[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


House III: The Horrow Show

[Pärmen på House III.]
Regi: James Isaac & David Blyth.
Manus: Alan Smithee & Leslie Bohem.
Musik: Harry Manfredini.
I huvudrollerna: Aron Eisenberg, Lance Henriksen, Brion James, Dedee Pfeiffer
och Rita Taggart.
Längd: ca 90 min.
Ursprungsland och -år: USA, 1989.
Åldersgräns: 18.
Bildformat: vidbild.
Finsk titel: Naapurissa kummittelee 3.
Distributör: Oy Future Film Ab (http://www.futurefilm.fi).
köpDVD
Recensionsformat: DVD.
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/title/tt0097527/combined
DVD-fakta:
  • Bildformatet är vidbild.
  • Ljudspåren är Dolby Digital Stereo 2.0.
  • Textning på svenska och finska.

Bonus:

  • Textbiografier på engelska om Lance Henriksen, Brion James, Dedee Pfeiffer och Aron Eisenberg.

Enhörningens poäng: 4

Omslaget på Future Films utgåva av House III: The Horror Show (eller bara The Horror Show) kunde fungera som definition på hur skräckfilmer i b-klassen skall förpackas. En tecknad bild av en stor, avhuggen, rutten och blodig hand, som svävar ovanför ett hus som ligger uppe på en backe. Åskmoln och blixtar i bakgrunden. Kul!
   Själva filmens klichéfaktor håller minsann samma nivå. Lance Henriksen, som ju är bekant bl.a. från Aliens, Terminator och tv-serien Millennium, spelar polisen Lucas McCarthy, som är en äkta amerikansk familjefar, men som tyvärr blev traumatiserad då han fångade massmördaren Max Jenke (Brion James). McCarthy är paranoid och känner sig inte trygg hemma i sitt hus, och han har också ofta mardrömmar om denne Jenke.
   Då Jenke avrättas i den elektriska stolen är det mer besvärligt än väntat, och efteråt kommer han tillbaka som ett slags blodtörstigt spöke (påminner om Wes Cravens Shocker). Första offret är förstås som sig bör en sexsugen tonåring. McCarthys mardrömmar blir under tiden bara värre, de börjar flyta ihop med hans verklighet (ungefär som i A Nightmare on Elm Street), och folk tror att han är galen. Men han får lite hjälp av en ung vetenskapsman, som har en teori om hur Jenke har lyckats komma tillbaka från de döda.
   Den sista duellen mellan hjälten och psykopaten sker i en industrihall med mycket metall och ångande ventiler, och klimaxen nås med repliken "Fuck you!". Är receptet bekant?
   Filmen är lite klumpigt regisserad, ungefär som en halvbillig tv-serie. Speciellt spännande eller skrämmande blir det aldrig, och några nämnvärda specialeffekter har inte heller använts. Skådespelarnas inlevelse är för det mesta bristfällig, men Brion James gör faktiskt hyfsat ifrån sig i rollen som psykopaten Max Jenke. Han hade säkert nytta av sin rutin från biroller i klassiker som Blade Runner (där han var Leon) och - håll i er - Kiss Meets the Phantom of the Park!
   House III: The Horrow Show är alltså precis som omslaget utlovar en äkta b-klassens skräckfilm. Inte precis sevärd och definitivt inte köpvärd, men sitter man uppe en sommarnatt och är för trött för att se någonting bättre går den väl an.

-Michael Karlsson- 28.6.2004
Vill du kommentera filmen? Skriv då ett inlägg i Enhörningens forum.
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.[Tillbaka till Näthörningen]