[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Heaven

[Pärmen på Heaven]
Regi: Scott Reynolds
Manus: Scott Reynolds;
baserar sig på en roman av Chad Taylor
I huvudrollerna: Martin Donovan, Danny Edwards, Joanna Going, Patrick Malahide, Richard Shiff
och Karl Urban
Längd: ca 99 min
Åldersbegränsning: F-16
Videons bildformat: vidbild
Finsk titel: Peliluola Paradise,
hyrvideo
I IMDb hittas filmen på http://us.imdb.com/Details?0120697
Enhörningens poäng: 8 (av 10 möjliga)

Kortkort:
Heaven är en thriller med fantasyelement som berättar om en arkitekt som hamnat på fel sida av gatan och blir bekant med en strippa som ser glimtar av framtiden. Fantastiskt stark film med fint klipp. Tyvärr är den finska videoversionen en aning elakt censurerad i slutet.

Lite längre:
Heaven berättar om en arkitekt som efter sin skillsmässa hamnar så gott som i rännstenen. Hans liv görs allt surare av att hans fru vill ha ensam förmynderskap över deras son.
   Arkitekten håller på med att rita en ny strippklubb åt sin gamla kompis då han möter Heaven, en strippa som kan se glimtar av framtiden. Heavens syner är för det mesta blodiga och våldsamma och tyvärr slår de alltid in.
   Heaven är en thriller, kryddat med ett starkt fantasyelement, nämligen siandets gåva. Filmens regi är järnhårt och handlingen är mycket stark. Det här är ingen våldsfixerad film där det frossas med blod, men filmens värld är brutal och våldsam vilket görs mycket klart för tittaren. Ingen barnfilm alltså. Tyvärr har censurens saxar (vare sig det sedan är filmgranskningsverket eller distributören som gjort saxandet) klippt filmen ganska så elakt i slutet. Detta är verkligen synd, inte för att filmen inte skulle vara tillräkligt blodig redan annars, men för att censureringen förstör filmens verkligen fina flöde ganska så klumpigt. Det sätt som filmen hanterade våldet på fick mig att tänka på den NyZeländska filmen Once Were Warriors, och jag misstänker att Heaven inte är en amerikansk film utan Austarliensisk eller Ny Zeelädsk. En orsak till dessa misstankar ligger även i Heavens skådespelare som såg Ny Zeeländsk ut, tyckte jag. Dessutom lät den engelska accenten mer Australiensisk än amerikansk.
   Filmens klipp är ofantligt fint. Eftersom siandet är ett så viktigt element i filmen stöds detta även av klippet. Då en scen börjar vet man aldrig genast om detta är något som hänt eller kommer att hända. Återblickar och "framblickar" varvas flitigt med filmens "nu" och ofta kan det vara frågan om endast några minuters hopp fram eller bak i tiden. Det kan låta konstigt, eller tillgjort, men regissören Scott Reynolds har verkligen haft alla trådar i sina händer och genom att använda ett sådant här klipp kan han visa tittaren just det som han vill just då han vill visa det. Det fina är att tittaren ändå hålls med i svängarna utan problem. Fantastiskt!
   Skådespelarprestationerna är även de mycket bra. Alla karaktärer är ytterst trovärdiga och får tittaren att verkligen bry sig om det som händer i filmen.
   Heaven är en äkta pärla, som ligger gömd bakom en intetsägande pärmbild och en ihålig bakpärmstext. Bry dig inte om dem, utan se djupare. Enhörningen rekommenderar.

-Ben Roimola- 8.10.2000
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]