[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


The Gift

[Pärmen på The Gift]
Regi: Sam Raimi
Manus: Billy Bob Thornton & Tom Epperson
Musik: Christopher Young
I huvudrollerna: Cate Blanchett, Keanu Reeves
och Giovanni Ribisi
Längd: ca 108 min
Ursprungsland och -år: USA, 2000
Åldersgräns: 15
Bildformat: vidbild
Finsk titel: The Gift - Enne
Distibutör: Scanbox Entertainment Finland Oy (http://www.scanbox.fi)
hyr- och köpvideo, även som DVD
Recensionsformat: video
Filmens webbsida finns på http://www.thegiftmovie.com/
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0219699
Enhörningens poäng: 8

Kortkort:
Övernaturlig thriller där en sierska får i uppdrag att reda upp ett mord.

Lite längre:
Regissören Sam Raimi blev känd genom skräckfilmen Evil Dead och dess uppföljare. Hans varumärke blev otroliga kamerakörningar och en blandning av skräck och humor. I The Gift visar Raimi att han kan göra en bra film även utan sina varumärken.
   The Gift berättare om en ung ensamförsörjande mor någonstans i USA:s sydstater. Vår huvudperson (fin rollprestation av Cate Blanchett) förtjänar uppehållet genom att sia. Blanchetts rollfigur är en aningen musaktig enkel kvinna. Detta syns även i hennes siande. Det är inte frågan om några dramatiskt teatraliska föreställningar där sierskan förutspår makt och rikedomar, utan vardagliga tillställningar kring vardagliga frågor.
   Vardagsrutinen bryts dock genom ett mord. Efter att den lokala polisen kört fast med utredningen vänder de sig motsträvligt till vår sierska.
   The Gift är ett klassiskt mordmysterium. Vi får en handfull karaktärer av vilka flere har ett motiv till mordet. Som mordutredare fungerar den här gången inte en polis eller en privatdetektiv, utan en sierska. Det hela har ju gjorts förr, men Raimi lyckas med att skapa en unik stämmning i filmen. Långt är detta tackvare huvudpersonens jordnära attityd, något man oftast inte ser hos dylika karaktärer.
   Filmen lyckas även i konststycket att vara spännande och övernaturlig utan att innehålla för många skrämseleffekter. Visst är filmen ställvis intensiv och lyckas säkert skrämma de flesta, men största delen av spänningen, speciellt i början av filmen byggs upp av allt annat än övernaturliga saker.
   Gillar du övernaturliga thrillers är The Gift absolut en film för dig, men Enhörningen vågar nog rekommendera filmen för alla filmvänner. Speciellt som även videoversionen är i vidbild. Enda minuset kommer från texten på fodralets bakpärm, som än en gång berättar alldeles för mycket, läs den först efter att du sett filmen.

-Ben Roimola- 2-5.2.2002
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]