[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


It's All About Love

[Pärmen på It's All About Love.]
Regi: Thomas Vinterberg.
Manus: Thomas Vinterberg & Mogens Rukov.
Musik: Zbigniew Preisner.
I huvudrollerna: Claire Danes & Joaquin Phoenix.
Längd: ca 101 min
Ursprungsland och -år:Danmark, Japan, Nederländerna, Sverige, Storbritannien, Tyskland och USA, 2002.
Åldersgräns: F-15.
Bildformat: anamorfisk vidbild
Finsk titel: It's all about love.
Distributör: Oy Nordisk Film Ab (http://www.nordiskfilm.fi)
hyr- och köpvideo, finns även som DVD
Recensionsformat: DVD
Filmens webbsida finns på http://www.tvropa.com/itsallaboutlove/
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/title/tt0273689/combined
DVD-fakta:
 • Bildformatet är anamorfisk vidbild.
 • Skivan innehåller originalljudspåret på engelska både i Dolby Digital 5.1 och Dolby Surround.
 • Textning på svenska, finska, norska och danska.
  Bonus:
 • Otextat kommentarspår på engelska med regissören Thomas Vinterberg och manusförfattaren Mogens Rukov.
 • It's All About Love (29,41 min, 4:3, filmsekvenserna i vidbild, textning på engelska): Sedvanlig "making of" där regissören och andra filmmakare får berätta hur lysande de tycker att filmen är. Intervjuerna är på danska, utom huvudrollsskådelspelarnas intervjuer som är på engelska.
 • The Director's Cameos (1,52 och 1,25 min,vidbild och 4:3, ingen textning): Två scener som lämnats bort från den slutliga filmen. Båda scenerna innehåller cameouppträdanden av regissören Thomas Vinterberg och specialeffektmästaren Peter Hjort. Scenerna kan även ses med ett småroligt kommentarspår av de två herrarna.
 • Interviews (3,37, 2,47 och 2,14 min, 4:3, ingen textning): Tre korta och relativt intetsägande intervjusnutter med huvudrollsinnehavarna Joaquin Phoenix, Claire Danes och Douglas Henshall.
 • Featurette: Visual Effects (12,46 min, 4:3, filmsekvenserna i vidbild, ingen textning): Kort dokumentär som visar hur de flesta av filmens specialeffektsscener gjordes. DOkumentären kan även ses med en mycket bra kommentar av specialeffektsmsätaren Peter Hjort. Utan kommentaren är dokuemntären inte mycket att ha, men med Hjorts kommentarer blir det en helt annan sak. Det är riktigt intressant att se hur obemärkta moderna effekter egentligen kan vara.
 • Featurette: Music Recording in Krakow (10,08 min, 4:3, ingen textning): Kort dokumentär som visar regissören Thomas Vinterberg och filmkompositören Zbigniew Preisner under inspelandet av filmens musik. Det är intressant att se att regissören tydligen haft en ganska så klar bild av hur han velat att filmens musik skall låta. Lika intressant är det att följa med hur två konstnärer vars enda gemensamma språk är en otroligt dålig engelska försöker kommunivera med varandra.
 • Trailer (1,50 min, vidbild): Filmens trailer.
 • Teaser (1,00 min, vidbild): Filmens korta s.k. teaser trailer.
 • Poster Artwork: Sextorn olika versioner av filmaffischen.
 • Biographies: Textrutor med information om följande skådespelare och filmmakare: Joaquin Phoenix, Claire Danes, Douglas Henshall, Sean Penn, Margo Martindale, Alvin Armstrong, Geoffrey Hutchings, Thomas Vinterberg, Mogens Rukov, Anthony Dod Mantlke, Birgitte Hald, Ben van Os och Zbigniew Preisner.
 • DVD Cast: Lista över dem som gjort DVD:n.

Enhörningens poäng: 4

Kortkort:
Pinsamt dålig kärleksdrama med sf-element.

Lite längre:
Regissören Thomas Vinterberg är en av grundfigurerna i den Danska Dogma-filmrörelsen. Hans långfilm Festen räknas väl som den första Dogma-filmen och och är kritiker- och tittarrosad världen över. Man kunde alltså vänta sig att Vinterbergs första internationella långfilm skulle vara något riktigt extra, men tyvärr faller skapelsen ganska så platt.
   I It's All About Love lever vi sommaren 2021. Huvudpersonen John (Joaquin Phoenix) gör en mellanlandning i New York för att hans (ex)fru Elena (Claire Danes) skall kunna skriva under parets skillsmässohandlingar. Det tar inte länge för John att märka att allt inte är helt på sin plats med Elena och snart är han meddragen i hennes problematiska liv och mellanlandningen blir till en längre vistelse. Blanda med underliga, närmast apokalyptiska händelser som att folk börjat dö knall och fall medan andra bara svävar iväg som om Jordens dragningskraft inte längre skulle ha något grepp om dem. Väderleken växlar från onormal hetta till lika onormal kyla; är världens ände nära?
   It's All About Love kunde ha blivit en stark upplevelse, en slags metafysisk sf-film, men tyvärr är slutresultatet pretentiös geggamoja som i grund och botten inte har något vare sig att ge eller att säga. Det verkar som om filmmakarna skule ha tappat sin vision någonstans under vägen från idé till färdig produkt. På samma sätt som man kan bli blind för sin text kan man väl bli blind för sin film och jag tror att regissören och manussförfattaren ser It's All About Love på ett helt annat sätt än publiken eftersom de vet vad filmen borde handla om och märker inte de gapande hålen i intrigen som vi andra trillar i.
   Det absolut största problemet med filmen är dess dialog. Jag vet inte om felet ligger i manuskriptet, regin eller i skådespelarna, men dialogen känns från första början otroligt konstlad och amatörmässig. Det hela ligger faktiskt på samma klass med sämre inhemska filmer från 1970-talet och det är helt enkelt pinsamt.
   Ibland är filmen så äckligt melodramatisk att manuskriptet kunde vara kopierat ur värsta sortens tonåringsdagböcker. Lägg till otroliga fel i filmens inre logik (om båda huvudpersonerna är polacker, varför talar de då dålig engelska sinsemellan?) och karaktärer som tycks vara totalt hjälplösa genast då de hamnar i en omgivning som är litet annorlunda. Resultatet är en så besvärande dålig filmupplevelse att undertecknad inte hade någon lust att lyssna till kommentarljudspåret (annat än att kolla att det finns en sådan och att den räcker hela filmen). Att vara tvungen att lida igenom denna film en gång fick vara nog.

-Ben Roimola- 2.11.2003
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.[Tillbaka till Näthörningen]