[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Futurama: Season 1

[Pärmen på Futurama-boxen.]
Regi: flere
Manus: flere
Musik: Christopher Tyng
I huvudljudrollerna: Phil LaMarr, John Di Maggio, Katey Sagal, Lauren Tom
och Billy West.
Längd: 13 * ca 22 min
Ursprungsland och -år: USA, 1999.
Åldersgräns: 7
Bildformat: tv (4:3)
Finsk titel: Futurama
Distibutör: FS Film Oy (http://www.fs-film.fi)
hyr- och köpDVD
Recensionsformat: DVD
Filmens webbsida finns på http://www.fox.com/futurama/
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0149460
DVD-fakta:
 • Hela första säsongen med sina tretton episoder är uppdelad över tre DVD-skivor.
 • Bildformatet är 4:3, vilket är originalformatet för den här tv-serien.
 • Skivorna innehåller förutom originalljudspåret på engelska även dubbade ljudspår på spanska och tyska. Alla ljudspåren är Dolby Surround.
 • Textning på svenska, finska, norska, danska, engelska, spanska (även bonusmaterialet) och tyska (även bonusmaterialet).
  Bonus:
 • Kommentatorljudspår för varje episod (textad på spanska och tyska). Med och kommenterar är alltid Matt Groening och David X. Cohen; med sig har de bl.a. episodens regissör och manusskribent samt beroende på episod antingen John Di Maggio (Bender m.fl.) eller Billy West (Fry, professorn m.fl.).
 • Hela pilotavsnittets manus, storyboards och råanimation.
 • Bortlämnade scener från episoderna Episode two: The Series Has Landed (1,23 min), I roommate (0,58 min), Love's Labour's Lost in Space (0,38 min), My Three Suns (0,55), Hell is Other Robots (0,45) och When Aliens Attack (0,33).
 • Reklam för Futurama Season 1 VHS & DVD (1,30 min).
 • Featurette (4,54 min): kort filmsnutt där Matt Groening, David X. Cohen och andra berättar om serien och hur den görs; informativt men onödigt kort.
 • Image gallery: ett 70-tal produktionsskisser med förklarande text på engelska. Fyra av bilderna har länkar till korta videosnuttar där Matt Groening berättar om de olika karaktärerna.
 • Utsrödda över de tre skivorna finns även gömda bonus i form av Futurama-versioner av kända filmaffischer.

Enhörningens poäng: 9

Kortkort:
En av de absolut bästa science fiction-tv-serierna. Rolig så in i tusan och innehåller massor med sf-ideér per episod.

Lite längre:
Den första säsongen av den tecknade humoristiska sf-tv-serien Futurama finns nu i sin helhet på DVD. Tretton avsnitt av en av de absolut bästa sf-serier som värmt upp katodröret i televisionen.
   Futurama berättar om pizzabudet Philip J. Fry (Billy West) som råkar bli nedfryst under nyårsnatten 1999 och vaknar upp i en skön ny värld tusen år senare, år 2999.
   Fry hamnar i hop med roboten Bender (John Di Maggio) och rymdvarelsen Leela (Katey Sagal) och pizzabudet blir rymdbud på budbyrån Planet Express, som ägs av hans avlägsna släkting den över 140-åriga professorn Hubert Farnsworth (Billy West igen).
   I stil med Matt Groenings andra animerade tv-serie The Simpsons är humorn i Futurama samtidigt både ytlig och djup. Visst kan man se serien endast som ett lustigt rymdäventyr, men det är inte mycket man behöver skrapa på ytan för att hitta den tidvis vassa sociala kommentaren.
   Som all god science fiction tar Futurama element från vår värld, vrider om dem litet och får oss att både skratta åt dem och fundera över dem. Självmordskiosker, reklam i drömmarna, beroendeframkallande läsk... I bästa fall innehåller en Futurama-episod fler fantastiska sf-idéer än en knippe storbudgetslångfilmer.
   Första säsongen av Futurama består av episoderna Space Pilot 3000, Episode Two: The Series Has Landed, I roommate, Love's Labour's Lost in Space, Fear of a Bot Planet, A Fishful of Dollars, My Three Suns, A Big Piece of Garbage, Hell is Other Robots, A Flight to Remember, Mars University, When Aliens Attack och Fry and the Slurm Factory. Episoderna är uppdelade på tre DVD-skivor med bonusmaterailet utstrött på alla skivor.
   Bonusmaterialet är relativt ymnigt, men personligen skulle jag gärna ha läst eller hört mera om både produktionsteamet och ljudskådespelarna. En ordentlig dokumentär om serien skulle naturligtvis ha varit susen. Den kortdokumentären på ca 5 minuter som finns med är mycket intresant, men hinner egentligen bara vara en minimal introduktion till serien.
   Kommentatorljudspåren är naturligtvis intressanta, men tyvärr blir det snabbt klart för lyssnaren att kommentatorerna inte på något sätt förberett sig på bandningen. Det blir långa tysta stunder och man undrar om kommentatorerna håller på med att banda in ett kommentatorljudspår eller om de bara samlats för att titta på episoderna. Ett annat problem med kemmenteringen är att det är för många månniskor i studion. Om fem personer samtidigt försöker kommentera någon viss scen blir det inget av det hela. Personligen skulle jag hellre ha lyssnat på ett kommentatorljudspår där endast en eller två personer babblar och helst så att de här personerna på förhand har funderat ut vad de tänker säga. Visst får man en hel del intressant information ur kommentatorljudspåret, men det blir att plocka en intressant replik här och en annan där.
   Huvudsaken med DVD-boxen är ju ändå själva episoderna och de får man ju njuta av i all sin skönhet. Enhörningen rekommenderar. Gillar du science fiction gillar du säkert också Futurama!

-Ben Roimola- 9.6.2002
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]