slösats på effekter, utan även mansusskribenten har fått sin välförtjänta andel.
   Med goda skådespelarprestationer och en historia som håller tittaren i ett fast grepp genom hela filmen är detta definitivt en film som man kan visa även åt de kompisar som inte i allmänhet gillar science fiction.

-Ben Roimola- 4.2.2001
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]