[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Harry Potter and the Philosopher's Stone

[Pärmen på Harry Potter and the Philosopher's Stone]
Regi: Chris Columbus
Manus: Steve Kloves
efter J.K. Rowlings roman med samma namn
Musik: John Williams
I huvudrollerna: Robbie Coltrane, Rupert Grint, Daniel Radcliffe
och Emma Watson
Längd: ca 152 min
Ursprungsland och -år: USA, 2001
Åldersgräns: 11
Recensionsformat: film & DVD
Filmens webbsida finns på http://www.harrypotter.com
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0241527
DVD-fakta:
 • Bildformatet är anamorfisk vidbild
 • Skivan innehåller förutom originalljudspåret på engelska även en svensk och en isländsk dubbning. Alla ljudspår är Dolby Digital 5.1.
 • Textning på svenska, finska, isländska och engelska.
 • Berättarrrösten på bonusskivan finns på svenska, finska, norska, och danska; intervjun är textad på alla dessa språk samt även på isländska.
  Bonus:

  Första skivan:
 • Cast & Crew: tre textrutor med listor över skådespelare och filmmakare.
 • Två trailers (1,46 min, anamorfisk vidbild och 2,17 min, anamorfisk vidbild).
 • Textruta med Harrys brev från Hoqwarts (gömd bonus).
  Andra skivan:
  Skivan med bonusmaterialet är framförallt framtagen för barn. Är du intresserad av intervjuer och information om hur filmen gjordes har du inte mycket att hämta. Bonusmaterial av det mer sedvanliga slaget är en intervju med filmmakarna, produktionsskisser samt bortklippta scener. Resten av bonusmaterialet är enslags spel och filmklipp. Bonusmaterialet på den andra skivan är indelat i följande helheter:
 • Diagon Alley: Ta ut pengar ur banken, bekanta dig med ugglor och välj ett trollspö.
 • Tour: En guidad tur i Hoqwarts.
 • Classrooms: filmsnuttar samt DVD-spel där man kan göra olika trollkonster. Härifrån kommer du även till de bortklippta scenerna.
 • Sorting hat: information om de olika elevhemmen.
 • Library: filmsnuttar samt produktionsskisser.
 • Hogwarts Grounds: en guidad rundtur i Hedwigs hus, DVD-spel samt filmsnutt om quidditch.
 • Interview (16,24 min, anamorfisk vidbild, textad): Intervju med producenten, regissören, manusförfattaren och produktionsdesignern.
 • DVD-ROM: fungerar endast i Windows-maskiner, ingen aning om innehållet alltså.

Enhörningens poäng: 6

Kortkort:
Chris Columbus har gjor en visuellt vacker, men till innehållet totalt tom version av J.K. Rowlings trevliga barnbok. Ödsla inte tid på filmen, läs hellre boken.

Lite längre:
Så har man då sett den, den andra av årets två stora fantasyfilmer. Det är länge sedan jag varit så besviken på en film och jag bävar. Om man inte lyckas göra en bättre film av en såpass enkel bok som Harry Potter och de vises sten, vad blir det då av Sagan om ringen...
   Chris Columbus har alltså lyckats så gott som totaldemolera en helt fungerande och trevlig barnbok. Visuellt sett är filmen förstaklassig. OK, alla kostymval t.ex var kanske inte så lyckade, men i det stora hela såg allt mycket bra ut. Skådespelarna var superba. Undertecknades favoriter var, förutom huvudtrion Daniel Radcliffe (Potter), Rupert Grint (Weasley) och Emma Watson (Granger) även Alan Rickman som gjorde en utmärkt professor Snape och naturligtvis Robbie Coltrane som Hagrid. Filmens professor McGonagall (Maggie Smith) var nog avsevärt äldre än i den version jag har i huvudet.
   Till det yttre verkar allt alltså vara frid och fröjd, men filmens problem är att det egentligen inte finns något annat än det yttre. All djup som J. K. Rowling har i sin bok (och mycket är det ju inte i den här första boken) och hela karaktärsutvecklingen som är en stor och viktig del av historian är helt bortblåst i filmen. Förutom att speciellt bokens början (eller egentligen hela första halvan av den) genomgås som med snabbspolningsknappen nedtryckt, stannar filmen egentligen aldrig upp för att fördjupa någon av karaktärerna. I filmversionen är Potter &co. endast namn, tomma skal utan någon som helst personlighet.
   Det är ju klart att man är tvungen att lämna en hel del bort då man gör en film av en bok, men i det här fallet har man lyckats läman bort allt det som gör boken till något mer än ytterligare en ungdomsdussinfantasy. Dessutom lyckas regissören inte väcka någonsomhelst känsla för huvudpersonerna. Man blir helt enkelt inte indragen i filmens värld.
   Att filmen snabbspolar genom det mesta av händelserna och tar några genvägar här och där gör att man knappast får något ut av filmen ifall man inte läst boken. Och har man läst boken blir man nog så besviken. Har du inte läst boken, råder jag dig att göra det i stället för att se filmen. Har du läst boken råder jag dig att hellre läsa den på nytt än att se filmen. Enhörningens recension av de fyra första Potterböckerna hittar du genom att följa den här länken.

-Ben Roimola- 26.11.2001
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]