[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Gattaca

[Pärmen på Gattaca + The Thirteenth Floor]
Regi: Andrew Niccol 
Manus: Andrew Niccol 
Musik: Michael Nyman
I huvudrollerna: Alan Arkin, Loren Dean, Ethan Hawke, Jude Law
och Uma Thurman.
Längd: ca 102 min
Ursprungsland och -år: USA 1997
Åldersgräns: 11
Bildformat: filmen kommer på en skiva där den ena sidan har filmen med anamorfisk vidbild medan den adra sidan har filmen i beskuret 4:3-format.
Finsk titel: Gattaca
Distibutör: Oy Egmont Entertainment Ab (http://www.egmont-entertainment.fi)
köpDVD
Recensionsformat: DVD
Filmens webbsida finns på http://www.spe.sony.com/Pictures/SonyMovies/movies/Gattaca/intro.html
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0119177
DVD-fakta: Filmskivan är dubbelsidig med filmen i anamorfisk vidbild på den ena sidan och beskuret 4:3-format på den andra sidan; ljudspåret är Dolby Digital 5.1 (även den tyska dubbningen), ett extra engelskt ljudspår i dolby surround finns även; textning på svenska, finska, danska, norska, isländska, engelska, grekiska, hebreiska, hindi, polska, tjeckiska, turkiska, tyska och ungerska; bonus: kort "dokumentärfilm" som nog egentligen endast är en förlängd trailer (ca 5 min, vidbild & 4:3), 7 bortklippta scener (vidbild), plansch- och bildgalleri, minimal text-info om Arkin, Dean, Hawke, Law och Thurman; filmens trailer (ca 3 min, vidbild).
Enhörningens poäng: 8

Kortkort:
Tankeväckande film om ett dystopiskt samhälle där genmanipulation är vardag. Rekommenderas.

Lite längre:
Gattaca är inget för den som söker action-sf. Det här är en lågmäld, man kunde t.o.m. säga långsam, film om människans drömmar och möjligheterna att förverkliga dem mot otroliga odds.
   Gattaca berättar om ett dystopiskt samhälle där genmanipulering är vardag. Har du inte tillräckligt bra genmaterial är det onödigt att tro att du kunde bli vad som helst. Genetisk diskriminering är naturligtvis förbjuden, precis som ras- eller könsdiskriminering är förbjuden i vår värld, men precis som i vår värld finns det även i Gattacas värld sätt att kringgå diskrimineringsförbuden.
   Huvudpersonen i Gattaca, Vincent Freeman (spelad av Ethan Hawke), är närmast ett missfoster. Han är ett "kärleksbarn", en människa som fick sin början på "det gammalmodiga sättet", hans föräldrar lämnade alltså det hela till slumpen och resultatet blev vad det blev. En pojke som troligen kommer att dö i hjärtfel innan han fyllt 30. Med de oddsen är det onödigt att drömma om att bli astronaut, men Vincent är färdig att göra närmast vad som helst för att förverkliga sin dröm.
   Gattaca är en gripande och vacker film som tacklar ett svårt problem. Filmen bjuder inte på några färdiga svar och funderar man litet mer på det hela kan ju hela grundkonceptet om rätten att förverkliga sina drömmar vändas totalt på huvudet.
   Jag gillade filmen, men hade svåra problem med att känna gemenskap med huvudpersonen. Visst kände jag igen mina egna drömmar i Vincents dito, men av någon anledning kändes Vincents karaktär för det mesta helt enkelt motbjudande. Antingen var det något filmmakarna gjort med flit, eller så gillar jag helt enkelt inte Ethan Hawke.
   Filmen är otroligt fint designad. Världen ser samtidigt bekant och främmande ut. Högst troligen kommer den här filmen att klara tidens tand mycket bra.
   Det är synd att DVD-versionen inte har en intervju, eller ännu bättre ett kommentatorljudspår, med regissören och manusförfattaren Andrew Niccol. Det här är definitivt en film där man gärna skulle höra vad regissören/manusförfattaren själv har att säga om ämnet och överhuvudtaget om skapandet av filmen.
   Vill du se en tankeväckande sf-film kan Enhörningen rekommendera Gattaca. Vill du göra ett verkligen bra kap rekommenderar Enhörningen DVD-dubbelboxen med Gattaca och The 13th Floor, två intelligenta och mycket bra sf-filmer.

-Ben Roimola- 17.3.2002
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]