[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Galaxy Quest

[Pärmen på Galaxy Quest]
Regi: Dean Parisot
Manus: David Howard
och Robert Gordon
Musik: David Newman
I huvudrollerna: Tim Allen, Alan Rickman
och Sigourney Weaver
Längd: ca 97 min
Åldersbegränsning: T
Videons bildformat: tv (4:3)
Finsk titel: Galaxy Quest,
hyr- och köpvideo
Distibutör: Universal Pictures Finland
Recensionsformat: video
Filmens webbsida finns på http://www.galaxyquest.com
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0177789
Enhörningens poäng: 8

Kortkort:
Sf-komedi där en grupp skådespelare som i tiderna gjort huvudrollerna i en kult-tv-serie (läs Star Trek) misstas för verkliga rymdhjältar.

Lite längre:
Det som jag på förhand fått höra om Galaxy Quest fick mig att vänta på en saftig sf-komedi som parodierar det värsta inom tv-sf och de knäppigaste delarna av den organiserade sf-verksamheten, eller fandom som den även kallas.
   Jag hade alltså lagt ribban högt, och tyvärr hade jag lagt den för högt. Jo, Galaxy Quest är en rolig film. Jo, den är en parodi på dåliga sf-tv-serier och på knäppa sf-fans, men sist och slutligen är parodin ganska så snäll och dessutom är det nog rättare att prata om en sf-komedi med parodiinslag.
   Det hela börjar lovande. Vi har en grupp skådespelare som i tiderna skötte huvudrollsuppgifterna i en mer eller mindre ussel science fiction tv-serie, Galaxy Quest. Efter att tv-serien kapades har skådisarna livnärt sig på att uppträda vid ofantliga Galaxy Quest-festivaler och efter ett tjugotal år av congående, upprepning av samma fraser och svar på liknande dumma frågor börjar en del av dem vara ganska så tröta på hela saken.
   Skådespelartruppen får sitt livs äventyr då de dras med i en riktig rymdkonflikt. Jorden är nämligen inte den enda planeten där tv-serien Galaxy Quest fått hängivna fans. Kruxet i protkollet är att den främmande planetens invånare trott att tv-serien var en dokumentär. Nu är deras värld i fara och vem vänder de sig till då om inte sina största hjältar. Gaöaxy Quest-hjältarna som de sett klara av mycket värre saker flere gånger om. Soppan är klar.
   Galaxy Quests parodidelar är lyckade, men de är ganska få. I grund och botten är filmen nämligen närmast en sf-fans våta dröm. Vem skulle inte i något skede ha önskat att en spännande sf-historia skulle vara verklighet och man själv kunde få vara med på äventyret. I den här filmen är det just det som händer. Även den nördigaste fanen kan vara en del i hjältesagan. Det här är inte så mycket en film om sf-fans som det är en film för sf-fans.
   Galaxy Quest är en rolig film. Skådespelarna gör ett fint jobb (Sigourney Weaver har en otroligt rolig roll, ingen Ripley här nej, det är knappt man känner igen henne), specialeffekterna är toppklassiga och själva berättelsen är trevlig. Vänta dig inte någon elakt häftig parodi och du blir inte besviken.

-Ben Roimola- 4.2.2001
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]