[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Gothika

[Pärmen på Gothika.]
Regi: Mathieu Kassovitz.
Manus: Sebastian Gutierrez.
Musik: John Ottman.
I huvudrollerna: Halle Berry, Robert Downey Jr.
och Charles Dutton.
Längd: ca 95 min.
Ursprungsland och -år: USA, 2003.
Åldersgräns: 15.
Bildformat: vidbild (DVD:n lär ha anamorfisk vidbild).
Finsk titel: Gothika.
Distributör: Universal Pictures Finland Oy
hyr- och köpvideo, finns även som DVD.
Recensionsformat: video.
Filmens webbsida finns på http://gothikamovie.com/
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/title/tt0348836/combined
Enhörningens poäng: 6,5

Det är mörkt i filmen Gothika. Jag menar rent konkret, 80% av bildrutan är svärta, fortsätter den här trenden inom 2000-tals filmen kommer vi snart att titta på radioteater. Varför heter filmen egentligen Gothika? Förutom färgen svart har den inget i övrigt gemensamt med den gotiska trenden. Kanske är det bara ett namn i ropet. Den borde heta "Not Alone" i stället, för det är det begreppet som är filmens kärna. Resten är en kriminalpsykolog som själv råkar ut för dilemmat vem som betraktas som sinnessjuk eller inte (en intressant filosofisk fråga som inte görs så mycket av), när andar blandar sig i leken. Sen finns det givetvis blod och mord, men mest är det nog hemskt mörkt och förvirrande, tyvärr inte särskilt skrämmande.
   I mörkret skymtar vi Halle Berry i huvudrollen som psykologen Miranda, även sedd som Bonds motståndare i senaste filmen och Catwoman i filmen med samma namn. I skuggorna och motljuset kan vi också ana Robert Downey Jr. från bl.a. Ally McBeal. Han är lika underlig i Gothika där han spelar Pete - Mirandas kollega.
   Filmen är banal liksom de flesta horrorfilmerna, men grunden i Gothika hade funnits för en bra psykologisk triller. Andarna i storyn känns lite löst förankrade - det man vet är dock att hon inte är "alone". Men Gothika är som sagt en skräckis och om man inte väntar sig något annat än psykisk och fysisk hotbild mot vackra Halle Berry fungerar den bra.

-Peter Damlin- 15.7.2004
Vill du kommentera filmen? Skriv då ett inlägg i Enhörningens forum.
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.[Tillbaka till Näthörningen]